Arrangerer bursdagsfest for Mina og Mille: – Bli med!

Glenn Thomas Nilsen
7 minutter lesetid

Søndag 11. august inviteres det til bursdagsfest for Mina og Mille i folkeparken i Askim. Jentene, som ble bare 16 år gamle, døde som følge av en overdose i Spydeberg i januar i fjor.

Ifølge en pressemelding er målet å starte en ny stiftelse som skal øke bevissthet rundt psykisk helse blant barn og unge, og gjøre en aktiv innsats for å forbedre det eksisterende hjelpeapparatet for barn, unge og deres pårørende.

Det andre formålet er å være en støtte for pårørende. Men det er ikke bare enkelt å være ansiktet utad og selv Kirsti kan føle på tabu rundt temaet og at man ikke vil ta plass. Samtidig tror hun på at åpenheten gjør noe med oss alle over tid, og bidrar til å gi forståelse, aksept og endring. Kirsti oppfordrer alle til å løfte blikket og se de pårørende. Pårørende trenger også normalitet, noen som forstår, å bli sett og hørt. De trenger noen å snakke med.

Gratisbilletter til bursdagsfesten bookes her (ekstern lenke)

LES OGSÅTo unge jenter funnet døde

Sterk stemme
Før jentene døde hadde de vært innom en institusjoner og utviklet både spiseforstyrrelser og rusavhengighet på veien. I etterkant har saken satt både ruspolitikken og barn og unges psykiske helse på agendaen. Saken har også blitt mye omtalt i media.

– NRK har nylig kommet ut med dokumentaren Brennpunkt: Instukids der ungdommer har valgt å være åpne om hvordan det er å bo i institusjon og være en del av systemet. Der kan du også se Mina og Milles mamma, Kirsti, står det å lese i pressemeldingen.

Kirsti Skogsholm. Foto: Siw Herbrandsen Pessar

Etablerer stiftelse
Mammaen til jentene får hver eneste dag meldinger og henvendelser fra både barn og unge, deres pårørende, fagpersoner og politikere. Hun er veldig opptatt av å se dem alle.

Drømmen til Kirsti er å kunne åpne et pårørendesenter, et senter hvor alle berørte kan møtes, sove, skravle og kjenne på normalitet. Hun mener at det behovet er stort. For å kunne realisere disse drømmene etableres også Mina og Mille stiftelsen. Formålet med stiftelsen skal være å dele Mina og Milles historie, slik at samfunnet får økt bevissthet rundt psykisk helse blant barn og unge.

– I et møte med ungdommene beskriver Kirsti dem som en fin gjeng og god gjeng, som er avhengige av at vi som ledere og samfunn gir dem en ny sjanse. Størst for disse ungdommene er håpet. Håpet om en jobb, og en normal hverdag. Håpet om å bli sett for den de er, selv med de utfordringer de har fått med seg i sekken sin, står det å lese i et presseskriv.

(Saken fortsetter under)

Bursdagsfest i Askim
Søndag 11. august 2024 ville jentene fylt 18 år. Det skal markeres med bursdagskonsert i folkeparken i Askim. Denne konserten er hjertebarnet til jentenes mor, Kirsti og hun er veldig spent.

ANNONSE

– Det jobbes iherdig i kulissene og kun detaljene gjenstår. Kirsti forteller at hun er spent på den dagen, blant annet fordi de var så gode på bursdager når jentene levde. Hun sier også at hun er ekstremt dårlig på å ta imot omsorg, fordi hun egentlig er den som sørger for at alle skal ha det bra. Nå inviteres alle til å dele denne såre dagen, sånn at ingen trenger å være alene, står det å lese i pressemeldingen.

LES OGSÅPolitiet har frigitt navnet på de omkomne

Bursdagsfesten er åpen for alle.
– Alle er hjertelig velkomne til å bidra, både privatpersoner, idrettslag, næringsliv og alle andre som vil gjøre en forskjell for barn og unge. Det kreves en landsby, la oss være den landsbyen, sier Skogsholm.

(Saken fortsetter under)

Sorgen går i bølger
Stiftelsen skal gjøre en innsats for å påvirke- og forbedre det eksisterende hjelpeapparatet.

– Den sterke stemmen til Kirsti vil aldri få tilbake Mina og Mille, men den er viktig i kampen videre for alle de unge som ikke er her lenger, de unge som er i systemet akkurat nå, og for de som kommer etter. Kirsti jobber hver dag for å gjøre det som kreves, men hun klarer det ikke alene.

Gjennom året møter hun foreldre som har mistet noen av de såre milepælene.
– De store hendelsene, som alle foreldre er stolte av. I år blir alle vennene til Mina og Mille 18 år. De ønskes til lykke med myndigheten og førerkortet. Dette gledet Kirsti seg også til, så det at fremtiden ikke ble sånn kan være så uendelig sårt.

Takknemlig
Hennes sorg går i bølger og noe ganger må man ta innover seg at det er lenge siden man fikk en klem og kjente lukten av de som ble borte for tidlig.

– Ordet stiftelse går igjen nesten daglig. Og dette er drømmen og målet for fremtiden. Å kunne etablere Mina og Mille stiftelsen. Det jobbes nå med å koble på styremedlemmer, skrive vedtekter, fotograf til markedsføringen og hjelp til sosiale medier og nettside. Alt for å vise alle og la dem bli bedre kjent med Mina og Mille, forteller Kirsti og legger til at hun kan kjenne på takknemligheten.

Stiftelsen skal også gjøre en aktiv innsats for å påvirke- og forbedre det eksisterende hjelpeapparatet.

– Den sterke stemmen til Kirsti vil aldri få tilbake Mina og Mille, men den er viktig i kampen videre for alle de unge som ikke er her lenger, de unge som er i systemet akkurat nå, og for de som kommer etter. Kirsti jobber hver dag for å gjøre det som kreves, men hun klarer det ikke alene.

(Kilde: Pressemelding)

Stem her

15 Points
Upvote Downvote

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.