– En fin følelse å få markere en så viktig dag

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Lørdag var det verdensdagen for selvmordsforebygging og dette ble markert i Askim og Mysen.

Indre Østfold Høyre sto på stand i byrommet i Askim og i Anton H. Mysens gate under Bygdas dag. Det var askimingen Tommy Wilson og medlem i partiet som foreslo at de skulle markere denne dagen.

– Veldig fornøyd fordi vi fikk informert om dagen og temaet. Også utgjorde vi en forskjell ved å være medmennesker. De fleste var ikke kjent med dagen, sier Wilson til indre24.no og legger til at han gikk mye rundt.

I 2021 tok 658 mennesker sitt eget liv i Norge. Bak disse tallene står det mye lidelse, både av mennesker som sliter med selvmordstanker, for pårørende til mennesker som har selvmordsatferd og for de som blir etterlatt hvis noen tar sitt liv.  

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

I ASKIM: Hilde Borger (f.v.), Monica Johnsen, Lisbeth Skjeldrum og Tommy Wilson. Foto: Nina Johansen Bullock

– Det var en fin følelse å få markere en så viktig dag, og veldig fint å kunne markere den som Høyre-politiker, samtidig som budskapet ikke handlet om politikk, men bare å være et medmenneske som bryr seg, sier Rowena Von Ohle.

Hun forteller videre at de delte ut flygeblad med telefonnummer og chat til flere hjelpeorganisasjoner, legevakt og lignende, hvor oppfordringen var «Vi har ingen å miste, be om hjelp, og du er ikke alene!»

– Selv har jeg vært pårørende til tre generasjoner som prøvde å ta egne liv. Mor med psykisk uhelse, søster med rus, og datter på grunn av mobbing. Det var tøft å kjøre bak en ambulanse i over 1 time, hvor min datter på 16 år den gangen lå i. Jeg er heldig at ingen av dem ble en del av statistikken, og når jeg traff bånn av gropa i 2019, kjente jeg også på ønske om å kjøre av motorveien. Denne dagen har vært personlig sterk, og jeg gleder meg til å tilføre Høyre mitt engasjement når det gjelder Psykisk helse, ADHD, forebygging, antimobbing, fortsetter den engasjerte kvinnen.

Rowena Von Ohle meldte seg for øvrig ut av FrP i september i fjor og meldte seg inn i Høyre i juli i år. Nå har hun sagt ja til å stå på liste til både kommune og fylkesvalg for Høyre.

Bakgrunn for Verdensdagen

Verdensdagen for selvmordsforebygging er initiert av International Association for Suicide Prevention (hjemmeside). IASPs representant i Norge er knyttet til Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF). IASP i Norge har gitt LEVE ansvaret for den nasjonale markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging.

IASP kommer hvert år med et felles, globalt motto for Verdensdagsmarkeringen. LEVE har i tillegg valgt et gjentagende nasjonalt budskap som årlig knyttes til det globale mottoet:

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Motto/budskap for Verdensdagen 2022 er:

Å SKAPE HÅP GJENNOM HANDLING.
Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.


(Kilde: LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.