Denne gjengen var mandag på besøk i Indre Østfold. Foto: Privat

Fant mange brudd i Indre Østfold

Mandag startet LO årets sommerpatrulje i Indre Østfold med 14 tillitsvalgte fra ulike forbund. I år fikk de også til flere besøk enn i fjor.

– Vi ser noen av de samme bruddene som i fjor, sier Ummu Aylin Cukurova, faglig ungdomssekretær i LO Viken Oslo, i en pressemelding.

Totalt fikk 73 bedrifter besøk av denne gjengen og de fikk snakket med 43 sommervikarer eller unge ansatte. Av disse 43, ble det funnet brudd på 16 av dem, patruljen ble gjort tatt imot av bedriftene. Bruddene følges opp videre med forbundene, offentlige etater og i LOs videre arbeid.

(Saken fortsetter under)

De største årsakene, var som følger:

* Får ikke vaktlister i tide (14,0 prosent av bruddene)

* De ansatte er ikke informert om kameraovervåking (11,6 prosent)

* Får ikke overtidstillegg (9,3 prosent)

* Har ikke arbeidskontrakt, eller den er uriktig (2,3 prosent)

* Har for lite eller ingen pause (0,0 prosent)

* Får ikke tilstrekkelig opplæring (7,0 prosent)

* Får ikke lønnsslipp (7,0 prosent)

* Jobber ulovlig overtid (4,7 prosent)

ANNONSE

– Da har vi ikke tatt med mangel på informasjon om verneombud, som det er krav om i arbeidsmiljøloven. Det var hele 23,3 prosent. Her sviktes det ofte og det må gjøres en forberedes, sier Ummu i pressemeldingen.

Hva gjør dere når dere oppdager brudd?

– Vi prøver å løse det på lavest mulig nivå, dersom det ikke er veldig graverende. Det vil si på stedet ved at vi går i dialog med ledelsen ved den aktuelle bedriften. Er det alvorlige lovbrudd tas dette videre til det respektive forbundet og/eventuelt arbeidstilsynet og andre tilsynsmyndigheter som følger det opp gjennom sine kanaler.

Ummu sier de heldigvis sjeldent opplever å bli skjelt ut. Men det er ikke alle som vil snakke med dem, under påskudd om at de ikke har tid eller ikke har sommervikarer. Men dette året ble de tatt godt i mot.

Hva skal ansatte gjøre om man har spørsmål om rettigheter og plikter på jobb?

– Vi har en informasjons telefon, der alle kan få informasjon om rettigheter og plikter på arbeidsplassen. Ring 416 16 666, så vil de få svar på sitt spørsmål.

(Kilde: Pressemelding)

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE

Gode besøkstall: – Gledelig å se

I løpet av høsten blir det nytt kunstgress