Nærmere 30.000 kan bli tatt ut i streik

NTB
NTB
4 minutter lesetid

LO har forsøkt å skjerme koronautsatte bransjer fra den mulige streiken, men blir det ikke enighet i lønnsoppgjøret, kan kollektivtrafikken rammes knallhardt.

Av: Marius Helge Larsen og Joachim Waade Nessemo/ NTB

LO varsler at de vil ta ut i overkant av 23.500 medlemmer i streik, flere av dem innen buss- og transport, dersom det ikke blir enighet med NHO innen meklingsfristen. En rekke ferjesamband rammes også.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at de alltid har som mål å bli enige, men at de er forberedt på streik, dersom det blir nødvendig.

– Det blir nok en tøff mekling. Vi står ganske langt fra hverandre. NHO har krevd at arbeidstakere går ned i kjøpekraft, og det er ikke aktuelt for LO å akseptere. Vi ligger på en linje der vi vil sikre kjøpekraften til folk, sier Følsvik til NTB.

– Jeg håper at de som rammes av streiken, ser viktigheten av det at vi ikke skal ha reallønnsnedgang i dette landet. Det er ikke det som må til når vi skal få hjulene i gang igjen på den andre siden av denne pandemien, sier Følsvik.

Hun håper at god hjelp av Riksmekleren vil gjøre det mulig å oppnå enighet også denne gangen.

Koronautsatte bransjer skjermes

– Hvis vi ikke kommer til enighet med NHO innen meklingsfristen, tar YS ut over 5.500 bussjåfører over hele landet i streik, opplyser Eirik Bornø, leder for YS Privat.

En streik vil trolig føre til at alle rutebusser står, opplyser YS.

– En konflikt kan alltid gå utover en tredjepart. Det beklager jeg på det sterkeste. Jeg tror likevel dette er så viktige spørsmål at det er noe folk har forståelse for, sier Følsvik.

Først og fremst er det transportbransjen som preges.

Også innenfor matvareproduksjon er medlemmer tatt ut, men LO har holdt unna den viktigste matproduksjonen. Koronautsatte bransjer er også unntatt.

– Vi har forsøkt å holde unna de mest koronautsatte bransjene. Det er et solidarisk uttak sånn sett: Det er arbeidstakere i bransjer som ikke har merket koronakrisen så godt som stiller opp for dem som har arbeidsplasser i mest utsatte bransjer, sier Følsvik, og forteller at hotell, servering og typiske serviceyrker er holdt unna.

– Dette er aller viktigst for dem som har vært mest utsatt gjennom denne krisen, å sikre kjøpekraften deres, og å gi et lavlønnstillegg, synes jeg er viktig.

Møtes til helgen

LO og YS sendte tirsdag sine varsler om plassfratredelse i det første streikeuttaket til Riksmekleren og NHO.

Meklingen i årets lønnsoppgjør starter hos Riksmekleren fredag, og fristen for å bli enige utløper ved midnatt natt til søndag 11. april.

– Hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra klokken 6, søndag 11. april, opplyser LO.

En eventuell streik kan etter hvert også bli utvidet.

Flere bransjer

LO-medlemmene som blir tatt ut i streik, strekker seg over flere bransjer, viser den fullstendige listen. Blant annet industri, bygg og anlegg.

– Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, sier Følsvik.

Varselet fra YS omfatter ansatte i busselskaper over hele landet.

– Vi håper selvsagt å unngå arbeidskonflikt, men dette er nå opp til NHO. Å opprettholde kjøpekraften er både et betimelig, men også svært moderat krav i den situasjonen vi nå er i, sier Bornø.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.