Foto: Kathrine Hestø Hansen

Aldri mer krystallnatt for 22. gang – her er varaordføreren sin appell

Tirsdag kveld arrangerte russen i Indre Østfold «Aldri mer krystallnatt». I år ble dette holdt i Askim.

Her er varaordfører Kathrine Hestø Hansen sin appell:

For 83 år siden. Den grusomme natta mellom 9. og 10. november. Det ble startpunktet for nazistenes fysiske angrep på jødene. Startpunktet som seinere er vurdert å være det første steget på veien mot et folkemord.

Den natta gikk nazistene til angrep på synagoger og jødiske butikker og eiendommer over hele Tyskland. Synagoger ble brent og 7500 butikker som tilhørte jøder ble vandalisert og ødelagt.

På morgenen den 10.november lå Berlins gater fulle av knust glass fra de jødiske forretningene – på morgenen den 10. november var de 30.000 første jødene arrestert og på vei til konsentrasjonsleirene.

Dette var bare de 30 000 første. 6 millioner jøder skulle følge etter…

Lærdommen menneskeheten bærer med seg fra 2.verdenskrig burde være mer enn nok til å skrinlegge nazistisk, rasistisk og ekstremistisk tankegods for all framtid. Dessverre er ikke det tilfellet:

I år marker vi ti år siden det mest brutale høyreekstreme angrepet i nyere norsk historie, terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya.

Philip Manshaus sitt angrep på Moskeen i Bærum sitter friskt i minnet, og i sommer talte vandaliseringen av minnesmerket over Benjamin Hermansen sitt vonde og tydelige språk om at høyreekstreme krefter fortsatt lever i beste velgående. -Kampen mot disse kreftene er på ingen måte over. Den kampen tar aldri slutt. Derfor er jeg så glad, og så veldig, veldig stolt over at russen i Indre Østfold, igjen og igjen, tar nettopp den kampen. Reiser seg mot disse kreftene, og så tydelig markerer at det er russens verdier som skal vinne. Likeverdet og fellesskapet skal vinne.

En lys augustdag i året 2000 gikk jeg over torget her. Jeg var ferdig på videregående, og hadde akkurat vært inne på Askimtorget for å kjøpe nytt tørkestativ for jeg skulle flytte til Trondheim for å studere uka etterpå.

Dagen var lat, sola var varm, og alt var som det pleide å være – og skulle være – i Indre Østfold på tampen av sommeren. Men så, plutselig, er det som en svart, tung hånd legger seg over sommerdagen, og det går et kaldt gufs over torget.

ANNONSE

Jeg sto som forsteinet. Det var som på film.

Taktfaste slag av tunge støvler som hamret mot asfalten, sortkledde menn inntok DETTE torget med nazihilsener, norske flagg, og appeller med budskap som hadde til hensikt å splitte, spre hat, og ta avstand fra hverandre.

Jeg husker følelsen av frykt, avmakt og vantro.

Men jeg husker enda bedre, og jeg kjenner enda følelsene som vokste fram etterpå. Motstand. Styrke. Og standhaftighet. Viljen til å stå opp mot den samfunnsretningen de folka representerte. Hver eneste dag. Hvert eneste år.

I kveld marsjeres det igjen på torget i Askim, men ALT er med motsatt fortegn enn hva det var den gangen:

Det er mørkt, men vi lager lys.
Det er kaldt, men vi skaper varme.
Og våre budskap har til hensikt å samle, spre kjærlighet og styrke fellesskapet.
Derfor sier vi «Aldri mer krystallnatt!»

Kjære Indre Østfold-russ anno 2022. Dere er en del av en stolt og viktig tradisjon. For 22.gang arrangerer russen «Aldri mer Krystallnatt». For 22. gang viser dere hva som bor i russen vår, og hvilke verdier dere vil at skal gjelde i det samfunnet dere skal bære videre. Dere tar ansvar, dere setter retning og dere setter spor – både i dere selv og hos andre. Og for det så vil jeg takke dere.

Takk også russestyrene, russepresidentene, og alle andre som deltar her i kveld. Dere utgjør en forskjell.

ANNONSE

ANNONSE

Samlet inn 109 000 kroner til Rosa sløyfe

To førerkort beslaglagt i kontroll