Denne høsten starter tre videregående skoler i Follo og Indre Østfold programmet «Sterk, Snill og Ubehagelig». Målet er å forebygge utenforskap blant ungdom.
Her skal både foreldre, lærere og ungdommene selv skal lære hvordan de gjør det lettere å snakke om det som er vanskelig. Målet er at færre skal falle utenfor, og dermed bli ofre for eller utøve kriminalitet, rus og vold.
Både Askim & Spydeberg Sparebank og Eidsberg Sparebank har gått sammen for å ta tak i et økende samfunnsproblem, og finansierer prosjektet.
Foredragsholder og veiviser
Tidligere kriminell rusmisbruker Arman Vestad med gode hjelpere kom inn i varmen igjen og ble selv en som hjelper andre. Først som gjeldsrådgiver i NAV, og nå som foredragsholder og veiviser for foreldre og unge over hele landet.
– Jeg bruker egne erfaringer, og vet godt at en kriminell karriere og et liv i rus ikke er noe man bestemmer seg for. Det skjer på grunn av helt vanlige sterke følelser, som et ønske om å tilhøre en flokk, og på grunn av mange små tilfeldigheter, sier Arman Vestad i en pressemelding.
Selv om Vestad er to generasjoner eldre enn elevene i Follo, tror han det handler om mange av de samme behovene.
– Alle har et behov for å bli sett og høre til. Det som er mye mer utfordrende nå enn når jeg vokste opp, er sosiale medier. Dette er en farlig utvikling. Tall viser at særlig jenter utvikler psykisk uhelse der sosiale medier er en del av problemet, mens guttene får dårligere psykisk helse av spill og porno, forteller Vestad.
Barrierer som må brytes
Han skal sammen med inkluderingsrådgiver Fabiola Herfjord, med sin erfaring som innvandrer til Norge, møte ungdom og foreldre på deres egne premisser.
– Det er helt naturlig at vi ønsker å skjule det vi ikke lykkes med for hverandre. Foreldre er redde for å miste sin autoritet om de ikke fremstår perfekte, og ungdom synes det er flaut å fortelle om det de ikke får til. Det er barrierer vi må bryte ned sammen. Å vise seg sårbar er en superkraft som kan gjøre livet bedre for alle, sier Herfjord i pressemeldingen.
Perfekte fasader er dyrt
Det er ikke bare ungdom som føler på merkepress – det gjør også deres foreldre. Behovet for en perfekt fasade og «riktige» statusting som klær, biler og mobiler kan føre til to farlige feller: Overforbruk og vanskeligheter med å be om hjelp når det skjærer seg.
«Sterk, snill og ubehagelig» foregår i tre faser. Først har Arman og Fabiola et foredrag for foreldrene, sammen med lærerne på skolene, og så en forestilling for ungdommene. I ukene etter jobber elevene i workshops for å utvikle metoder de kan bruke for å takle vanskelige utfordringer bedre.
Lokalbanker samarbeider om samfunnsansvar
To lokale banker, Askim & Spydeberg Sparebank og Eidsberg Sparebank har gått sammen for å ta tak i et økende samfunnsproblem, og finansierer prosjektet.
(Saken fortsetter under)
– Vi bor og jobber selv her i distriktet, og ønsker å bidra til å forebygge problemene før de oppstår, sier Tone Krogh fra Eidsberg Sparebank og Line Hagen i Askim og Spydeberg Sparebank i en pressemelding.
Politiet ønsker hjelp
I en reportasje i Østlandets Blad forteller leder av forebyggende enhet i Follo-politiet, Erlend Mysen, at forebygging av ungdomskriminalitet er et samfunnsansvar.
– Det er jo først når noe er i ferd med å gå galt at vi skal kobles på. Da har det gjerne gått litt for langt, sier Mysen.
Kan spare samfunnet for millioner
– Det er dokumentert at når fritidstilbud forsvinner eller blir dyrere, øker uro, bråk på kveldene og hærverk. I en rapport utarbeidet av Oslo Economics for Røde Kors har de regnet ut at samfunnet taper 32 millioner på hver person som har falt utenfor samfunnet ved 25-årsalderen. Da er ikke belastningen på pårørende, ofre for kriminalitet og lokalsamfunnet regnet med. Det sier seg selv at vi i næringslivet, politikere, foreldre og skolen bør gjøre alt for å forebygge dette. Vi vil bidra med det vi kan, sier Krogh og Hagen.
Skolene investerer i elevene
I denne omgang er det ungdom på Mysen, Ski og Askim videregående skoler som skal gjennomføre programmet.
– Det ungdommene sliter med privat har direkte påvirkning på miljø og undervisning i skolen. Dette har også en smitteeffekt i klassene. Faller de utenfor, mister vi dem, sier Merete Gimle Labråten som jobber på Mysen videregående skole.
SLT-koordinator Vegard Halvorsen fra Mestringsenhet Oppvekst i Indre Østfold kommune ser på programmet som kjærkomment.
– Det er godt å få inn tematikk som bør være kjent fra ungdomsskolen inn i de videregående skolene. Ungdom som er på vei over i voksenlivet trenger også tydelig veiledning. Dette er et bra tiltak, sier Halvorsen.
(Kilde: Pressemelding/2024)
ANNONSE