Foto: Glenn Thomas Nilsen

Musikalen Svidd Gummi for fjerde gang – se bilder

Torsdag kveld åpner dørene for årets historiske spel i Askim kulturhus. Da er det nemlig premiere på musikalen «Svidd Gummi».

Se bilder fra generalprøven nederst!

Askim gummivarefabrikk/Viking startet i 1920 og ble nedlagt av tysk kapital i 1991.

– Profesjonelle skuespillere, sangere, dansere og amatører fra hele Østfold er på scenen og gir oss denne viktige industrihistorien fra Indre Østfold, sier manusforfatter og prosjektleder Kari Middelthon.

LES OGSÅ: Askim Kjemiske redder Svidd Gummi

(Saken fortsetter under)

OM MUSIKALEN:

Dette er historien om Norges industri med de tusenvis av arbeidsplasser, arbeiderkampen og kvinnefrigjøringen. De store streikene for rettigheter vi tar som en selvfølge i dag, startet ofte på Viking i Askim som hadde sterke fagforeninger. Vi hører om Askims store klasseforskjeller der Askim Gummivarefabrikk ble den største hjørnesteinsbedriften og kvinnearbeidsplassen i landet. På 1950-tallet jobet nærmere 3.000 mennesker på Gummi`n i Askim.

Uten denne fabrikken i Askim, ville byen og Indre Østfold sett helt annerledes ut enn i dag. Blant annet fikk den store tilflyttingen av utenlands arbeidskraft stor kulturell betydning for Askim.

Men en musikal må også ha litt hjerte og smerte. Det får vi gjennom ingeniørsønnen Halvor og Marie fra Pikesalen på fabrikken. Deres umulige kjærlighetshistorie forteller det unge publikumet om en helt annen tid, så fjern fra dagens. Dette er en fengende og mektig musikal med alvorlige undertoner.

ANNONSE

LES OGSÅ: Premieren nærmer seg: – Vi er i rute

Musikalen er satt opp med fem forestillinger og avsluttes søndag. Manus er skrevet av Kari Middelthon, mens musikken er komponert av jazzmusiker Guttorm Guttormsen. Andre Bongard er kapellmester og leder kor og orkester, Anneli Sollie har regien, Nora Stemmedalen er koreograf, mens scenografen er av Alexander Rambøl.

ANNONSE

ANNONSE

Premiere på Svidd Gummi: – Vi er i rute

– I et så viktig arbeid som arealplanen, hvorfor dette hastverket?