Holli Mølle mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2024 for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Økt selvforsyning og flere norske mel- og brødprodukter, begeistrer juryen med landbruks- og matministeren i spissen.
Hanasand Gartneri får kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie laget av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet får kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
Landbruks- og matminister Gei Pollestad offentliggjorde 20. september vinnerne på et seminar i forbindelse med Matstreif i Oslo. Også i år hadde juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, en vanskelig jobb. Alle de seks finalistene har nyskapende utviklingsprosjekter hvor det å utnytte norske råvarer står i sentrum. I tillegg til vinnertrioen, var følgende i finalen: Finnmark Rein med skav av lavvorøkt reinstek, Onna med langtidsholdbar salatmiks dyrket i vann og Rørosmeieriet med en norsk variant av risgrøt.
Mer nøyaktig sorteringslinje
Holli Mølle i Spydeberg går til topps med prosjektet «Redd matkornet». Målet er å utvikle en mottakslinje som finsorterer hvert lass i matkorn og fôrkorn. I dag blir et helt lass definert som fôrkorn dersom noe av det klassifiseres som fôr – selv om lasset også inneholder matkorn.
– Dette er nybrottsarbeid og et prosjekt som kan gi oss betydelig mer norsk matkorn. Det vil igjen bety mer mel og brød i butikk laget utelukkende på norsk råvare, noe norske forbrukere setter pris på, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef og jurymedlem.
(Saken fortsetter under)
Norsk tomat-på-boks og alkoholfrie drinker
Tomatprodusent Hanasand Gartneri på Rennesøy i Rogaland får et stipend på kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie av overskuddstomater fra egen gård og nabogårder. I stedet for å gi tomatene til sauene eller å kaste dem, videreforedles de til sauser og tomatpulp, en stor varegruppe preget av import. Gaardsbrenneriet i Nordfjord får et stipend på kr. 100 000 for å utvikle en serie med alkoholfrie cocktails, alt basert på lokalt håndverk og ingredienser fra egen gård. Serien treffer på trenden mot mer alkoholfritt.
Regjeringens nye mål om 25 milliarder
For tiende år på rad deler MENY ut stipendpenger for å hjelpe mindre produsenter med å realisere sine utviklingsprosjekter. Kjuus er imponert over lokalmatprodusentene. De evner å tenke nytt i sitt brennende ønske etter å utnytte og videreforedle lokale råvarer. Samtidig er de kompromissløse på kvalitet og opptatt av å ivareta mattradisjoner.
– Å foredle lokale råvarer er god ressursutnyttelse, samtidig som det bidrar til flere lokale arbeidsplasser og større utvalg i matbutikkene, sier Kjuus.
MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035, opp fra ca. 12 milliarder i dag. Matskattstipendet er ett av flere tiltak.
– Skal vi doble omsetningen, må vi få flere forbrukere til å oppdage de fantastiske produktene, men vi må også hjelpe produsentene til å øke sin produksjon og utvikle nye produkter, sier Kjuus.
JURYENS BEGRUNNELSE
Hovedstipend: Holli Mølle (kr. 300 000)
Holli Mølle i Spydeberg lager norske melprodukter, produsert på opprinnelig måte; kornet er steinmalt. Urkorn og modere sorter brukes, dyrket økologisk av over 50 gårder på Østlandet. For å sikre mest mulig bærekraftig dyrking, er Holli Mølle i tett dialog med bøndene og gir dem 10 prosent høyere kornpris.
Prosjekt: Nå ønsker Holli Mølle å redde mer norsk matkorn ved å utvikle en sorteringslinje. I dag defineres hele lass basert på lassets laveste kvalitet, noe som medfører at matkorn blir definert som fôrkorn og Norge må importere mer matkorn enn nødvendig. Ved å sortere hvert lass i de tre kvalitetene (siktet, sammalt, fôr), sikres mer matkorn og bonden får bedre betalt (høy kvalitet gir høyere pris). Holli Mølle fant 70 prosent matkvalitet i et lass definert som fôrkorn hos et stort kornmottak. Med prosjektet «Redd matkornet» ønsker Holli Mølle dessuten å jobbe frem en ny melserie og en ny brødserie på 100% norsk råvare.
Juryen fremhever prosjektet som fremsynt og viktig. Det kan bidra til bedre utnyttelse av norsk korn, som gir økt selvforsyning og bedre betaling til bøndene. Med økt tilfang av norsk mathvete, kan vi sikre mer mel- og brød i butikk kun på norsk råvare, noe forbrukere vil sette pris på. Dette er en spennende målsetting i en varekategori som er stor i Norge.
Stipend: Hanasand Gartneri (kr. 200 000)
Hanasand Gartneri på Rennesøy i Stavanger dyrker tomater i stor skala, med tredje generasjon ved roret. Gården har 19 veksthus og dyrker hele 75 ulike tomatsorter i ulike størrelser og farger, til glede også for VM kokkene. Gården tenker bærekraft i sin produksjon; regnvann og overskuddsvarme gjenbrukes.
Prosjekt: Nå ønsker Hanasand Gartneri å utvikle en tomatserie, av sine og andre gartneres overskuddstomater; dvs. tomater som er sprekkete, ødelagt eller til overs ved store avlinger. I dag går disse tomatene til sauene. Hanasand ønsker å se på muligheten for å utvikle tomatbaserte produkter som tomatsaus, barbequesaus, ketsjup og tomatpulp (hermetiske tomater på boks/kartong).
Juryen vektlegger det å få ned matsvinnet, som betyr bedre ressursutnyttelse og økonomi for bøndene, samt mer selvforsyning. I tillegg synes juryen det er spennende med en norsk serie av tomatprodukter; noe som er en stor og populær varegruppe preget av import. Pizzasaus basert på norske overskuddstomater, lyder spennende!
Stipend: Gardsbrenneriet (kr. 100 000)
Gardsbrenneriet holder til i Nordfjord på en gård som har drevet med fruktdyrking siden 1800-tallet. Da kjemiker-paret tok over odelen i 2010, startet de å lage håndverksdrikke av lokale råvarer. Nå lager de brennevin og likører av epler, plommer, rabarbra, bær og urter – alltid tuftet på høy kvalitet, innovasjon og en bærekraftig fremstilling. Etter hvert har de også utviklet Frisider, en alkoholfri serie.
Prosjekt: Nå ønsker Gardsbrenneriet å utvikle fricocktail; en ny serie alkoholfrie cocktails – såkalte mocktails – som de krydrer og smaksetter med ingredienser fra egen gård. Basert på lokalt håndverk, skal de gjøre hver drink unik med lokal smak.
Juryen fremhever at alkoholfritt er en økende, viktig og spennende trend. Den vektlegger også og at Gardsbrenneriet bruker historiske fruktsorter, kun bruker lokale råvarer og tross sin lille størrelse både gjør alt selv og tenker langsiktig.
Juryen består av:
- Geir Pollestad, landbruks- og matminister
- Annechen Bahr Bugge, sosiolog og forsker ved SIFO, Oslo Met
- Kari Einertsen, redaktør i Mat fra Norge
- Odd Gisholt, dagligvareekspert og tidligere BI-professor
- Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
- Bodhild Fjelltveit, 2. nestleder i styret i Norges Bondelag
- Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
- Øystein Try Leiner, fjorårets vinner: Juviksild
- Vegard Kjuus, MENY-sjef
(Pressemelding/ 2024)
ANNONSE
ANNONSE