F.v Hans Anders Olsen (leder Trøgstad Bondelag, Thomas Riiser (leder Askim Bondelag og Fellesutvalget for bondelagene i IØ), Ole Kristian Bergerud (leder Østfold Bondelag, Kristin Thonerud (leder Spydeberg Bondelag) og Einar Solerød (leder Eidsberg bondelag) Foto: Kathrine Hestø Hansen

Aksjonerte etter misnøye i jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjøret engasjerer bøndene i Indre Østfold og resten av landet. Mer enn 40 traktorer aksjonerte i og rundt Mysen lørdag kveld.

– Vi aksjonerer fordi vi krever at landbruket rustes for framtida, gjennom et skikkelig inntektsløft. Det krever politisk vilje. Kveldens engasjement viser hvor viktig dette er for Eidsberg-bønder, skriver Eidsberg Bondelag på sin Facebook-side.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Adrian Sellstrøm

Samlet på tunet

Tidligere på dagen var det «slå ring»-aksjon hjemme hos leder av Askim Bondelag, Thomas Riiser, på Bjørnstad gård i Askim. Her var 20-25 traktorer fra Indre Østfold samlet og kjørte rundt på tunet.

– Dette var en filmproduksjon med tema «slå ring om Landbruket». Filmen blir spredd på våre sider straks den er klar. Men temaet er bruddet og vi kan rett og slett ikke lenger godta å produsere mat på dugnad. Flere av våre yngre medlemmer begynner nå å bli betenkt på om det i det hele tatt er en fremtid i landbruket, hvis denne utviklinga fortsetter, sier Riiser til indre24.no.

Stortingsrepresentant Ole Andre Myhrvold (Sp) var også med både på traktorkjøringa og holdt appell i dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Rundt om kring i Indre Østfold står flere traktorhengere. Her langs Sånerveien i Hobøl. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Varaordføreren hold appell

Til stede var også varaordfører Kathrine Hestø Hansen (Ap). Hennes appell kan du lese under.

– I forbindelse med bruddet i jordbruksforhandlingene aksjonerte Bondelaga i Indre Østfold i dag. Som varaordfører i landets største jordbrukskommune stiller jeg med den største glede når jeg blir invitert til å vise støtte til bønda våre, skriver hun på sin Facebook lørdag kveld.

ANNONSE

Her er hennes appell:

Indre Østfold er Norges største jordbrukskommune. Verdiskapninga landbruket bidrar med her er enorm – og uten den omfattende matproduksjonen som skjer i alle hjørner av kommunen vår så ville den sett ganske annerledes ut!Flere ville vært arbeidsledige, vi ville hatt færre butikker, og lokalsamfunnene hadde trolig vært preget av forfall – det Indre Østfold vi kjenner og er så glad i med levende byer, bygder og åpne landskap ville rett og slett ikke vært til å kjenne igjen!

At vår kommune kan smykke seg med tittelen Norges største jordbrukskommune handler ikke bare om areal. Det handler at generasjon etter generasjon har forvalta jorda her. Det handler om blod, svette og tårer. Det handler om et stykke arbeid så formidabelt at det ER vanskelig å skulle måle det i kroner og øre. Dugnad er et hedersord, ja – og en viktig del av den norske samfunnsånden – men vi kan ikke forvente at maten vår skal produseres på dugnad. Og dessverre føler flere og flere bønder – også i Indre Østfold, at den innsatsen som legges ned sent og tidlig minner mer og mer om dugnad. Sånn kan vi ikke ha det.

Også er det heller ikke slik at bondens inntekt utelukkende går til drift og matproduksjon. Som alle andre skal også bonden sikre sin pensjon, betale sine regninger og fø sin familie. Bondens familie skal ha like muligheter som andre familier. Bondens barn skal ha like muligheter som andre barn.

Nå trenger bonden et løft – og en støtte fra alle oss som nyter den sunne og trygge maten – som beveger oss mellom bugnende åkre og velstelte gårdsbruk. Vi skylder bonden å bidra til at gården kan overlates i minst like god stand som til neste generasjon. Da må vi sørge for at bonden får betalt for jobben som gjøres – hvis ikke blir Indre Østfold og Norge et stussligere sted å bo!

Nå er tiden inne for å takke skikkelig for maten. Nå må vi gi bonden ei inntekt å leve på! Og jeg lover å gjøre det jeg kan for å påvirke der jeg kan for at VI lykkes. I Indre Østfold skal det være godt å være bonde!

Fra Vandugbakken i Mysen. Foto: Glenn Thomas Nilsen
Foto: Glenn Thomas Nilsen
Fra Jernbanegata i Mysen. Foto: Adrian Sellstrøm

Foto: Adriann Sellstrøm
Foto: Adriann Sellstrøm
Foto: Kathrine Hestø Hansen
Foto: Glenn Thomas Nilsen

ANNONSE

ANNONSE

Ingen nye registrerte smittetilfeller i IØ

VIDEO: Markerte frigjørings- og veterandagen