Torsdag kveld ble Arnstein Arneberg-prisen 2024 delt ut til Strå Arkitekter for Flishuset på Ørje Brug.
Prisen for fremragende arkitektur i Østfold, deles ut av Østfold Arkitektforening, og har vært delt ut siden 2008. Prisen har navn etter en av landets fremste arkitekter, Arnstein Arneberg (1882-1961), som vokste opp i Halden. Det er første gangen prisen tildeles en bygning i Indre Østfold, dvs. Marker, og flott at den nå går til et bygg utenfor de store byene.
(Saken fortsetter under)

Jurybegrunnelse Arnstein Arneberg-prisen 2024
Vinner av Arnstein Arneberg-prisen 2024
Flishuset
Sted: Ørje
Byggherre: Stiftelsen Ørje Brug
Arkitekt: Strå Arkitekter AS
Ørje Brug er et vernet industriområde med en stolt historie knyttet til tømmerfløting og bearbeiding av trevirke, og står i dag som et velbevart kulturmiljø i tilknytning til Haldenkanalen. Blant områdets bygninger var det gamle lagerbygget «Flishuset», som nå er gjenoppbygget til et moderne formidlingsbygg, uten at det har mistet sin historiske sjel. Ørje Brug sin veteranbåtsamling gjør også sitt til at stedet fremstår som en skattkiste av lokalhistorie.
Juryen kårer Flishuset på Ørje Brug til vinner av Arnstein Arnebergprisen 2024. Juryen vil fremheve den fine balansen mellom respekt for fortiden og tilpasningen til nåtidens krav til miljø og bærekraft. Flishuset er utformet med de samme proporsjoner, materialer og uttrykk som det opprinnelige bygget, og de opprinnelige mekaniske løsningene, som de karakteristiske låvedørene og hev-senkeportene, er videreført. Det gjør også at bygget kan få nye vinduer tilpasset ny bruk, men likevel fremstå likt andre bygg på stedet.
Konstruksjonen, laget av lokalt trevirke, hogd og bearbeidet i området, er noe av det mest attraktive ved bygget. Både tappinger og franske låser er noe av det som preger konstruksjonen som er synlig på innsiden av bygget. Et bygg uten skruer, spikrer eller bolter. Lokale og kunnskapsrike håndverkere har bygget huset og demonstrerer hvordan bærekraftig byggekunst kan være noe helt annet enn u-verdier og balansert ventilasjon. Et helhetlig materialvalg med både trefiberisolasjon, dampbrems istedet for dampsperre av plast, vindsperre av trefiber og spiker av bøk, vitner også om hvordan i fremtiden materialer til hele bygget kan hentes fra omegnen, eller en lokal bioregion. Alt materiale som kunne gjenbrukes fra det gamle flishuset fikk en ny plassering i det gjenoppbygde huset. Det opprinnelige bygget sto på nøyaktig samme tomt, men var i dårlig forfatning og ble revet for få år siden.
Juryen vil også trekke frem det sterke sosiale aspektet ved prosjektet. Oppdragsgiver har bevisst arbeidet for å involvere lokalbefolkningen i prosjektet, med mål om at bygget skal bli en sentral del av Ørje og områdets videre kulturelle utvikling. Flishuset er ikke bare en hyllest til fortidens håndverk og industri, men et aktivt bidrag til bygdas nåtid og fremtid, hvor både innbyggere og besøkende kan ta del i kulturaktiviteter, undervisning og arrangementer.
Samlet sett er gjenoppbyggingen av Flishuset et enestående eksempel på hvordan et vernende kulturmiljø kan revitaliseres med respekt for fortiden, samtidig som det gir rom for fremtiden. Juryen anser dette prosjektet som en verdig vinner av Arnstein Arnebergprisen i 2024.
(Pressemelding( 2024)

ANNONSE