Julespillet nærmer seg: – Skapt her i Indre Østfold

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Førstkommende søndag klokken 17.00 går julespillet av stabelen i Askim. Det blir åpningsscener ved Askim kirke, vandring gjennom skogen og avslutning i folkeparken.

Dette er en gratis juleforestilling for alle.

– Takket være økonomisk støtte fra Indre Østfold kommune og fra lokale og nasjonale sponsorer, får alle muligheten til å være med på denne familieforestillingen, med den kjente julefortellingen om Josef og Maria – på vei til Betlehem, forteller Bent-Roni Oterholt i Askim Kulturforum.

Julespillet settes i år opp for tredje gang.

– Det er skapt her i Indre Østfold, gjennom impulser utenfra: Rosa da Silva, innflytter fra Portugal, skrev stykket i 2016. I årets oppsetning møter vi cirka 150 skuespillere, sangere og dansere, med bakgrunn fra hele Indre Østfold, ja hele landet – og hele verden.

LES OGSÅ: Tindra og Alf Heine skal ha hovedrollene i årets julespill

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Irene Neergaard (til høyre) har vært med i teatergruppa gjennom mange år, og er den som har sydd alle kostymene. Mens  Alisa Kareva er innflytter til Mysen og er en av de nye solistene i 2022-versjonen. Foto: Privat

I stykket har Daniel Sandvik rollen som gammel bestefar. Sammen med barnebarna sine, spilt av Tuva Aamodt og Severin Johansen Zivanovic, blir publikum tatt med inn i fortellingen om Maria og Josef, og vandringen opp til Betlehem.

– Fra Askim kapell, gjennom Prestegårdsskogen og ned til Askim Folkepark – følger Josef, Maria og publikum en vandringsled lyssatt med 1000 fakler. I seg selv en stor opplevelse. 2019-utgaven av spillet ble fulgt av anslagsvis 800 mennesker, og i år ventes minst like mange til musikkteateret denne ettermiddagen, fortsetter Oterholt.  

De to som har hovedrollene i år er Tindra Roselin Svardal og Alf Heine Osflaten Gabrielsen.

(Saken fortsetter under)

Johanna Gac er med i et tablå som spilles ute i skogen under vandringen. Med denne flotte kostymen sydd av en kvinne fra Ecuador. Foto: PrivatSE OGSÅ: Se bildene fra julespillet i Askim (2019)

På sin vandring søndag vil publikum bli utfordret av aktuelle temaer. Med undertittelen «En vandring gjennom tider» skjer dette fra fire belyste teaterscener ute i skogen. Her deltar blant annet Ruby Dansestudio, Verdenskoret, en gammel Willys 1942-modell, et esel og en geitebukk. 

– Nå om dagen øver de hektisk for å skape en flott juleforestilling, med start ved Askim kapell, felles 20 minutters vandring gjennom Prestegårdsskogen og avslutning på scenen i den vakre Folkeparken. Der blir publikum først servert varm drikke av Bygdekvinnelaget, mens Frelsesarmeen spiller vakker musikk. Før det bryter løs med «Grand Final» og «Happy End» på den store scena.

I år er det Ole Christian Øen som er regissør, mens André Bongard er musikalsk leder. Produksjonen er det Askim Kulturforum som står for.

Preben Hodt er til daglig prest i Askim, men i julespillet går han rett inn i rollen som en av de tre kongene. Foto: Privat
Daniel Sandvik har rollen som bestefar i julespillet. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm
Tuva Aamodt (11) spiller barn i forteller-scenene sammen med bestefaren sin. Foto: Privat
Alisa Kareva fra Ukraina, nå bosatt på Mysen, har en ledende solistrolle. Foto: Privat
Severin Johansen Zivanovic (9) spiller barn i forteller-scenene sammen med bestefaren sin. Foto: Privat

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.