(Pressefoto)

LOs sommerpatrulje er på veien

Hvert år siden 1985 har LOs sommerpatruljen besøkt unge i sommerjobb. Målet er å sørge for økt kunnskap om arbeidslivets spilleregler.

Mandag 4. juli 2022. starter LOs Sommerpatrulje med å reise rundt i Østfold. Da skal unge tillitsvalgte i LOs medlemsforbund undersøke arbeidsforholdene til flere hundre unge arbeidstakere. To år i pandemi, økte konkurransen om sommerjobbene, men i år er det heldigvis mange unge som får muligheten til å prøve seg i arbeidslivet.

– Vår opplevelse er at unge ønsker å få den verdifulle arbeidserfaringen, Og da må vi sikre at møtet med arbeidslivet blir godt, sier LOs ungdomssekretær, Ummu Aylin Cukurova i LO Viken Oslo.

Sommerjobb er ofte unges første møte med arbeidslivet og LOs sommerpatrulje tar mål for seg å gjøre dette møtet så trygt som mulig. Og mer kunnskap om rettigheter og plikter, gir et sikrere arbeidsforhold, både for arbeidstaker og arbeidsgiver.

Økning i brudd

Sommerpatruljen opplyser at de har sett en økning i brudd på arbeidsmiljøloven fra 39,9 prosent i 2019, til 45,8 prosent i 2021.

– Det er en trend vi i fellesskap må snu, slår Ummu Aylin Cukurova fast.

ANNONSE

LOs Sommerpatrulje opplever at de blir tatt godt imot av arbeidsgivere, og at de aller fleste er villige til å ta tak i det som ikke er som det skal være.

Arbeidskontrakt viktig

I år kommer LOs sommerpatrulje til å ha hovedfokus på at arbeidskontrakter er på plass. I tillegg skal det følges ekstra med på om folk får tilstrekkelig opplæring, vaktlister og overtidsbetalt. Dette er områder med økning i brudd over tid.

Det er et mål for oss at vi skal løse utfordringer på lavest mulig nivå, altså nærmest arbeidsplassen. Målet er jo tross alt at alle skal ha det bra. For at dette skal bli best mulig er det viktig at alle kjenner til pliktene og rettighetene sine, spesielt unge.

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE

En person lettere skadet i ulykke på E6

To førerkortbeslag på denne strekningen