Arkivfoto: Karin Nordlie

Klare for storinnrykk på brannstasjonene

Over hele landet er det i uke 38 åpen brannstasjon. Dette er en del av den nasjonale brannvernuka.

Tidspunktet er ikke tilfeldig. Høsten marker nemlig inngangen til en tid på året da antallet boligbranner vanligvis øker, fordi man bruker mer strøm og levende lys.

– Flere enn 350 brannstasjoner over hele landet inviterer til åpen brannstasjon i anledning den årlige brannvernuka. I vårt distrikt åpner alle våre stasjoner portene for store og små besøkende lørdag 23. september. Åpen brannstasjon over hele landet er blitt en fantastisk fin tradisjon, og en viktig arena for å gi nyttig info om brannforebygging, sier Hanne Berland, leder for forebyggende avdeling i Indre Østfold Brann og Redning IKS, i en pressemelding.

Se bildene fra åpen brannstasjon i 2022

Hun legger til at deres brannstasjon i Ørje vil slå sammen den offisielle åpningen av den nye brannstasjonen og åpen brannstasjon. De kommer tilbake med dato for dette senere.

– Hovedfokus for brannvernuka i år er ladevett og generell brannsikkerhet i hjemmet. På åpen brannstasjon får de minste lære om brannsikkerhet. Det blir konkurranser, mulighet for å sitte i brannbilen og på våre stasjoner i Trøgstad og Spydeberg vil dere også få treffe brannbamsen Bjørnis. Vi håper mange tar turen, og er klare for storinnrykk på brannstasjonen, fortsetter Berland.

NB! Åpen brannstasjon i Askim foregår ikke på brannstasjonen, men er å finne i byrommet.

(Saken fortsetter under)

Hanne Berland. Foto: Indre Østfold Brann og Redning

Øv for å være forberedt
Både skoler og barnehager har krav på å gjennomføre brannøvelser jevnlig. Dette kravet har man ikke hjemmet, til tross for at de fleste farlige branner oppstår der. Derfor er det viktig å vite hva man skal gjøre ved branntilløp eller brann i hjemmet.

– Vi oppfordrer alle til å bruke brannvernuka til å prate om, og øve på, hva man skal gjøre om det begynner å brenne i boligen. Det behøver ikke være mer komplisert enn at dere avtaler en møteplass og hvem som skal gjøre hva. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser også håndterer de best, forteller Hanne Berland.

ANNONSE

Tips til brannøvelse hjemme:

En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte godt å starte med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

  • Ta en prat med hele familien, f.eks. ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann.
  • Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne, hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa?  Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg.
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel postkassen eller søppelkassen.
  • Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer, klarer for eksempel alle komme seg ned brannstigen?
  • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
  • Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes og sjekk at det ikke er gått ut på dato
  • Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.

ANNONSE

ANNONSE

Feiret kjærlighet og mangfold – se bilder fra paraden

– Hele uka har vært kjempebra