5 tips til deg som har fått sommerjobb

Leserinnlegg
4 minutter lesetid

Hvert år er det tusenvis av unge mennesker som starter i sin første jobb rundt om i landet. For mange er dette en svært god erfaring; en tid der man lærer mye og der man trives.

Av: Ummu Aylin Cukurova, faglig ungdomssekretær i LO Viken Oslo

Likevel er det mange som er usikre på hvilke rettigheter de har krav på, og hva de sier ja til i en ny jobb. Her har du derfor 5 gode tips til deg som skal ta steget ut i arbeidslivet.

1. Sørg for å ha en skriftlig arbeidskontrakt
Arbeidskontrakt er ditt bevis på at du er ansatt. Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal på jobb. En arbeidskontrakt gjør at sjansen for misforståelser mellom deg og sjefen din blir mindre.

2. Vær obs på at du har krav på betalt opplæring
Når du begynner i en ny jobb skal du ha opplæring som sørger for at du er i stand til å gjøre jobben din og de oppgavene du blir satt til å gjøre. Når du er på opplæring, er du på jobb. Og alle som er på jobb i Norge skal ha lønn.

3. Du skal ha overtidsbetaling
Hvis du jobber overtid i jobben din, skal du ha overtidsbetalt. Tillegget du får for å jobbe overtid skal være på minst 40 prosent av timelønnen din. Om du er under 18 år, skal du ikke jobbe overtid, det har ikke sjefen din lov til å kreve av deg heller.

4. Bruk verneutstyr
Det er sjefens ansvar å skaffe riktig verneutstyr. Men når verneutstyret er der og du er pålagt å bruke det, er det DITT ansvar å faktisk gjøre det. Skader du deg på jobben uten å ha brukt pålagt verneutstyr, kan du risikere å miste rettigheter som for eksempel yrkesskadeerstatning.

5. Bli medlem i et LO-forbund
Det siste tipset er å bli medlem i et LO-forbund. Som medlem har du tilgang til tillitsvalgte og andre som kan hjelpe deg med det meste som har med jobb å gjøre. Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du i alle fall ikke alene.

Det er ikke alltid så enkelt å vite hva du har krav på i arbeidslivet. Men det vet vi i LO. Og vi er her for å hjelpe deg som er ung til å få et så trygt og positivt møte med arbeidslivet som mulig!

ANNONSE

Det er det 38. året LO arrangerer sommerpatrulje for å sikre at unge får et godt møte med arbeidslivet. Målet er økt kunnskap om spillereglene.

Til og med 10. august kan du kontakte informasjonstjenesten til LO for å få svar på spørsmål knytt til arbeidsforholdet ditt. Informasjonstjenesten kan også hjelpe deg med å finne ut hvilket LO-forbund som organiserer ansatte i din bransje.

Du kan kontakte informasjonstjenesten på tlf; 416 16 666 og e-post; sommerpatruljen@lo.no

Ummu Aylin Cukurova. (Pressefoto)

(Leserinnlegg)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.