Fire år siden Vibeke Skofterud døde

Indre24
5 minutter lesetid

I dag, fredag 29. juli, er det fire år siden Slitu-jenta Vibeke Westbye Skofterud omkom i en vannskuterulykke utenfor Arendal.

Av: Glenn Thomas Nilsen, nettredaktør indre24.no

Jeg var på bobilferie i Polen da noen i reisefølget satt med mobilen og leste nyheter.
– Nei, er det sant?, sa vedkommende plutselig.

Før han fortsatte:
– Politiet bekrefter at det var Vibeke Skofterud (38) som omkom i ulykken i Arendal.

Stemningen rundt bordet var god og praten gikk, men det var helt til vi fikk høre om det tragiske dødsfallet. Da ble stemningen utenfor bobilen ganske så annerledes, naturligvis.

– Det er med sjokk og vantro Eidsberg-samfunnet mottar meldingen om at Vibeke Skofterud brått og tragisk er gått bort etter en tragisk ulykke i natt. Først og fremst går tankene til hennes familie, og nærmeste venner. Ta godt vare på hverandre nå, sa daværende ordfører i Eidsberg kommune, Erik Unaas, til NRK.

(Saken fortsetter under)

Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Stor lokal idrettsprofil

Vi andre måtte også få dette bekreftet selv og tok frem hver vår telefon for å sjekke nyhetene. Selv om ingen av oss kjente Vibeke personlig, blir det uansett så nært siden hun er fra samme kommune som vi bor i.

Jeg personlig møtte den blide og energiske jenta opptil flere ganger i jobbsammenheng. Hun var en stor lokal idrettsprofil i Indre Østfold, og ikke minst vil hun bli husket for sin omtenksomhet og omsorg for andre. Fra 2001 til 2015 var Slitu-jenta en av Norges fremste langrennsløpere med en rekke internasjonale meritter.

En fullsatt Eidsberg kirke tok farvel med Vibeke Westbye Skofterud torsdag 9. august 2018. Jeg var til stede utenfor kirken denne dagen og tok bilder. Det var sterkt å se alle de triste ansiktene på vei inn og ut av kirken. Samtidig er det også veldig vanskelig å skulle gjøre en jobb fra noe slikt.

(Saken fortsetter under)

Minneløp i 2019. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Opprettet minnefond

Allerede seks dager etter at det tragiske skjedde så kom det ut at familien ville videreføre den tidligere langrennsløperens engasjement for fysisk og psykisk helse. Og det gjennom et minnefond.

– Meningen er at minnefondet skal gi oppmerksomhet og økonomisk bistand til personer eller organisasjoner som gjør noe bra for andre, sa familiens talsperson Pål Tømmerhoel til VG.

Skofterud Westbye våget å være åpen om sine egne personlige problemer. Hun fortalte også ærlig om spiseforstyrrelser, dårlig selvbilde og sin seksuelle legning.

ANNONSE

(Saken fortsetter under)

Tormod Skofterud (bror) og Kristin Westbye (mor) i samtale med speaker Sigmund Vister. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Minneløp på Slitu

1. mai 2019 gikk det første minneløpet av stabelen på Slitu. Totalt var hele 945 personer påmeldt. Arrangørene, Slitu IF, var godt fornøyde med oppslutningen. I 2020 ble løpet avlyst på grunn av koronapandemien, mens det i 2021 ble gjennomført som virtuelt løp.

Etter to år med pandemi kunne arrangørene i 2022 endelig arrangere løpet igjen. Her var det 380 personer som deltok.

(Saken fortsetter under)

En av dem som var til stede under det første minneløpet var Marit Bjørgen. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Utstilling av bilder

Det ikke alle kjenner til er at Vibeke Westbye Skofterud også var en dyktig fotograf. I oktober 2019 ble hennes bilder stilt ut i Galleri F48 på Frogner i Oslo.

Jeg satte meg på toget til hovedstaden for å lage sak fra dette. På toget traff jeg tilfeldigvis Kristin, moren til Vibeke. Vi ble derfor sittende sammen på toget innover. Her snakket vi om alt mulig. Det var veldig godt å kunne sitte sammen og prate. Vi pratet faktisk ingenting om det som hadde skjedd. Og det var godt for oss begge to.

Skofterud hadde et spesielt talent for å fange de gode øyeblikkene når hun var ute og tok bilder. Det så vi godt på bildene som var stilt ut. Alle inntektene fra utstillingen gikk til Vibeke Westbye Skofteruds Minnefond for å fremme fysisk og psykisk helse.

Fra utstillingen på Frogner. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

FLERE SAKER UNDER:

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.