Hele verdenseliten til Ladies Tour of Norway

Pressemelding
19 minutter lesetid

Alle World Tour-lagene er på plass når Ladies Tour of Norway som Norges eneste World Tour-ritt på sykkel arrangeres I dagene 12. – 15. august.

Det betyr at hele verdenseliten er på plass, og TV-dekningen er den mest internasjonale noensinne fra rittet som i Norge dekkes av TV2.

Mye tyder på at de nederlandske damene skal dominere igjen. Rittets dronning er Marianne Vos (Jumbo-Visma), som er noe av sykkelsportens Marit Bjørgen. Hun har tre ganger vunnet LToN, og i 2017 vant hun alle etappene.

Men når rittet nå for første gang får en riktig tøff fjellavslutning opp til Norefjell på den 3.etappen så er det utenfor komfort-sonen til Marianne Vos. Hennes nederlandske kolleger Annemiek Van Vleuten (Movistar) og Anna Van Der Breggen (SD Worx) liker klatringer bedre og kan sikkert utfordre Vos her.

Men det er mange flere toppryttere å se opp for. Også noen norske med sjanser til framgang.

Fremst kanskje den nye norske tempomesteren Katrine Aalerud (Movistar), som har vist at hun kan henge med de beste oppover hvis hun får kjøre sine egne sjanser. Vestby-jenta gleder seg i hvert fall til Norefjell-etappen.

På de flatere etappene der det kan bli spurt er håpene i første rekke Susanne Andersen (Team DSM) og Emilie Moberg (Drops), men de møter verdens beste spurtere og må ha full klaff for å hevde seg i toppen.

En trend i internasjonal damesykling – som er på vei kraftig oppover interessemessig – er at de store lagene nå får både dame- og herrelag. Det gjelder også en del av de større rittene.

Blant topplagene i herreklassen som nå også har damelag finner vi i LToN blant annet FDJ, Movistar, Team BikeExchange, Team DSM, Trek-Segafredo og Jumbo-Visma.

Norge får også med to lag, vårt profflag Hitec Products som har vært med i alle år og det norske landslaget som blir en fin mulighet til å vise seg opp for lovende norske ryttere som ikke allerede hører til noen av de beste lagene i verden.

Det har vært en tøff kamp for å komme inn blant de 18 lagene som arrangøren til slutt har landet på. Lagene har ennå ikke levert inn de endelige lagoppstillingene, men flere av de største stjernene har avisert sin ankomt.

Ladies Tour of Norway kommer rett etter OL, og et spørsmål er også hvordan formen er til de rytterne som har vært i Japan og kjempet om medaljer der.

Etappene i årets Ladies Tour of Norway:

  • 12.august, etappe 1:  Halden–Sarpsborg      141,6 km
  • 13.august, etappe 2:  Askim–Mysen 140,9 km
  • 14.august, etappe 3:  Drammen–Norefjell   145,1 km
  • 15.august, etappe 4:  Drøbak–Halden          141,6 km        

Dette er lagene i Ladies Tour of Norway 2021:

ALÉ BTC LJUBLJANA (Italia)

En sammenslåing av de to gamle lagene BTC Ljubljana fra Slovenia og Alé Cipollini fra Italia. Den største stjernen er dog spanske Mavi Garcia som nylig vant både tempo og landeveisrittet i det spanske mesterskapet.

34-årige Marta Bastianelli fra Italia ble verdensmester helt tilbake i 2027 og har vunnet både Gent-Wevelgem (2018), Flandern rundt og Postnord WWT Vårgårda (begge 2019). Ble også Europamester 2018. Sterk spurter.

En annen superveteran er 36 år gamle Tatiana Guderzo fra Italia som vant VM 2009 og har både VM-sølv og bronse samt OL-bronse fra 2008. Holder fortsatt bra og tok sølv i årets italienske mesterskap.

Eugenia Bujak vant for andre gangen det slovenske mesterskapet, nå foran lagvenninnen Ursa Pintar som vant ifjor. Dessuten er sveitsiske Marlen Reusser sveitsisk mester både i år og i 2019 samt at hun har VM-sølv på tempo fra 2020.

CANYON/SRAM RACING (Tyskland)

Et av de sterkeste World Tour-lagene med en meget internasjonal besetning. Polske Katarzyna Niewiadoma er en rytter som kan utfordre sammenlagt. Hun vant Amstel Gold Race 2019 og OVO Energy Tour i England 2017.

De spurtsterke brittiske søstrene Alice og Hannah Barnes har imponert i LToN tidligere.

Amerikanske Chloe Dygert er svært temposterk men veltet stygt under VM ifjor. Hun er dog tempo-verdensmester fra 2019 og ble amerikansk tempomester i år. Elise Chabbey var nr.2 i det sveitsiske mesterskapet i år, og den hviterussiske veteranen Alena Amialiusik, 32, er nasjonal mester hele fem ganger og vant European Games 2015.

I tillegg har man Omer Shapira som har vunnet mestertrøya i Israel hele fire ganger. Sterke tyske ryttere er Lisa Klein og Hannah Ludwig, og fra USA kommer også Alexis Ryan.

FDJ NOUVELLE-AQUITAINE FUTUROSCOPE (Frankrike)

Det franske storlaget blant herrene har også et sterkt damelag på høyeste nivå. Og det har blitt litt av et nordisk lag. Danske Cecilie Uttrup Ludwig er en fargeklatt som med godt humør og sterke klatrebein har ført henne helt opp i verdenstoppen. 25-åringen blir spennende i klatringen opp til Norefjell.

Svenske Emilia Fahlin er en rutinert topprytter som var nr.4 på VM 2018 og som samme år var nr.2 totalt i LToN. 32-åringen fra Örebro blir helt sikkert å regne med også i år. Hon har vært proff på øverste nivå siden 2007.

I tillegg har laget norske Stine Borgli, 30-åringen fra Sandnes som ventet lenge før hun ble proff i 2019. Men Stine har markert seg og vant blant annet Vuleta A Burgos Feminas totalt i 2019.

Ellers er FDJ jevnt besatt, men det er nok de nordiske rytterne som er deres største håp i LToN.

MOVISTAR TEAM WOMEN (Spania)

Det spanske superlaget har både dame- og herrelag på øverste nivå. De har også verdens kanskje beste damesyklist i den 38-årige nederlandske veteranen Annemiek Van Vleuten som vant tempo-VM i Bergen 2017 og forsvarte tittelen året etter. Hun vant VM i fellesstart 2019 og har to ganger vunnet damenes Giro d’Italia med hele 11 etappeseire totalt. Hun har vunnet det meste, men mange husker henne fra den fryktelige velten i OL i Rio der hon i ledelsen ble liggende tilsynelatende livløs i en utforkjøring på slutten.

Van Vleuten har også blitt litt av en mentor for vår egen Katrine Aalerud, som nå kjører for Movistar. 26-åringen fra Vestby startet sent med sykkel etter at hun holdt på med hestesport tidligere. Men hun har tatt store steg og vant suverent årets NM i tempo i Evje. Hun har også flere topp-10-plasseringer i World Tour-ritt og er Norges beste i motbakkene idag. Blir spennende å se hvilken oppgave hun får i LToN.

Movistar har også den danske stjernen Emma Norsgaard som er farlig i spurten. Den tidligere terrengsyklisten har i år også tatt steget opp i den ypperste verdenseliten.

TEAM BIKEEXCHANGE (Australia)

Det australske laget som tidligere gikk under navnet Orica-GreenEdge. Har mistet Annmiek Van Vleuten, men har mange sterke ryttere likevel. Australske Grace Brown, Sarah Roy og Amanda Spratt er alle rutinerte og sterke. De kan hevde seg i mange forskjellige typer av terreng. Team BikeExchange har også et herrelag på toppnivå der norske Amund Grøndahl Jansen kjører.

TEAM DSM (Tyskland)

Det tidligere Sunweb-laget fra Tyskland har norske toppryttere både på dame- og herresiden. Susanne Andersen og Andreas Leknesund kjører begge i de svarte draktene.

Susanne har fått kjøre en del hjelperytter i år, men stortalentet som var nr.7 i VM allerede i Bergen 2017 har kapasitet. Det vet alle.

Laget har to store spurtere I amerikanske Coryn Rivera og nederlandske Lorena Wiebes. Rivera var nr.3 totalt i LToN 2019 og har vunnet flere World Tour-ritt som blant annet Flandern rundt og RideLondon Classique (2017). Tok sølv i årets amerikanske mesterskap.

22-årige Wiebes er en riktig spurtkanon som vant første etappe av LToN i Horten i 2019, da hun også tok ungdomstrøya i rittet. En av verdens raskeste i avslutningen. Det har allerede gitt henne flere seire i ritt på World Tour-nivå.

Sterke allroundere er kanadiske Leah Kirchmann, franske Juliette Labous og tyske Liane Lippert.

TEAM SD WORX (Nederland)

Verdens beste damelag som tidligere hette Boels-Dolmans. Anna Van Der Breggen er sammen med Van Vleuten i Movistar verdens beste. Har vunnet i prinsipp alt, også LToN som hun tok i rittets første utgave i 2014. 31-åringen med OL- og VM-gull i fleng kjører sin siste sesong og skal bli sportsdirektør etter årets sesong.

ANNONSE

Chantal Blaak-Van Den Broek vant VM fellesstart i Bergen 2017 og kjører også sin siste sesong. En annen veteran er Christine Majerus som har en rad med nasjonale mesterskap i Luxembourg. Sydafrikanske Ashleigh Moolman har også kommet til SD Worx og er en rytter helt i toppen. I tillegg er kanadiske Karol-Ann Canuel en av verdens beste hjelperyttere.

Den nye stjernen er nederlandske Demi Vollering som kom fra Parkhotell Valkenburg og som imponerte med en 3.plass opp til Fredriksten festning i Halden under LToN 2019. I år har hun tatt sin største seier i Liege-Bastogne-Liege på worldtouren. Helt nylig vant hun også La Course by le Tour de France.

SD Worx er helt sikkert et lag som kommer til å være med i teten på samtlige fire etapper på de norske veiene under LToN i august.

TREK–SEGAFREDO (USA)

Det amerikanske laget har mange kort å spille på. Det sterkeste er nok den italienske veteranen Elisa Longo Borghini som vant dobble gull i det italienske mesterskapet i år og som har vært proff siden 2011. Hun har vunnet flere av de store klassikerne og har OL-bronse fra 2016 og to VM-bronse fra 2012 og 2020.

31-årige Lucinda Brand fra Nederland vant LToN totalt i 20167 og er også en av verdens beste sykkelcross-ryttere. I år har hun vunnet blant annet Thüringen Ladies Tour i Tyskland, og hun tok bronse i det nederlandske tempomesterskapet.

Elizabeth Deignan, Storbritannia og Amalie Dideriksen, Danmark er begge tidligere verdensmestere, Deignan i 2015 og Dideriksen i 2016 og to ganger som junior. Hun er også fem ganger dansk mester, blant annet i år og en av de beste på bane. To typiske mesterskapsryttere som alltid er farlige.

Ellen Van Dijk fra Nederland er tempoverdensmester fra 2013 og har hele fire EM-gull på tempo. Audrey Cordon-Ragot vant det franske mesterskapet igjen i år, mens laget har sterke amerikanske ryttere i Tayler Wiles og Ruth Winder. Australske Chloe Hosking har vunnet etappe i LToN tidligere og er spurtsterk, mens italienske Letizia Paternoster er et stort talent med junior-VM-guld tidligere. Superveteran i laget er tyske Trixi Worrack, 39.

LIV RACING (Nederland)

Ikke like sterke som f.eks. SD Worx og Trek-Segafredo, men med ett meget sterkt kort i den belgiske mesteren Lotte Kopecky, som dog har skrevet på for akkurat SD Worx fra og med neste sesong. Svært spurtsterk og i tillegg med god kjørestyrke.

Italienske Soraya Paladin vant klatretrøya i både LToN og flere andre storritt i 2019, og hun ble nr.2 i det italienske tempomesterskapet i år.

Liv Racing har flere rutinerte ryttere, men de tilhører ikke favorittene til sammenlagtseieren.

VALCAR – TRAVEL & SERVICE (Italia)

Et helitaliensk lag som har vært faste gjester i LToN. Den største stjernen er den tidligere juniorverdensmesteren Elisa Balsamo, som er en sterk spurter. Har vært litt opp og ned i år, men det ble 3.plass både i Scheldeprijs og Brabantse Pijl i Belgia tilbake i april.

Se opp for 21-årige Chiara Consonni som har to seire i år, både i Ronde de Mouscron i Belgia og i Vuelta CV Feminas i Spania. Dessuten en 2.plass i SPAR Flanders Diamond Tour, også det i Belgia.

PARKHOTEL VALKENBURG (Nederland)

Et lag med bare nederlandske ryttere som har mistet sine to sterkeste i Lorena Wiebes (Team DSM) og Demi Vollering (SD Workx). Flere unge, lovande jenter, men det er litt som norske Hitec Products at det er som et utviklingslag.

Lagets beste resultater i år har Amber Van Der Hulst oppnådd.

TEAM TIBCO – SILICON VALLEY BANK (USA)

Det andre amerikanske laget I rittet, men uten de helt store navnene. Japanske Eri Yonamine har kommet etter flere år i FDJ, mens spurtspesialisten Nina Kessler fra Nederland tidligere syklet i norske Hitec Producs.

Sarah Gigante er australsk mester på tempo i år, mens Laurens Stephens er lagets største stjerne med ny amerikansk mestertrøye etter en soloseier i deres mesterskap.

DROPS – LE COL BY TEMPUR (Storbritannia)

Det brittiske laget med to lokale innslag i form av Emilie Moberg og Elise Marie Olsen som begge er på hjemmebane i Halden. Emilie tog den grønne poengtrøya i LToN 2019 og vant NM-sølv i Kristiansand i år. Elise Marie tok NM-gull i U23-klassen.

Største sjanse for suksess i LToN ligger nok i Emilie Mobergs spurtstyrke og hjemmebane-fordel. Ellers har Marjolein Van’t Geloof fra Nederland, Maria Martins fra Portugal og Joscelin Lowden fra Storbritannia levert de beste resultatene ved siden av Moberg, men DROPS venter fortsatt på årets første store seier foruten guldet till Martins i det portugisiske mesterskapet.

TEAM COOP – HITEC PRODUCTS (Norge)

Det norske laget fra Rogaland har vært Norges representant i kvinnenes verdenstopp i mange år nå. I år har laget et preg av unge, norske jenter og er mer som et utviklingslag.

Ingvild Gåskjenn fra Horten er et stort talent som tok NM-bronse i fellesstart i år. Trønder-jenta Anne Dorthe Ysland er et stort talent, mens tyske Mieke Kröger er en temposterk rytter som har vært nær etappeseier i LToN tidligere.

LToN gir tøff matchning på høyeste nivå for noen av våre største talenter på kvinnesiden.

TEAM JUMBO–VISMA WOMEN (Nederland)

Det nederlandske topplaget som har en norsk co-sponsor kjører sin første sesong med et damelag på verdensnivå. Og de har klart å få rittets store profil og sykkelsportens ”dronning” under mer enn 10 år: Marianne Vos fra Nederland.

34-åringen er noe av sykkelsportens Marit Bjørgen, og hun har vært i gamet siden 2006. Hun har vunnet de tre siste utgavene av Ladies Tour of Norway, og i 2018 vant hun alle etappene. Hun har tre VM-gull, 30 (!) etappeseire i damenes Giro d’Italia og 8 etappeseire i LToN for å nevne noe. Dessuten OL-gull fra 2012.

Marianne Vos er dessuten en av de beste også i sykkelcross, og hun tilhører helt klart en av totalfavorittene også i årets LToN, selv om stigningen til Norefjell blir en utfordring for henne.

Resten av laget er der for å hjelpe henne. Blant annet den tidligere nederlandske mesteren Anouska Koster, tyske Romi Kasper, lovende Anna Henderson fra Storbritannia og danske Pernille Mathiesen.

NORGE LANDSLAG (Norge)

Norge stiller også med et landslag i årets LToN. Her kjører ryttere som ikke er med i noen av de andre lagene og som har norsk lisens. Vi har flere damer som kjører proff i utlandet, som f eks de tidligere norske mesterne Mie Bjørndahl Ottestad og Line Marie Gulliksen som begge kjører i Andy Schleck-laget i Luxembourg.

De som får kjøre i landslagstrøya i LToN er ofte veldig ivrige på å vise seg fram og vise at de har noe der å gjøre.

CICLISMO MUNDIAL (Belgia)

Et lag I 2.divisjon som ikke har de store stjernene. En overraskelse om de tar en etappeseier i august.

BINGOAL CASINO – CHEVALMEIRE (Belgia)

Også et av de belgiske 2.divisjonslagene som ikke har toppet listene i de store rittene i år. Men Thalita De Jong har levert de beste resultatene. Her kjører også den italienske veteranen Rossella Ratto som har erfaring fra LToN. Laget har også tre søstre i Demmy, Kelly og Lenny Druyts. Rotem Gafinovitz er ny i laget og vant nylig det israelske tempomesterskapet.

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.