Fra Askim i 2019. Arkivfoto: Erlend Moberget

Inntar Indre Østfold i august

Arrangørene av Ladies Tour of Norway (LToN) har valgt å beholde sin identitet knyttet til området rundt Østfold. Årets versjon byr på stor variasjon i utforming av de ulike etappene.

I august er det igjen muligheter for å oppleve rittet i Askim og Mysen.

– Halden, som på mange måter er hjemkommunen til Ladies Tour står fremdeles sentralt i rittkonseptet vårt, men vi involverer både Sarpsborg, Askim, Mysen, Drammen, Norefjell og Drøbak som start- og målbyer for vårt 4 dagers etapperitt, som i år arrangeres 12 – 15. august, forteller Roy Moberg, daglig leder i Ladies Tour of Norway i en pressemelding.

Fjorårets sykkelritt ble på grunn av koronapandemien avlyst.

LES OGSÅ: Stolte over å få et så stort arrangement hit

Tøffe tider

Helt siden i fjor sommer har de jobbet med design av årets etapper, og de er nå stolte av å kunne presentere både nye og etablerte vertskommuner til årets versjon.

– Det er tøffe tider for alle store kultur- og idrettsarrangement for tiden, desto gledeligere er det at vi fremstår som en attraktiv samarbeidspartner overfor de utvalgte vertskapskommunene, fortsetter Moberg.

Han forteller også at de tilstreber seg å sikre en god mix av kontinuitet og nyheter, både når det gjelder valg av vertskommuner og design av de ulike etappene.

– Kontinuitet er viktig for å skape gode tradisjoner og eierskap til rittet vårt, men vi ønsker også å være i utvikling og ikke bli «brukt opp», derfor er det viktig å etablere nye relasjoner og etapper i nye områder av landet vårt, sier Moberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra Askim i 2019. Foto: Erlend Moberget

Mye arbeid

Teknisk direktør, Anders Eia Linnestad, forteller at det er mye arbeid og mange variabler som skal vurderes.

– Det er litt av et puslespill når vi skal planlegge alle detaljer knyttet til de ulike etappene. Jeg vil berømme vertskapskommunenes velvilje og innsats for å bidra aktivt i planleggingen og stille sine ressurser til rådighet. Vi har et fantastisk godt samarbeid med alle vertskapskommunene og gleder oss enormt til å vise frem både vertskapskommunene og den flotte naturen som de ulike etappene har å by på når vi kommer ut i midten av august, sier Linnestad i pressemeldingen.

I år arrangeres Ladies Tour of Norway for sjuende gang. Arrangørene kan allerede nå love at tilnærmet alle de beste rytterne og lagene i verden stiller til start.

– Vi er stolt av å kunne tilby et rittkonsept som mange av de beste rytterne i verden allerede på vinterstid blinker ut som et av høydepunktene i årets sesong. Det betyr at vi har lykkes med å skape noe unikt som ryttere og lag etterspør, avslutter Moberg.

Vertskapskommuner og etappeoversikt:

 • Torsdag 12. August – 1. etappe : Fellesstart , Halden – Sarpsborg
 • Fredag 13. august – 2. etappe : Fellesstart, Askim – Mysen
 • Lørdag 14 august – 3. etappe : Fellesstart, Drammen – Norefjell
 • Søndag 15. august – 4. etappe : Fellesstart, Drøbak – Halden

Konkurransetider:

ANNONSE

 • Torsdag 12.august: 14,40-18,05
 • Fredag 13.august: 14,20-18,05
 • Lørdag 14.august: 13,30-18,05
 • Søndag 15.august: 12,20-15,30

TV-tider (i Norge TV2):

 • Torsdag 12.august: 16,30-18,25
 • Fredag 13.august: 16.30-18,25
 • Lørdag 14.august: 16,00-18,20
 • Søndag 15.august: 14,00-15,55

Her er etappene i Østfold:

Etappe 1, Halden-Sarpsborg, 138,1 km

En etappe I LToNs opprinnelige område, nemlig det gamle Østfold fylke. Start i Halden og videre østover mot svenskegrensen ved Bjørkebekk. Deretter nordover og tilbake på riksvei 21 gjennom Aremark til Strømsfoss. Herfra tar man riksvei 124 forbi Linnekleppen til Rakkestad. Gjennom Rakkestad sentrum og videre nordover på ”mellomveien” mellom riksvei 220 og 124 som man har kjørt i motsatt retning tidligere. Syklistene kommer tilbake på riksvei 124 like syd for Eidsberg kirke. Etter noen kilometer sydover på rv 124 tar man av og kjører gjennom Skantebygda og Varteig til Hafslundsøy. Derfra krysser man Sarpefossen og kommer inn til tre avsluttende runder på vekjente veier i Sarpsborg sentrum der målet er på samme sted som tidligere like nedenfor kommunehuset og kirken. Ikke den mest utfordrende innledningen, totalt har etappen 1.628 meters klatring. Kanskje blir vinden en faktor, men mye tyder på at dette enten blir dagen for lange utbrytninger eller en massespurt i Sarpsborg.

Etappe 2, Askim-Mysen, 141,6 km

Indre Østfold-etappen på kryss og tvers gjennom et bølgende landskap som er tungt no kuten at det handler om de største bakkene. Rytterne er innom alle de 5 tidligere kommunene som nå danner nye Indre Østfold kommune.

Fra starten i Askim følger man rv 115 gjennom Tosebygda nordover til Skjønhaug og Trøgstad. Derfra sydover til Havnås og videre på rv 123 til første passering gjennom målbyen Mysen. Etter en kortere bit på gamle E18 til Slitu går løypa til Vamma kraftstasjon der man krysser Glomma for første gang og fortsetter videre på rv 122 til Spydeberg. Via Knapstad kommer man til Tomter og gamle Hobøl kommune får man passerer Lyseren der TV programmet Sommerhytta ble spilt inn i fjor. Tilbake til Spydeberg før man klatrer opp forbi Hovin kirke og tar den spektakulære veien over Solbergfoss kraftstasjon, en vei man også brukte for to år siden.

Deretter passer man i utkanten av Askim, kjører til Slitu igjen og for andre gang til Skjønhaug,
Havnås og Mysen. Her blir det nå bare en lokal runde, men den går opp den tunge
Vandugbakken, som var bakkespurt tidligere i herrenes Tour of Norway, før inngangen til
mål går via Ramstadkrysset til målet ved Kulturtorget og Festiviteten i Mysen.
Totalt er det 1.762 høydemeter å klatre for rytterne denne dagen.

Les mer om etappe 3 her (ekstern lenke)

Etappe 4, Drøbak-Halden, 150,4 km

Tilbake på velkjente veier, selv om Drøbak som startby er ny for damene. Herrenes Tour of Norway har startet her tidligere. Også denne etappen går delvis gjennom Indre Østfold og har bølgende terreng som innbyr til angrepsvillig kjøring med utbrytninger og dramatikk.

Løypa går sydover fra Drøbak til Vestby der man krysser E6. Videre via Garder og Ringvoll til Våler i Østfold hvor man tar av den såkalte Mørk-veien. En smal og svingete vei som passerer Mørk golfbane hvor VM i orientering ble arrangert i 2019. Denne veien følger rytterne til Skiptvet.

Siden litt nordover til man krysser Glomma ved Vamma kraftstasjon igjen og følger velkjente veier forbi Eidsberg kirke og gjennom Rakkestad sentrum. Herfra går det meste på rv 220 mot Halden med en avstikker til Sandbekk Mølle, før man svinger av ved kommunegrensen mellom Rakkestad og Halden. Her kjører man til Femsjøen før man følger Torpedalsveien og kommer inn i Halden over Hjortsberg og Brødløs. Rittet avsluttes med tre kortere runder i Halden sentrum der det ofta har blitt spurt fra et redusert hovedfelt. Sist – for to år siden – vant Marianne Vos også denne etappen. Totalt 1.668 høydemeter viser at det ikke er noen helt flat etappe som avslutter årets LToN.

(Kilde: Pressemelding)

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE

Ber folk overholde reglene for karantene

Stolte over å få et så stort arrangement hit