Æresboligen offisielt åpnet – se bilder her

Glenn Thomas Nilsen
3 minutter lesetid

Lørdag ettermiddag var det offisiell åpning av generalløytnant Otto Ruge sin æresbolig på Høytorp fort. Han er en av Norges mest betytdningsfulle offiserer gjennom tidene.

Se bilder nederst i saken!

Oberst Ruge ble forfremmet til generalmajor og utnevnt til kommanderende general 9. april 1940, og i tillegg forsvarssjef fra 18. mai samme året.

– Som kommanderende general ledet han de norske styrkene i kampene i Sør-Norge frem til 2. mai da 2. divisjon kapitulerte. Sammen med regjeringen evakuerte overkommandoen til Nord-Norge. De norske styrkene kapitulerte den 10. juni 1940, forteller Hans Petter Rinstad, fagkonsulent i Indre Østfold kommune.

LES OGSÅ: Dette bygget er av militærhistorisk verdi

For sin innsats som kommanderende general ble Ruge hedret med storkors og kjede av St. Olavs orden. Han var også kommandør av Dannebrogordenen, kommandør av Svärdsorden, innehaver av Bronze Star og storoffiser av Æreslegionen

– Ruge ble ved avskjeden som forsvarssjef 1. januar 1946, tildelt æresbolig ved Høytorp fort, i kommandantboligen (lokalt kjent som Rugevillaen), der han bodde frem til sin død i 1961, fortsetter Ringstad.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Familien var til stede på åpningen lørdag ettermiddag. Her ser vi Jens Herman (f.v.), Jeppe, Marie Louise, Erling Ruge sammen med ordfører Saxe Frøshaug. Foto: Karin Nordlie

Kommunen er stolte av dette

I alle år etter kirgen har Høytorp fort hatt stor betydning for lokalsamfunnet i Indre Østfold.

– Ruge hadde også stor betydning blant Mysens innbyggere. Otto og Ingeborg Ruge var meget respektert og aktet av lokalsamfunnet i Indre Østfold. På bakgrunn av dette er bygningen av nasjonal militærhistorisk betydning. Bygningen skal derfor behandles med verdighet og forsiktighet, sier Ringstad.

Indre Østfold kommune er stolte over at General Ruge har bodd her, og ønsker å hedre minnet om Ruge samt bidra til at Rugevillaen fortsatt skal være et kjent landemerke i Indre Østfold.

– For å få villaen tilbake til sin prakt så har det vært et flott samarbeid mellom kommune-frivillighet og næringsliv.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.