Fredag 30. august er det premiere på forestillingen »Brødre» på Nes lense.
Dette er et stykke om streik, brødre, lojalitet og valg som må tas. Det er skjetvingen Kristin Lyhmann som tar publikum med inn i historiene og fortellingene fra Skiptvet, og forvandler dem til teaterstykker som foregår på friluftsscenen med utsikt over Glomma.
– Handlingen dreier seg om storstreiken ved Nes Lense i 1926. Tømmerdireksjonen krevde en lønnsnedgang på 25 %. Dette førte til streik i celluloseindustrien, og kamp mellom streikende og streikebrytere på lensa, står det å lese på neslenseteater.no (ekstern lenke)
(Saken fortsetter under)
Stort publikum
Sammen med ektemannen Gudmund Groven etablerte Lyhmann Nes Lenseteater i 2009. Hun er teaterhistoriker og dramatiker samt medlem av Norske dramatikeres forbund.
Gjennom åras løp har Nes Lenseteater hatt profesjonelle regissører samt en blanding av profesjonelle og amatørskuespillere på scenen. Alle forestillingene har nådd ut til et stort publikum.
Årets forestilling har premiere er fredag 30. august. Det blir forestillinger lørdag 31. august, søndag 1. september, torsdag 5. september, fredag 6. september og lørdag 7. september.
– Zakarias er tredje generasjons lensearbeider. Sønnene hans, Torvald og Klaus, er på hver sin side i streiken. Akkurat det står i fokus for forestillingen vår: Hvordan leve videre i bygda etter en slik konflikt, hvordan tåle hverandre og til og med samarbeide?, står det å lese på neslenseteater.no.
FAKTA:
I 2009 ble «Nes Lenseteater» offisielt stiftet. Tanken var et uteteater ved Nes Lensemuseum. Scenen er utendørs og hele sceneteppet er fantastisk natur med Glomma i bakgrunnen.
Videre i 2010 ble en ny forestilling satt opp. Den første på utescenen var «Spor i vann». Forestillingen var en slags revy med 300 års tømmerlensearbeid. Målet ble videre å sette opp en forestilling hvert 2. år. Det krever såpass med tid til planlegging, manuskript men også vanskelighetsgraden på å innhente sponsorer og samarbeidspartnere.
I 2017 ble stykket «Skuddår smeller ikke» satt opp. Det er basert på et våpenslipp som ble gjort under 2. verdenskrig. Navnet på forestillingen er en av mange koder som ble sendt via radioen. De beskrev hvor og når slippet foregikk. Dette slippet, som er en sann historie ble gjort i Skiptvet og vil i hovedsak handle om hvordan de lurte tyskerne og dramaet rundt gjemsel av våpen. Store trekk fra virkelig historie med enkelte reelle navn.
(Kilde: Nes Lenseteater)
ANNONSE