Foto: Glenn Thomas Nilsen

Øvelsene til syngespillet er godt i gang

I august settes forestillingen «Barn av Bjørndal» opp utendørs på Trøgstad Bygdemuseum. Dette er et amatørteater/ syngespill som er skrevet av manusforfatteren Tor Karseth fra Hamar.

Forestillingen har premiere onsdag 25. august og spilles også dagen etter. 400 billetter legges ut digitalt i løpet av juni og vil bli delt på sosiale medier.

Oppsettingen er basert på «Og bakom synger Skogene», skrevet av forfatteren Trygve Gulbranssen fra Eidsberg. Handlingen i spillet foregår i 1850 og på den tiden var det vanlig med omgangsskole på gårder i distriktet.

(Saken fortsetter under bildet)

Jon Langholen (f.v.), Emilie Gulbrandsen og Solfrid Heier under øvelsen lørdag. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Trøgstad Kulturkompagni mener at teaterforestillingen kan bidra positivt i forhold til å bygge identitet og tilhørighet.

– Gulbranssens datter Ragna bor fortsatt i kommunen og forfatteren har også her sin egen venneforening. Både venneforeningen og Gulbranssens forlag Aschehoug stiller seg positive til prosjektet, sier Thea Tollersrud som sammen med Ingrid Risbråthe er produsent.

18 barn i alderen 9 til 17 år deltar på syngespillet. I tillegg har de også med Solfrid Heier som har spilt i filmer som «Skjær i sjøen», «Balladen om mestertyven Ole Høiland», «Olsenbanden», «Krigerens hjerte» og «Ute av drift».

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Både været og korona har satt en stopper for flere av øvelsene. I januar rakk de tre øvelser før en ny runde med nedstengning i Norge. Deretter ble det et langt opphold før de kom i gang igjen i april. Gjengen har seks øvelser igjen før premieren.

(Saken fortsetter under bildet)

ANNONSE

Jon Langholen (f.v.), Azra Nukicic (koreografi), Martin Aanstad og Ole Christian Øen (regissør)

Benytter egne erfaringer

En av de som med i syngespillet er Hillevi Risbråthe Kleppe fra Trøgstad. 17-åringen skal ha rollen som Siri Blåtjern. Av kompagniet omtales hun som erfaren skuespiller.

Hvordan jobber du for å finne rollen?

– Når jeg skal sette meg inn i en ny rolle forsøker jeg først og fremst å finne noen likheter mellom rollefiguren og meg selv. Jeg forsøker hele tiden å benytte egne erfaringer og følelser for å kunne spille en rolle best mulig. Å danne seg et bilde av rollefiguren en skal spille, som å finne interesser, rollens humør, uvaner og å prøve å forstå hvordan rollen tenker er også noe jeg forsøker å fastslå når jeg skal innta en ny rolle, sier hun i et intervju med Indre Østfold kultur.

Hun synes det er best å drive med teater når hun får være med på å skape en forestilling sammen med flinke mennesker og får underholde og utrykke seg på scenen.

(Saken fortsetter under videoen)

Spiller skolelærer i syngespillet

Martin Aanstad (17) fra Askim, også erfaren skuespiller, spiller den omreisende skolelæreren Jens Engebretsen. Han setter seg inn i rollen ved å bli så godt kjent med karakteren som mulig.

– Det beste med å drive med teater er helt klart å vise fram det du har jobbet med, prosessen og øvelser er også gøy, og det å bli bedre kjent med karakteren når tiden går, sier han i et intervju med Indre Østfold kultur.

FAKTA:

  • Regi: Ole Christian Øen
  • Koreografi, sanginnstudering: Azra Nukicic
  • Trommeinstruktør: Jan Ivar Pettersen
  • Kapellmester, repetitør: André Bongard
  • Produsent: Ingrid Risbråthe og Thea Tollersrud

ANNONSE

Bil havnet i grøfta – en person til legevakt

VIDEO: Her øver de til syngespillet