Tour of Scandinavia med start i Askim og mål på Mysen

Pressemelding
8 minutter lesetid

Fra Kongens Nytorv i København via den vakre vestkysten i Sverige til norske fjell og flatland til målet i Halden.

Nesten 1.000 kilometer, 6 etapper på 6 dager, hele verdenseliten på plass, TV-dekning til hele verden og norske profflag. Tour of Scandinavia (Battle of the North) er årets sykkelnyhet i Skandinavia. Det nye World Tour-rittet 9. – 14. august avløser Ladies Tour of Norway.

Endelig er det klart for det desidert største sykkelrittet for kvinner i Skandinavia. Hele verdenseliten har meldt sin ankomst når rytterne ruller ut fra sentrum av København den 9. august.

Historisk ritt med fantastisk natur

Det er tidenes første World Tour-ritt for damer i Danmark, og interessen er stor i landet som har noen av verdens beste kvinnelige syklister. Dessuten binder rittet de tre landene tettere sammen.

– Vi kan med dette vise fram en fantastisk natur og mange interessante steder i alle de tre landene, sier rittdirektør Roy Moberg, som er en av hjernene bak nyskapelsen.

Dette er en videreføring av Ladies Tour of Norway som har vært Norges eneste World Tour-ritt på sykkel de siste årene. Nå får rittet altså navnet Tour of Scandinavia.

– Jeg vet at vi tilbyr et meget variert og interessant ritt som rytterne er svært interesserte i. Vi har mange forespørsler fra flere land, og rittet kan også følges på TV i hele verden, sier Moberg.

(Saken fortsetter under)

Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Meningen var å lansere det nye rittet under navnet Battle of The North, men man har temporært endret navnet til Tour of Scandinavia med undertittelen Battle of The North.

Årsaken til dette er krigen i Ukraina som har forandret verdenssituasjonen siden planleggingen av dette rittet startet.

– Vi har brukt flere år på å bygge brandet «Battle of The North», og det er investert betydelige ressurser i forkant av lanseringen, men vi ønsker ikke å benytte et navn som kan knyttes til krig slik verden nå fremstår. I respekt med alle som lider som følge av den fryktelige krigen i Ukraina så brander vi inntil videre rittkonseptet som «Tour of Scandinavia» og toner ned bruk av navnet Battle of The North, sier Rittdirektør Roy Moberg.

Fra København til Halden

Rittet bygger på erfaringene og mannskapene fra Ladies Tour of Norway, men det hele starter på Kongens Nytorv i København der første etappe i sin helhet går på Sjælland med mål i Helsingør. Løypa krysser fram og tilbake fra hovedstaden nordover til målet.

Deretter blir det en lengre transport til vakre Orust nord for Göteborg. Den svenske etappen går nordover til grensebyen Strömstad og følger delvis noe av Sveriges indrefilét på sommeren: Bohusläns-kysten som er et yndet feriested for mange, og rytterne passerer flere velkjente ferieperler.

Gamle Østfold er der hvor Ladies Tour of Norway i sin tur startet, og hvor man har sitt hovedsete. Derfor går også det meste av de norske etappene her.

Først fra Moss til Sarpsborg via Son, Våler, kysten ved Saltnes og Onsøy til utkanten av Fredrikstad og inn til tre avsluttende runder og et velkjent målsted i Sarpsborg.

Fredagens etappe er den såkalte ”Indre Østfold-etappen”. Akkurat som i fjorårets LToN med start i Askim og mål på Mysen. Men med en noe annen løype krysser man fram og tilbake mellom Askim, Trøgstad, Mysen, Skiptvet og Spydeberg. Her er det en avsluttende runde som er identisk med fjoråret.

ANNONSE

”Dronningetappen” går lørdag den 13.august. Start i Vikersund med skiflyvningsbakken i bakgrunnen. Og etter en runde rundt om Åmot og ny passering i Vikersund sykler kvinnene via Simostranda og Krøderen til Noresund der den 10 km lange stigningen opp til målet ved Norefjell Ski & Spa starter. Her avgjøres kanskje årets ritt.

Avslutningen går fra Lillestrøm til Halden. Først sydover fra Fetsund langs Øyeren på riksvei 22, deretter sydøstover forbi Hemnes og Ørje før man følger det vakre Haldenvassdraget til målbyen der det i vanlig ordning kjøres tre avsluttende runder som ofte byr på stor dramatikk og store publikumsmasser.

(Saken fortsetter under)

Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

På TV i hele verden

– Vi er svært godt fornøyde med den TV-dekningen vi får for den første utgaven av Tour of Scandinavia, sier pressesjef Kjell-Erik Kristiansen, som også er rittets speaker.

– Eurosport og Discovery sender på flere plattformer til stort sett hele verden. Du kan se rittet både på lineære TV-kanaler og digitale plattformer. I Norge sender også TV2 direkte på sin hovedkanal, og det er vi glade for. Disse to kanalene – Eurosport og TV2 – har jo liksom blitt sykkelkanalene i Norge, sier den profilerte OL- og VM-speakeren videre.

I Danmark og Sverige er det liknende opplegg med 6 Eren Danmark og Kanal 9 i Sverige som sender live. Det produseres to timer direkte fra hver etappe, og kvaliteten og produksjonen er stort sett den samme som i tidligere utgaver av Ladies Tour of Norway.

– Men vi håper jo også at så mange som mulig kommer ut langs løypene og lager en stor fest av det hele nå som landene har åpnet opp igjen, sier Roy Moberg.

Verdenseliten kommer

I fjor var det den olympiske tempomesteren Annemiek van Vleuten fra Movistar som vant LToN etter å ha avgjort på Norefjell. Tidligere har superstjernen Marianne Vos, Jumbo-Visma vært den store stjernen på de norske veiene.

Nå håper man selvfølgelig at både danske, svenske og norske damer også skal være med å sette sin farge på Tour of Scandinavia.

Danmark har flere toppryttere som ser fram til den første utgaven. Cecilie Uttrup Ludwig, FDJ, Emma Norsgaard, Movistar og den tidligere verdensmesteren Amalie Dideriksen er bare noen av de toppnavn som Danmark kan vise fram.

Sverige håper på en Emilia Fahlin, FDJ tilbake i toppform. Den tidligere VM-fireren elsker å sykle på hjemmebane. Dessuten har Sverige noen unge, lovende damer.

Svært spennende er også det nye norske WorldTour-laget Uno-X som har ryttere fra alle de tre landene. Sammen med Team Coop-Hitec Products skaper de større nasjonal interesse. I tillegg kommer flere norske proffer som sykler på utenlandske topplag.

Dessuten jobber arrangøren med å få landslagene fra Danmark og Norge til start.

Totalt blir det 21 lag med 6 rytter på hvert lag.

Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.