Holli Mølle til topps i Norges største lokalmatpris

Pressemelding
8 minutter lesetid

Holli Mølle mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2024 for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Økt selvforsyning og flere norske mel- og brødprodukter, begeistrer juryen med landbruks- og matministeren i spissen.

Hanasand Gartneri får kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie laget av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet får kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.

Landbruks- og matminister Gei Pollestad offentliggjorde 20. september vinnerne på et seminar i forbindelse med Matstreif i Oslo. Også i år hadde juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, en vanskelig jobb. Alle de seks finalistene har nyskapende utviklingsprosjekter hvor det å utnytte norske råvarer står i sentrum. I tillegg til vinnertrioen, var følgende i finalen: Finnmark Rein med skav av lavvorøkt reinstek, Onna med langtidsholdbar salatmiks dyrket i vann og Rørosmeieriet med en norsk variant av risgrøt. 

Mer nøyaktig sorteringslinje
Holli Mølle i Spydeberg går til topps med prosjektet «Redd matkornet». Målet er å utvikle en mottakslinje som finsorterer hvert lass i matkorn og fôrkorn. I dag blir et helt lass definert som fôrkorn dersom noe av det klassifiseres som fôr – selv om lasset også inneholder matkorn.

– Dette er nybrottsarbeid og et prosjekt som kan gi oss betydelig mer norsk matkorn. Det vil igjen bety mer mel og brød i butikk laget utelukkende på norsk råvare, noe norske forbrukere setter pris på, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef og jurymedlem.

(Saken fortsetter under)

Fra venstre: Vegard Kjuus (MENY-sjef), Monica Hanasand, Stig Hanasand, Espen Lie (leder i MENY-Lauget), Jonatan Ringerike (Holli Mølle), landbruks- og matminister Geir Pollestad, Jann Vestby (Gardsbrenneriet) og Eivind Haalien (ansvarlig for lokalmat i NorgesGruppen). MENY/Roar Sjåvåg

Norsk tomat-på-boks og alkoholfrie drinker
Tomatprodusent Hanasand Gartneri på Rennesøy i Rogaland får et stipend på kr. 200 000 for å utvikle en tomatserie av overskuddstomater fra egen gård og nabogårder. I stedet for å gi tomatene til sauene eller å kaste dem, videreforedles de til sauser og tomatpulp, en stor varegruppe preget av import. Gaardsbrenneriet i Nordfjord får et stipend på kr. 100 000 for å utvikle en serie med alkoholfrie cocktails, alt basert på lokalt håndverk og ingredienser fra egen gård. Serien treffer på trenden mot mer alkoholfritt.

Regjeringens nye mål om 25 milliarder
For tiende år på rad deler MENY ut stipendpenger for å hjelpe mindre produsenter med å realisere sine utviklingsprosjekter. Kjuus er imponert over lokalmatprodusentene. De evner å tenke nytt i sitt brennende ønske etter å utnytte og videreforedle lokale råvarer. Samtidig er de kompromissløse på kvalitet og opptatt av å ivareta mattradisjoner.

– Å foredle lokale råvarer er god ressursutnyttelse, samtidig som det bidrar til flere lokale arbeidsplasser og større utvalg i matbutikkene, sier Kjuus.

MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035, opp fra ca. 12 milliarder i dag. Matskattstipendet er ett av flere tiltak.

– Skal vi doble omsetningen, må vi få flere forbrukere til å oppdage de fantastiske produktene, men vi må også hjelpe produsentene til å øke sin produksjon og utvikle nye produkter, sier Kjuus. 

Juryen består av:

  • Geir Pollestad, landbruks- og matminister
  • Annechen Bahr Bugge, sosiolog og forsker ved SIFO, Oslo Met
  • Kari Einertsen, redaktør i Mat fra Norge
  • Odd Gisholt, dagligvareekspert og tidligere BI-professor
  • Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
  • Bodhild Fjelltveit, 2. nestleder i styret i Norges Bondelag
  • Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
  • Øystein Try Leiner, fjorårets vinner: Juviksild
  • Vegard Kjuus, MENY-sjef

(Pressemelding/ 2024)

ANNONSE

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.