Om ikke så lenge kommer boka «Norske Skøytebaner – hurtigløpssportens kulturhistorie» ut. Her vill man også kunne se noen sider fra Båstad.
– I tettstedet Båstad har befolkningen, med god bistand fra folk bosatt i andre østfoldbygder, fått til noe de færreste har klart. De har bygd opp et av landets største skøytemiljø fra bunnen av, er noe av det som står i boka.
Forfatteren av boka er Morten Henriksen fra Drammen. Han har gått på skøyter siden 1970 og har sølv og bronse i junior NM Sprint i 1978 og 1977.
Boka kan forhåndsbestilles her (ekstern lenke)

Historisk tilbakeblikk
Ifølge Henriksen handler boka om grunnfjellet i Norges nasjonalsport, hurtigløpssporten.
– Den gir et historisk tilbakeblikk på skøytekulturen knyttet til de flere tusen små og store skøytebanene som er og har vært i landet vårt. Den viser frem hva ildsjeler og utøvere på alle nivå har betydd for Norsk idrett og hurtigløpssporten spesielt. Den viser også hvor mye man har vært nødt til å kjempe for å utvikle og bevare denne flotte idretten gjennom mer enn hundre år, og det dokumenteres blant annet at selv de flotteste anlegg er utsatt for heksejakt fra motkrefter som neglisjerer skøytesporten som kulturbærer, forteller forfatteren til Indre24.
Henriksen har et håp om at boka vil inspirere dagens ildsjeler til å stå på videre for at kommende generasjoner også vil kunne oppleve magien ved å gli rundt på isflater på tynne jern. Og ikke minst vise de unge hvilken fantastisk kultur de er en del av og hvilken arv de kan bære videre.
Mye historikk i bøkene
– Første del av verket er i hovedsak viet historikk knyttet til skøytebanene og utstyr. Det gis et innblikk i sentrale deler av skøytehistorikken, og tar for seg utviklingen av skøytebanene fra de første på sjøis og tjern til dagens skøytehaller. Her finnes mye historisk materiale satt sammen i en kronologisk orden.
Den andre delen av boka er i hovedsak viet historikk knyttet til skøytebanene og utstyr.
– Det gis et innblikk i sentrale deler av skøytehistorikken, og tar for seg utviklingen av skøytebanene fra de første på sjøis og tjern til dagens skøytehaller. Her finnes mye historisk materiale satt sammen i en kronologisk orden.
Takk til skøytesporten
Forfatteren fra Buskerud mener at andre del av boka må kunne karakteriseres som den mest sentrale delen.
– Her foretar jeg en reise gjennom tid og geografi, fra Arktis til Lindesnes, langs elver og dalfører, rundt innsjøer og på flatbygder. Mange små og store steders skøytebanehistorikk er dekket, noen grundig, andre mer overfladisk. Totalt sett gir beskrivelsene et bilde av hurtigløpssportens utbredelse, betydning for lokalmiljøene og for enkeltpersoner som har gjort ekstraordinære og helt ordinære innsatser som tilretteleggere og utøvere.
– Boka er min takk til skøytesporten som har gitt og gir meg og titusenvis av andre et rikere liv!
ANNONSE