SP er fornøyd med de kommunale avgiftene!

Leserinnlegg
6 minutter lesetid

I et Facebookinnlegg forsøker Øystein Østre å snu problematikken rundt økningen av de kommunale avgiftene på hode. Her er det om å gjøre å stokke kortene riktig.

Øystein Østre hevder det er rimelig å betale 4000 kroner for en vannmåler når man sparer 3600 i vannavgift. Det er ikke dette saken dreier seg om. Jeg blander meg ikke inn i hva som ble gjort eller ikke gjort før kommunesammenslåingen i de fem «gamle» kommunene, men forholder meg til hva Øystein Østre, Lars Holene, meg selv og alle andre i Indre Østfold kommunestyre har vedtatt i det første snaue året i den nye kommunen.

Herrene Østre og Holene samt mange flere kan sikkert kritisere meg for hva jeg står for i de forskjellige sakene, men de kan i hvert fall ikke kritisere meg for å løpe administrasjonens ærend eller være en nikkedokke for andre. Jeg står fast på mine meninger der jeg er overbevist om at jeg er på riktig spor, og det er jeg sikker på at jeg har vært og er i denne saken.

1. Først handlet det om at forskriftene om vann og avgift som skulle vedtas i oktober 2019 overhode ikke kunne vedtas fordi de etterlot seg mange spørsmål som ikke var besvart. Saken ble utsatt etter en aktiv korridorpolitikk fra Trygve Westgård og undertegnede.

2. Da saken kom opp til realitetsbehandling i november stemte 44 av 45 kommunestyremedlemmer for forskriftene, for de synes svarene som direktør Brandsrud ga på spørsmålene til Høyre var gode nok, men det syntes ikke jeg. Derfor stemte jeg i mot.

a. Hun sa at vannmålerne i Sarpsborg kommune kostet 1062 kroner, men at vi måtte regne med at det kunne koste noe mer her. Resultatet som kom i september 2020 var 2400 kroner. Det er mer enn dobbelt så mye.

b. Videre sa hun at arbeidet med vannmålerne skulle starte omgående, det vil si 28. november 2019. Det ble ikke ferdig før midten av september 2020. Dette kaller jeg å holde kommunestyret for narr!

c. Det ble også lovet at samtlige innbyggere skulle få informasjonskriv i posten, og at lokalavisen skulle brukes flittig, og andre informasjonskanaler skulle brukes til å fortelle innbyggerne i Indre Østfold kommune om forskriftene til vann og avløp. Jeg kan ikke se at dette er gjort, og i henhold til flere hundre menneskers reaksjoner, og det bare til meg, er det ganske tydelig at denne informasjonen som ble lovet har uteblitt.

3. Det er stort sett innbyggerne i Askim, overgangen fra fast avgift til bruk av måler gjelder. Det er riktignok noen som har hatt måler i Askim også, men de har kun betalt for vannforbruket, og ikke noen fast avgift. De 3400 boenhetene som nå skulle gå over fra fast avgift til bruk av måler skjedde følgende:

a. De var vant med å betale en vannavgift basert på 150m3, men i den nye kommunen måtte de betale etter størrelsen på huset, og dette var en utfordring for kommunestyre å forstå i november at dette førte til en enorm økning av avgiftene. Dette endte opp med at mange endte opp med et forbruk fra over 300m3 og opp til 600m3.

ANNONSE

b. Ettersom innbyggerne ikke ble informert om endringene, og siden de ikke fikk den første regningen først i slutten av mars måned 2020, hadde de heller ingen mulighet til å sette inn måler før 1.4.2020. Mange fikk ikke en gang regning i det hele tatt. Telefonene på innbyggertorgene kokte, av sinte og fortvilte mennesker, og det er ikke vanskelig å forstå. Regningene hos befolkningen i Askim ble doblet eller mangedoblet.

c. Det ble gitt beskjed om at de som ønsket det kunne få en rørlegger til å montere måler selv, og det ble hentet ut flere hundre målere på innbyggertorget i Askim i april og mai, men innbyggerne måtte betale ganske høye priser for installasjonen fordi det ikke var ordnet noen fast pris med noe firma. Alt fløt og ikke noe var klart.

6. Uten å varsle de det gjaldt ble avgiftene til sameier, leiligheter etc. gjort om. I Askim kommune betalte disse en avgift, mens de i den nye kommunen måtte betale hver sin avgift. Et sameie med 16 enheter måtte nå betale 16 avgifter, mens de fortsatt bare hadde en måler. Det kan ikke være særlig vanskelig å forstå at dette ble et sjokk for mange da de ikke en gang fikk et varsel om dette på forhånd.

Til deg Øystein Østre så skal jeg bare bruke meg selv som eksempel i dette innlegget. Jeg betalte 4000 kroner for vannmåleren, og fikk 8000 kroner i økning. Det blir en total økning på 12000 i 2020, så jeg har i hvert fall ikke spart noe, verken her eller der.

Hvis du, Lars Holene og resten av Senterpartiet er veldig fornøyd, så håper jeg at innbyggerne husker dette ved neste kommunevalg.

Frank Finstad

(Leserinnlegg)

LESERINNLEGGET FRA ØYSTEIN ØSTRE KAN LESES HER

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.