Skal ta vare på markedsminnene

Adrian Sellstrøm
2 minutter lesetid

En gruppe entusiaster er i gang med et prosjekt for å digitalisere materiale fra Momarkedets lange historie. Nå har de fått totalt 400.000 kroner.

I mars ble det kjent at en prosjektgruppe var satt ned for å se på mulighetene for å kartlegge og digitalisere det omfattende kildematerialet fra Momarkedets historie gjennom over 60 år.

– Mysen og Omegn Røde Kors er eier av materialet og har alle rettigheter vedrørende bruk. Vi opplever stor interesse både hos Nasjonalbiblioteket og Kulturfondet og kommer til å søke midler for å få alt digitalisert, slik at denne viktige delen av norsk kulturarv kan bevares for fremtidige generasjoner. Her ligger det også masse spennende stoff som kan brukes til formidling i fremtiden, fortalte de da.

De har nylig fått bevilget 200.000 kroner fra Kulturfondet til prosjektet. I tillegg bidrar også Eidsberg Sparebank med 200.000 kroner.

– Materialet består blant annet av bilder, filmer, plakater og lysbilder, forteller Roger Berg i Mysen og Omegn Røde Kors.

Viktig
Prosjektgruppa mener det er viktig å ta vare på alle disse historiske minnene. Momarkedet var et gedigent arrangement i sin tid, med verdensstjerner, direktesendte TV-sendinger og publikum som kom langveisfra.

ANNONSE

– Momarkedet er kanskje det viktigste arrangementet av den typen i Norge, sier formidler Erik Castberg Tresselt fra Folkenborg Museum.

(Saken fortsetter under bildet)

MARKEDSPLASSEN: Oversiktsbilde av Momarkedet fra august 1952. Bildet er tatt av Rolf Ingelsrud i Widerøe’s Flyveselskap A/S. (KILDE: Østfold fylkes billedarkiv/DigitaltMuseum)

På lista over materiale som skal digitaliseres, står 137 videokassetter, rundt 20 timer film på spoler, over 8000 bilder og mange tusen dokumenter og annet materiale på papir.

– Målet er at digitaliseringsarbeidet skal være ferdigstilt i februar. Deretter skal vi se på hvordan materialet kan brukes og formidles, forteller Ellen Byng Strøm, som representerer Eidsberg kommune.

Ta kontakt
Prosjektgruppa oppfordrer nå alle som måtte ha eget materiale av interesse om å ta kontakt med Mysen og Omegn Røde Kors så raskt som mulig.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.