Vann og avløp

Leserinnlegg
3 minutter lesetid

Frank Finstad var den eneste av kommunestyrets 45 medlemmer som ikke ble villedet da forskrift for vann og avløp ble vedtatt. Heldig for Høyre som nyter godt av Finstads utrettelige arbeid i denne valgperioden.

Spesielt heldig fordi Høyre har styrt Askim kommune i 8 år etter samme prinsipp for vann som den som gjelder i 2020, med den forskjell at boligens størrelse beregnes utfra matrikkel i stedet for oppgitt boareal.

Ved inngangen til ny kommune hadde altså Askim et annet regime enn sine nabokommuner når det gjaldt innbyggernes kostnader for vann og avløp. Ordførere har kommet og gått, mens boligens størrelse har bestemt fakturabeløpet. Askim var en kompakt kommune med relativt få meter med vann- og avløpsledninger, og kunne derfor glede sine abonnenter med svært moderate kostnader. Flertallet av politikerne ønsket en kommunereform, og Askims innbyggere er nå deltagere i et større system hvor likhetsprinsippet mellom innbyggerne gjelder.

Reformpartiet Høyre ved sine dann og vann-politiske talsmenn Finstad og Hals har gjort et nummer av at årets avregning er urettferdig. Men hvor stort er problemet? Hvis kostnaden ved å montere ny vannmåler er kr.4000, og vi avskriver dette over 10 år, så er årlig kostnad kr.400. Hvis vi antar at du har stort hus, og at årlig faktura for vann og avløp reduseres med kr 4000, så gir det en årlig gevinst på kr 3600 ved en engangsinvestering på kr 4000. Som posisjonspolitiker med medansvar for kommunens økonomi, er jeg takknemlig for tips om flere slike muligheter til å bedre resultatet for kommune og innbyggere.

Vi står foran en uhyre krevende tid når det gjelder investeringer på avløpssida, og må levere på dette området for å kunne skape vekst både for næring og boligbygging. Om et par år vil forgå graving mange steder i kommunen. I minst 10 år framover vil dette prege bybildet f.eks. i Askim sentrum hvor rørsystemene stort sett ligger på betydelig dybde. Det betyr utfordringer for handel, framkommelighet for biler, busser og annen trafikk, frustrasjon og irritasjon for mange av oss. I denne sammenhengen blir årets vannregning en dråpe i havet.

Øystein Østre (Sp)
Leder for utvalg for plan og byggesak

ANNONSE

(Leserinnlegg)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.