Barn fra 12 til 15 år får tilbud om koronavaksine

Indre24
2 minutter lesetid

Indre Østfold kommune starter vaksineringen av denne aldersgruppen i Indre Østfold i uke 37.

– Vi kommer med informasjon om tider og hvordan du bestiller time til vaksinering i starten på uke 36. Denne aldersgruppen vil i første omgang tilbys én vaksinedose, opplyser kommunen fredag.

Regjeringen har besluttet at disse skal få tilbud om koronavaksine slik Folkehelseinstituttet anbefaler.

– De faglige rådene er at 12-15-åringene får flere fordeler enn ulemper ved en vaksinasjon. Det har vært avgjørende for regjeringen. Nå er det mye smitte blant barn og unge, og vaksine vil bidra til at også denne gruppen får en mer normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg til regjeringen.no.

Det er god tilgang på vaksiner nå og noen kommuner vil kunne starte å vaksinere 12-15 åringene raskt.

Svært god effekt av vaksinen

– Arbeidspresset knyttet til vaksinering, testing og smittesporing varierer fra kommune til kommune. De må selv vurdere om de parallelt kan starte med vaksinering av denne aldersgruppen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til regjeringen.no.

For dem som er født i 2009, må kommunene etablere et system slik at de som enda ikke har fylt 12 år innkalles etter hvert som de fyller 12 år.

ANNONSE

– FHI påpeker at ungdom i alderen 12-15 år generelt har svært god effekt av vaksinen, og det er sannsynlig at beskyttelsen vil vare lengre etter én dose i denne aldersgruppen enn hos voksne. FHI vil gjøre nye vurderinger med oppdatert kunnskap om alvorlige bivirkninger, sykdomsutviklingen og den samlede situasjonen før det eventuelt gis en anbefaling om dose to til denne aldersgruppen.

Foreldrene tar den endelige avgjørelsen om vaksinering av barna sine. Unge i alderen 12 til 15 år er ikke helserettslig myndige, men de skal høres i beslutninger om egen helse. Koronavaksinasjon forutsetter samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret.

(Kilde: Indre Østfold kommune og Regjeringen)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.