Delte ut arkitektur- og byggeskikkpris for første gang

Glenn Thomas Nilsen
2 minutter lesetid

Mandag ble Indre Østfold kommunes arkitektur- og byggeskikkpris delt ut. Juryen ble imponert over innsatsen som er lagt ned for å ta vare på en lokal og unik del av norsk trearkitektur.

Vinneren er Kenneth Høitomt med familie for boligen i Nordbuktveien 17, tidligere direktørbolig ved Kykkelsrud kraftverk. Prisen består av et diplom, blomster og en sjekk på 20 000 kroner. Juryen besto av Bjørn Mørk (Ap), Ann-Karin Løken (H) og Bjørnar Grønbech (KrF).

Nåværende eier kjøpte huset i 1998 og da var det ikke gjort noe med huset siden 1978. Hele eiendommen er renovert innvendig og utvendig, og et stort arbeid er lagt ned over to tiår.

Les mer her (ekstern lenke)

ANNONSE

Juryen er imponert over innsatsen som er lagt ned for å ta vare på en lokal og unik del av norsk trearkitektur (dragestilen), og hvor omfattende, nøye og detaljert arbeidet er utført. Det er lagt ned en enorm arbeidsinnsats for å sette boligen i opprinnelig stand.

Eier har på en eksemplarisk måte bevart og satt i stand arkitekturen fra en av trearkitekturens og jernbanearkitekturens viktigste arkitekter, nemlig Balthazar Lange.

Eieren har tatt vare på en viktig kulturhistorie i lokalmiljøet rundt Kykkelsrud kraftstasjon, og bidrar til omgivelsene med sitt uttrykk og fasader. Huset er et svært godt eksempel på dragestil med utspringende overetasjer, fokus på materialbruk med natursteinsmur, eksponering av trevirke, detaljering med mønebånd, mønekryss og fantasirik utsmykning med dragehoder. Bygget er renovert etter alle kunstens regler, og 123 år etter oppføring står huset som et prakteksemplar på dragestilen og på lokal kulturhistorie rundt Kykkelsrud kraftstasjon.

Foto: Indre Østfold kommune

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.