Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB

Kvinne erkjenner å ha drept broren i Halden

Moren ble vitne til at sønnen hennes ble knivdrept av datteren hennes et selskap i Halden mandag. Nå er datteren i 40-årene siktet for drapet på sin egen bror.

Av: Alexander Vestrum og Even Lübeck/ NTB

Det var mandag kveld denne uken at en mann ble funnet knivdrept i en leilighet i Halden sentrum. Søsteren hans er siktet for drapet. Søsknene, begge i 40-årene, bodde i leiligheten sammen, ifølge politiet.

Den drapssiktede kvinnen ble tirsdag avhørt i tre timer, og hun beskrives som samarbeidsvillig. I avhøret kom hun inn på hva hun mener utløste handlingen. Kvinnen erkjenner straffskyld.

– Hun har gitt en grei og tilfredsstillende forklaring, der hun har forklart seg noe om foranledningen, sier påtaleansvarlig Anders Svarholt til NTB.

Han ikke ønsker å gå i detalj om forklaringen og eventuelt motiv siden det gjenstår flere vitneavhør. Ifølge Svarholt er det ingenting som foreløpig tyder på at kvinnen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Moren i sjokk

Advokat Hans Henrik Pettersen er bistandsadvokat for foreldrene til søskenparet. Han har hatt én samtale med moren, som bevitnet drapet på sin egen sønn.

– Moren er helt i sjokk. Det er en dypt tragisk hendelse, og hun er svært preget, sier bistandsadvokaten til Halden Arbeiderblad.

Han har hatt en kort samtale med moren, og han sier at hun skal inn til ytterligere avhør med politiet.

Politiet har bekreftet at det var snakk om et selskap i leiligheten mandag. Ifølge VG var det en bursdagsfeiring.

Samtykker til varetekt

Den siktede kvinnen har samtykket til varetekt. Fengslingsbegjæringen vil bli behandlet onsdag som kontorforretning, altså uten at partene er til stede i retten.

Politiet vil da be om at kvinnen varetektsfengsles i fire uker, hvorav to med brev- og besøksforbud – men ikke isolasjon.

– Hun er sliten og preget, men har forklart seg greit under dagens avhør, sier kvinnens forsvarer, advokat Kristin Morch til Dagbladet.

Erklært død på stedet

Politiet ble varslet av AMK i 22-tiden mandag kveld etter at en person ble alvorlig skadd i en leilighet i et borettslag i Halden sentrum. Det ble iverksatt livreddende tiltak, men klokken 23 ble offeret erklært død på stedet.

Naboer i området rundt boligen der drapet skjedde, sier til Halden Arbeiderblad at det var bråk og rop om hjelp mandag kveld.

– Det var tre desperate rop om hjelp, og det var helt tydelig at noe alvorlig var i ferd med å skje. Det hørtes ut som det sto om liv og død, sier Natasha Hammerø.

Til NTB opplyser påtaleansvarlig Anders Svarholt at verken siktede eller avdøde har hatt noe særlig kontakt med politiet tidligere.

Fakta om drapssaker i Norge i 2021

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av fem drapssaker med fem ofre.

* 13. april: Den profilerte advokaten Tor Kjærvik blir skutt i sitt hjem på Røa i Oslo og dør av skadene. Advokatens 36 år gamle sønn er siktet for drapet. Han er også siktet for drapsforsøk på Kjærviks samboer.

* 20. april: 33 år gamle Bård Lanes blir funnet skutt på Kilen i Tønsberg og dør kort tid etter på sykehus. En 31 år gammel mann er siktet for medvirkning til drapet, men politiet leter fortsatt etter en eller flere gjerningspersoner.

* 22. april: 42 år gamle Renate Strand Normann blir funnet død utendørs på Varaldsøy i Kvinnherad. En 47 år gammel mann er siktet for drap, men hevder han kun utførte førstehjelp etter at kvinnen skal ha falt. Avdøde og siktede er av politiet betegnet som bekjente, men er ikke i slekt eller i nær relasjon til hverandre.

* 28. april: Fevziye Kaya Sørebø (51) blir skutt og drept i Tostrups gate på Frogner i Oslo rett før klokken 08.30. En 39 år gammel mann som har ligget i en rettstvist med Sørebø, er pågrepet og siktet for drap.

* 3. mai. En mann i 40-årene blir erklært død på stedet i en leilighet i Halden sentrum. Søsteren hans – som også er i 40-årene – er siktet for drap. Politiet mener mannen ble drept med kniv.

LES OGSÅ:

Kvinne i 40-årene siktet for drap i Halden

Kunstrom Hobøl åpner vårutstilling