Fokustrener Marius fra Ørje gir ut sin første bok

Glenn Thomas Nilsen
Glenn Thomas Nilsen - Journalist/ redaktør
10 minutter lesetid
De siste årene har Marius Sørlie reist rundt for å holde foredrag. Foto: Bendik Mansika

For 10 år siden opplevde Marius Sørlie en del motgang i livet og etter hvert søkte han hjelp for tankene sine. Samtidig startet han å skrive en bok, men uten å ha peiling på hva han drev med.

Etter noen sider valgte han å slutte og det hele ble med tanken.

– Drømmen om å skrive den har ikke sluppet og den er fortsatt der. Jeg tror på at dersom noe ikke går vekk, er det viktig å utforske det. Det har vært en del jobb, spesielt med å gå inn i de dypeste dalene og åpne opp om ting som har vært vanskelig. Jeg vil skrive en ærlig bok som kan overføres til eget liv. Da er det viktig å dele så åpent som mulig og ikke holde igjen, sier 32-åringen fra Ørje til Indre24.

Ta en titt på hans YouTube-kanal her (ekstern lenke)

(Saken fortsetter under)

Marius Sørlie som fotballspiller i Mysen i 2010. Her har han akkurat blitt kåret til månedens seniorstallspiller. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Håpløs og fortvilet situasjon

I starten av 20-årene krasjet han bilen og havnet i autovernet på E18 ved Slitu. Ingen hadde forventet at han skulle gjøre noe galt og ende opp i fengsel.

– Jeg følte meg ganske håpløs og fortvilet over situasjon og visste ikke hvordan jeg kunne håndtere det. Det var første gangen jeg søkte hjelp, selv om jeg er mann og følte det var det svakeste og kjipeste jeg kunne gjøre. På sofaen lå jeg i offerrollen og syntes synd på meg selv og lurte på hvorfor livet var urettferdig.

Sørlie forteller at han i desperasjon så en video av en eldre mann som snakket om livet og motgang.

– At det skjer oss alle, men at vi har et valg. Ligge å syntes synd på oss selv, eller gjøre noe med det. Vi har et fokus i møte med det vanskelige, og jeg skjønte at jeg trengte å lære mer om det. Det tente en gnist i meg, og jeg bestemte meg for å gå dypt inn i meg selv og fokuset mitt.

(Saken fortsetter under)

Foto: Privat

Slet med høye forventninger

Boka handler rett og slett om hans egen reise fra da han krasjet bilen. På denne tiden var han en gutt på 21 år som alltid smilte, hadde gode venner og familie.

– Problemet mitt var at jeg ikke klarte å ta det innover meg. Jeg slet med høye forventninger og dro meg selv ned hele tiden. Etter å ha gått på skole i mange år, lærte jeg ikke strategier for å takle motgang.

Som 21-åring havnet han i Indre Østfold fengsel sin avdeling i Trøgstad. Her fikk han eksamen i å snu fokus.

– Etter at jeg kom ut derfra klarte jeg å styre fokuset mot andre ting enn bare det som var dritt. Jeg forsto at jeg har et fokus, og jeg kan styre det. Etter det bestemte jeg meg for å leve av det og gi det videre.

(Saken fortsetter under)

Marius Sørlie i 2011. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Reiser rundt for å holde foredrag

De siste åtte årene har Ørje-mannen reist rundt og coachet mennesker på hvordan unføkke sitt fokus. Han har også egen podkast hvor han deler sine beste ninjatriks, slik at man kan styre sitt eget fokus mot det som hjelper deg.

ANNONSE

Jobben hans nå er å reise rundt med foredrag for bedrifter og skoler, coache mennesker 1-1 og drive et digitalt treningssenter for personlig vekst.

– Jeg syns det er fascinerende å se hvordan statistikkene for stressrelaterte sykdommer og den mentale helsen går rett i dass, samtidig som vi tilsynelatende lever i en av verdens beste land. Jeg tror vi oppriktig har en enorm utfordring med mental helse i landet, og jeg ønsker å gjøre det jeg kan for å bidra med åpenhet og en positiv endring. Dette er en av mine største drivkrefter med å skrive boken. Jeg vil på en underholdende og litt annerledes måte gi bort verktøyene jeg lærte som har gitt meg mer mental styrke, robusthet og ekte glede i livet og bruke historien som en rød snor som fletter alt sammen.

(Saken fortsetter under)

Foto: Privat

Drømmer om flere bøker

Målet med boka er at leseren skal sitte igjen med kraftfulle måter å styre sitt eget fokus, sette mer realistiske forventninger til seg selv, og for all del huske på de gode tingene som finnes rundt oss.

– Det er lett å glemme i en hverdag med mye stress og tanker. Den vil være lettlest, by på en del artige historier, samtidig som du får lære deg å søke etter mening og glede på de rette stedene. Ikke bare jage alle andres forventninger. Jeg gjorde det i mange år, og det funket ikke i det hele tatt. Jeg drømmer også om å skrive flere bøker, fordi jeg syns det er skikkelig gøy å skrive.

(Saken fortsetter under)

Lokaloppgjør mellom Mysen og Askim i 2014. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Trygt og godt miljø

Marius Sørlie vokste opp i Rødenes med høner på tunet og gikk på Marker skole. Mesteparten av tiden tilbrakte han med fotball på Krone stadion eller Bommen i Ørje frem til han ble 16 år.

– Livet var utrolig fint på Ørje. Jeg hadde gode venner som jeg hang mye med, og var også mye ute i skogen eller dro på fisketurer, som ga meg ro. Når jeg begynte på videregående ble det studiespesialering på Mysen VGS og fotball i 3. og 4. divisjon.

– Det var etter skolen og jeg prøvde å finne ut hva jeg ville med livet, at ting gikk dritt og jeg krasjet bilen. Da falt jeg inn i en dårlig spiral med negative tanker som gjorde at jeg ga litt f. Spesielt i meg selv. Jeg klarte ikke forstå hvordan mennesker klarer å finne ut hva de vil når de er i starten av 20-årene, men på mange måter kan jeg si at jeg var heldig som krasjet. Det gjorde at jeg våknet opp, forsto at noe var galt og at jeg måtte gjøre noe med situasjonen min. Jeg tror virkelig på at motgang er der for å lære oss noe, om vi er åpne for det.

(Saken fortsetter under)

Foto: Privat

Han husker godt hvor deilig det var å komme inn i et nytt miljø med nye mennesker fra forskjellige steder. Samtidig fikk han utfordret seg selv med fotballen.

– Det var en periode hvor det var et ønske om å satse litt på A-laget og jeg kjente jeg ble trigget av å ha litt ambisjoner og mål. Jeg spilte kant før jeg fant rollen som indreløper, og husker spesielt lokaloppgjør mot både Askim og Rakkestad. Det ble noen heftige dueller på den tiden! Skal riktignok sies at et av mine høydepunkter var å se Ørje rykke opp fra 6. til 5. divisjon når jeg var 14-15 år, og den elleville feiringen på tribunen med vennene mine. Det var tider det!

Etter tiden i Ørje og Mysen flyttet han så til Lillehammer for å studere idrett, før han havnet i Larvik for å satse på drømmen som foredragsholder.

– Der jobbet jeg tett med tidligere landslagsspiller i håndball. Anja Hammerseng-Edin, og lærte masse om formidling, mental trening og personlig utvikling. Nå har jeg flyttet til Bergen på grunn av kjærligheten, og jobber i en bedrift som heter Heart Mentality, hvor jeg og min kollega Tim Rudi Veiteberg lærer bort verktøy om fokus og personlig utvikling gjennom podkast, coaching og foredrag, avslutter Marius Sørlie.

Ved å scanne denne koden kan du forhåndsbestille boka til Marius Sørlie.
Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen
Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.