Stengte grenser til Sverige har ført til en stor økning i omsetningen til norske dagligvarebutikker. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

8,6 milliarder i økt omsetning i dagligvarebransjen

Stans i grensehandelen ga 8,6 milliarder kroner i økt omsetning i dagligvarebransjen i fjor, ifølge Virke som frykter oppsigelser når grensen åpnes.

Den økte omsetningen gjelder drikke, kjøtt, snacks og tobakk og er fordelt med 5,8 milliarder kroner til dagligvarebutikker og 2,8 milliarder til Vinmonopolet, ifølge rapporten Menon Economics har utarbeidet for Virke.

Bortfallet av grensehandel ville skapt 8.200 nye arbeidsplasser i dagligvarebransjen og Vinmonopolet. I tillegg kommer omsetnings- og sysselsettingsvekst i andre bransjer, og totalt ville det blitt skapt over 10.000 arbeidsplasser, konkluderes det i rapporten.

Analysen gjelder seks utvalgte varekategorier:

  • Alkohol i dagligvare, opp 900 millioner kroner
  • Ikke-alkoholholdige drikker, opp 800 millioner kroner
  • Dypfryst kjøtt, opp 200 millioner kroner
  • Ferskt kjøtt, opp 1,1 milliarder kroner
  • Snacks, opp 400 millioner kroner
  • Tobakk, opp 2,4 milliarder kroner
  • Vinmonopolet, opp 2,8 milliarder kroner.

Rapporten har sett på omsetningen i grensehandelsområdet, som defineres som de tidligere fylkene Akershus, Oslo, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold, mens Hordaland er valgt som kontrollgruppe. Ifølge Virke er den samlede grensehandelsrelaterte veksten i norsk handel dermed betydelig høyere.

ANNONSE

Stengte grenser viser i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, mener Harald Jachwitz Andersen, direktør for handel i Virke.

– Jeg frykter at flesteparten av de nye arbeidsplassene vil forsvinne i dagligvarebransjen. Majoriteten har fått midlertidige stillinger. Dersom avgiftsnivået på norske varer ikke reduseres betraktelig, vil svenskehandelen bli like høy som før, når grensene igjen åpnes, sier han.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

Bondelaget ga penger til ungdomsklubben

En eller flere hardt skadd i frontkollisjon på Hvaler