3 av 4 østfoldinger spiser julegrøt i desember

Pressemelding
3 minutter lesetid

Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 østfoldinger spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Flere enn halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er en av de største dagene.

Etter hvert som jula starter tidligere, har også julegrøten blitt en del av adventstradisjonene. Det å møtes i løpet av adventstiden og spise julegrøt sammen har blitt en hyggelig tradisjon for mange. Grøten har dessuten historiske røtter i julefeiringen.

– Folk flest begynte å spise risengrynsgrøt på julaften rundt midten av 1800-tallet. Før dette var risengrynsgrøten mest for de bemidlede som hadde tilgang på ris, men med årene har risengrynsgrøten blitt en viktig del av julen for de fleste av oss, sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). 

Færre østfoldinger ser ut til å spise julegrøt på selve julaften enn folk ellers i Norge. Yngre spiser i større grad julegrøt enn det eldre gjør, og de spiser vanligvis også julegrøt flere ganger i løpet av desember. Det er begrenset hvor mange som kan samles denne jula, men Berg Hauge er overbevist om at de fleste vil opprettholde tradisjonen med julegrøt også i år: 

– I år er det viktigere enn noen gang å bevare tradisjonene, og julegrøten skal smake som den alltid gjør, med ris, melk, strø av kanel og sukker og et stort smørøye i midten. Og så må man ikke glemme mandelen i grøten og spenningen om hvem som stikker av med den». 

ANNONSE

Blir det grøtrester til overs kan man bruke disse til bla. å lage riskrem eller rislapper. 

Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. Totalt 2 919 intervjuer, 148 av disse i Østfold. 

Når i desember spiser du julegrøt (risengrynsgrøt)? – Flere svar mulig

NorgeØstfold
I desember før lille julaften29 %36 %
På lille julaften31 %36 %
På julaften27 %22 %
På 1. eller 2. juledag5 %7 %
I romjulen9 %14 %
På nyttårsaften2 %3 %
TOTALT75 %75 %
Spiser ikke julegrøt i desember18 %21 %
Vet ikke7 %4 %

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.