Markerte at metodistkirken fylte 125 år

Glenn Thomas Nilsen
3 minutter lesetid

Mysen Metodistkirke fylte søndag hele 125 år og dette ble godt markert denne helgen. Lørdag kveld var det konsert med Lewi Bergrud-trio og dagen etter var det jubileumsgudstjeneste.

Arbeidet til Metodistmenigheten i Mysen startet i Høland i 1860. Etter å ha hatt bedehus på Krogh (Kopperud) i Søndre Høland og på Grinna (Momarken) skjedde det noe etter 30 år. 

– Da jernbanen for Østre linje var ferdigbygget, ble det reist spørsmål om å legge menighetens virksomhet på Grinna bedehus nærmere sentrum, forteller Mona Trømborg, leder i menighetsrådet.

(Saken fortsetter under)

Prest Ingull Grefslie. Foto: Mona Trømborg

Kirkebyggets historie

27. september 1890 ble det i menighetsprotokollen skrevet: «En komité for å ta under overveielse og innkomme med forslag til neste konferanse med hensyn til å få oppført en kirke eller i motsatt fall og istandsette Grinna bedehus, ble nedsatt og valgt».

Bedehuset i Høland ble i 1894 solgt for kroner 1000. Da besluttet menigheten at det skulle bygges en kirke. Den 24. juni 1895 ble det bestemt at pengene skulle gå til «Byggefondet for en ny kirke i Mysen»

– Kvartalskonferanseprotokollen fra vigslingsdagen den 11.september 1897 at det skulle kjøpes kirkeklokke. Det er den samme klokke som ringer i dag, fortsetter Trømborg.

(Saken fortsetter under)

Foto: Karin Nordlie

Sto ferdig i 1897

Den første kirken i Mysen sto ferdig og ble innviet 11. september 1897.

– Menighetsrådet var denne dagen samlet i Jul Hansens hjem på Susebakke. Pastor Chr. Andresen var forstander for menigheten, og pastor T.B. Barratt som tilsynsmann foretok selve innvielsen.
I september 1898 ble det også bestemt å bygge et sakresti til kirken (et lite sekskantet tilbygg som ble brukt som prestekontor, kjøkken og «lillesal»), sier prest Ingull Grefslie.  

ANNONSE

(Saken fortsetter under)

Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Pusset opp flere ganger

Det ble i 1952 besluttet å rive det gamle sakrestiet og bygge et nytt tilbygg, som ble innviet samme året. Dette fungerte som foreningsrom, prestekontor, og leilighet helt fram til 2000.

– Da ble tilbygget utvidet og speiderne fikk flere rom i underetasjen. Senere (2006) har også kirkesalen fått et løft og de gamle benkene ble byttet ut med stoler. Samtidig ble det investert i ny teknologi som dekker dagens behov. Man kan bruke multimediautstyr i gudstjenesten, som gir mye større muligheter, fortsetter Grefslie.

– Menigheten har alltid vært utadrettet og aktiv i lokalsamfunnet. Ulike foreninger, speidergruppe, sangkor, barnekor, søndagskole har opp gjennom tidene vært tilbud til mennesker. Dagens menighet har den samme grunnleggende tro som «kirkefedrene og mødrene», men både i form og uttrykk er ting annerledes. Fokuset er på menneskers behov i kommunen de er en del av, avslutter Mona Trømborg.  

(Kilde: Mysen Metodistkirke)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.