Dette bygget er av militærhistorisk verdi

Indre24
3 minutter lesetid

Den 9. april finner det sted en historisk begivenhet på Høytorp Fort. Da er det offisiell markering av den oppfattende oppussingen som er gjennomført av Rugevillaen. 

Av: Trond Degnes

Datoen er valgt med omhu fordi den 9. april i 1940 ble oberst Otto Ruge forfremmet til generalmajor etter at general Kristian Laake gikk av. Dagen etter ble Ruge utnevnt til kommanderende general for så i tillegg å bli forsvarssjef fra den 18. mai i 1940. Villaen ble tildelt Ruge som æresbolig. Han bodde der fra januar 1946 til han døde den 16. august i 1961.

Indre Østfold kommune og Eidsberg Historielag har hatt et tett samarbeid om restaureringen av denne praktvillaen. Hans Petter Ringstad fra kommunen og leder i Eidsberg Historielag, Dag Mysen, har vært sentrale i denne omfattende prosessen.

– Den flotte villaen er det eneste stedet i Norge hvor minnet om general Otto Ruge blir holde levende av et lokalsamfunn, forteller Mysen.

ANNONSE

Inviterte gjester kommer til markeringen

– Forsvarsministeren har lovet å komme til Mysen, hvis alt ligger til rette for det, sier Mysen.

Restaureringsarbeidet har kostet tett innpå 300.000 kroner. Pengene er gitt av Eidsberg Sparebank og Trøgstad Sparebank. Arbeidet er kvalitetssikret av eksperter fra Forsvarsbygg.

Forleden inviterte Indre Østfold Husflidslag til et foredrag om general Ruge av Dag Mysen. Han var også guide ved en omvisning i villaen hvor han orienterte om restaureringsarbeidet. Bygningen er av nasjonal militærhistorisk verdi. Den skal behandles med verdighet og forsiktighet. Den skal være representasjonsboligen til Indre Østfold kommune og leies ut kun ved spesielle anledninger.

Dag Mysen fremholdt at Otto Ruge var en enestående militær strateg. Generalen fremsto også som et eksempel for den norske befolkningen i holdningskampen mot okkupasjonsmakten. For sin innsats under krigen har Ruge mottatt en rekke utmerkelser og er den høyeste dekorerte militære i Norge.

Leder av Eidsberg Historielag, Dag Mysen, på kontoret til general Ruge. Foto: Trond Degnes
Villaen er fylt med møbler som står i stil til de enkelte rommene. Foto: Trond Degnes
Bildet av general Otto Ruge har en sentral plass i villaen. Foto: Trond Degnes

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.