Toni Mudenia (20) fra Spydeberg skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon

Pressemelding
6 minutter lesetid

Toni er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i gullsmedfaget under Yrkes-VM i Lyon, Frankrike 10.-15. september 2024. Toni vokste opp i Spydeberg.

Hun bor nå i Horten hvor hun jobber som gullsmed.

Hvor jobber du i dag?
– I dag jobber jeg hos Ilda Design, en gullsmed i Horten. Vi driver med salg av smykker, spesialoppdrag og noe reparasjoner, forteller hun i en pressemelding.

Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?
– Jeg var veldig usikker på hva jeg egentlig skulle utdanne meg til, alt jeg visste var at det måtte være innenfor det kreative og kunstneriske. Så jeg startet på design- og håndverkslinja på Mysen vgs. Planen var å bli interiørarkitekt, siden skolen tilbød denne linja, men en ny interesse ble vekket under en sløydtime hvor vi skulle lage en kobberrose. Vi rakk dessverre aldri å bli ferdig med den, men den ene timen var alt jeg trengte. To uker før søknadsfristen fant jeg og min daværende lærer en skole i Agder, cirka fem timer unna med bil. Som en spøk spurte jeg mine foreldre om jeg kunne flytte dit og studere for å bli gullsmed, og søkte dagen etter, siden jeg faktisk fikk lov.

Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?
– Det er veldig kult, er det ikke? Det finnes nesten ikke en bedre måte å vise engasjement i faget sitt, og dette er en gyllen mulighet for å virkelig få fram sitt beste og pushe grensene sine. Gullsmedfaget er også et veldig lite fag, og det vises dessverre ikke så mye fram. Å kunne trekke mer oppmerksomhet mot faget, og være med å rekruttere flere unge til å ta utdanningen og holde liv i faget, er jeg glad for å ta del i.

Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?
– Målet jeg har for VM i Lyon er så «enkelt» som å gjøre så godt jeg kan, og ikke rote til noe skikkelig. Jeg er fortsatt forberedt på at det kan skje, det er tross alt ikke noe man gjør hver dag, og jeg ser for meg at det blir noen stressende dager. Hadde vært gøy å ikke havne på sisteplass da, så vi sikter jo selvsagt på det.

Hvordan forbereder du deg til Yrkes-VM 2024?
– Jeg jobber mye med Worldskills test projects for gullsmedfaget, som er avanserte oppgaver man kunne møtt på i konkurranse. Jeg og Camilla (min sjef og ekspert) går grundig gjennom kriterier for bedømming, og hva som er den beste måten å løse oppgavene på. Jeg liker også å prøve litt ting på egen hånd, så det er ikke alltid jeg spør Camilla om beste løsning før jeg prøver noe. Av og til funker det veldig bra, men det er jo testing og feiling. Jeg jobber også med konkrete teknikkoppgaver, hvor jeg kun gjør denne ene teknikken en hel dag. Heldigvis synes jeg alt dette er gøy, og ingen dager blir slitsomme av den grunn.

Trening og mentale forberedelser
– Utøvere til det norske Yrkeslandslaget får tildelt personlige trenere som følger opp faglige forberedelser frem mot mesterskapet. I tillegg gjennomføres det 3 samlinger hvor det er fokus på lagbygging, treningsopplegg og samarbeid mellom utøver og ekspert, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

ANNONSE

– I tillegg har vi et fokus på mental trening, da et Yrkes-VM krever at utøverne er maksimalt fokuserte og klarer å håndtere det presset det er å konkurrere mot verdens beste fagarbeidere og hvor det samtidig skal komme 250.000 besøkende under 4 konkurransedager.

Håper på gode resultater
– Vi oppfordrer alle til å følge med på våre utøvere gjennom hele mesterskapet. Yrkeslandslaget er et viktig symbol på Norges satsing på yrkesfag. Vi ser frem til å se våre beste fagarbeidere konkurrere og håper på gode resultater, sier Valstad.

– Ved å støtte våre utøvere viser vi også støtte til verdien av yrkesutdanning og viktigheten av å ha høyt kvalifiserte fagarbeidere.

(Kilde: Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.