Foto: Fred L. Larsen/ DNT Indre Østfold

Inviterer til Norges største søndagstur

Søndag 5. september arrangeres Kom deg ut-dagen i hele Indre Østfold-regionen, og 180 andre steder i Norge. 

– Kom deg ut-dagen er vår nasjonale turdag, en dag for alle uansett turerfaring. DNT Indre Østfold inviterer til Kom deg ut-dagen både i Spydeberg, Askim, Mysen, Båstad, Rakkestad og i Marker. Her treffes barnefamilier til lek og moro, og kan teste aktiviteter som kanopadling, klatring, slakk line, natursti, zipline, pil og bue, stylter og spikking, forteller Kjersti Berg Sandvik i DNT Indre Østfold. 

Startskuddet for friluftshøsten 

Målet med Kom deg ut-dagen er å gi flest mulig en smakebit på det man kan finne på ute i naturen, og å tilegne seg ny kunnskap. De lover en dag fylt med lek og moro ute i friluft.  

– Vi vil inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag i naturen, og håper opplevelsen kan bidra til en aktiv og god høst. Friluftsliv trenger ikke å være komplisert. De viktigste turene er de man enkelt kan gå hjemmefra, sier Kjersti Berg Sandvik.  

Stor turinteresse

Det er ingen tvil om at friluftsliv er populært, særlig blant familier. Det er forventet over 40.000 deltakere på årets 180 Kom deg ut-dag-arrangementer.

– Det er så bra at stadig flere får øynene opp for alle mulighetene det ligger i vårt eget land. Å bruke tid med barna sine og utforske alt det fine og underlige som finnes i skog, mark, kyst og fjell, gjør dem glad i naturen. I år er det 15 år siden Kom deg ut-dagen ble arrangert for første gang, og siden da har flere hundre tusen barn og voksne blitt inspirert til å nyte og lære mer om friluftsliv, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.  

Minner om Sporløs ferdsel

Allemannsretten gir oss lov til å ferdes, raste og høste i utmark, nesten som vi vil. Men vi har også plikt til å ta hensyn til naturen, hverandre og grunneiere. DNT Indre Østfold minner om at ingen skal kunne se at du har vært på tur når du forlater et område. DNT lanserte i år et nytt digitalt kurs i Sporløs ferdsel som er nyttig for alle som skal på tur

– Mange er nye i friluftslivet, spesielt de siste årene. Det er utrolig bra! Folk flest er flinke, men med mange ferskinger betyr også at det er flere som ikke nødvendigvis vet hva som gjelder på tur. Derfor er det viktig at vi snakker om dette jevnlig, sier Sandvik.

Ta DNTS gratiskurs i Sporløs ferdsel her: https://www.dnt.no/digitale-friluftskurs-/

Her finner du en oversikt over de lokale kom deg ut arrangementene i Indre Østfold regionen med kontaktperson for de ulike stedene;

ANNONSE

Kom deg ut i Askim, Romsåsen; Treklatring, zipline, turtipp, grilling m.m. https://www.dnt.no/aktiviteter/134901/899033/

Kom deg ut i Båstad, Stiklatjern; Zipline, rebusløp med kano, turtipp, grilling m.m https://www.dnt.no/aktiviteter/127836/890374/

Kom deg ut i Mysen, Helsestien; Turtipp, fugletitting, grilling m.m https://www.dnt.no/aktiviteter/127838/890376/

Kom deg ut på Bygdetunet i Rakkestad; Klatretårn, turtipp, vafler, grilling m.m. https://www.dnt.no/aktiviteter/127835/890373/

Kom deg ut i Grååsen, Spydeberg; Turtipp, grilling m.m. https://www.dnt.no/aktiviteter/127834/890372/

Kom deg ut på Joval Gård, Marker; Kanopadling, fisking, turtipp, grilling m.m. https://www.dnt.no/aktiviteter/127837/890375/

DNTs tips for å få glade barn på tur:

  • Ta med en bamse eller en venn på turen
  • Test ut tur-appen Kul Tur. Barna får poeng for å klatre i trær, spise mat ute, overnatte i telt og sjonglere med kongler. Tilgjengelig for både  iPhone  og Android.  
  • Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk! Det beste tipset for å få en oversikt over turmål der du bor er å gå inn på den nasjonale turplanleggeren UT.no. Her finner du alt fra rasteplasser/bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkt. Og ikke minst kan du søke i tusenvis av turer og hytter.  
  • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.
  • Lag gjerne bål og spis god middag ute! Et annet godt tips er også å ta med en hengekøye til leking i pausene.
  • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
  • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
  • Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
  • Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
  • La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

(Pressemelding)

ANNONSE

Arbeiderpartiet vil oppløse Viken

Planlegger nye konserter i Indre Østfold