Mandag morgen klokken 07.30 tar Tom Andre Grefslie og Mona Herstad Frorud med seg 10 elever på tur for å utforske kyst-Norge.
Nederst på denne siden kan du se reisebrev fra turen!
Pilotskolen i Mysen har for øvrig aldri reist så langt eller så lenge på tur.
– Etter at det ble bestemt at oppussingen av lokalene våre skulle starte denne våren, kom tankene om en lengre tur frem igjen. Vi snakket om å gjøre dette allerede undre korona tiden, men den gangen ble det ikke noe av. Vi har gjennom flere år hatt venner over hele landet gjennom nettverket SNU (Nasjonalt nettverk for bedre skolemiljø), som er et medlemsnettverk for alternative og praktiske læringsarenaer over hele landet, forteller Mona Herstad Frorud til Indre24.
(Saken fortsetter under)
Gjennom nettverket sitt har de fått overnattingstilbud på opplæringsarenaene gjennom Midt-Norge, Vest og Sørlandet. Mange synes ideen deres er så spennende og god at de har ønsket og sponse Pilotskolen med opplevelser underveis.
– Så langt har vi fått spons av Gjensidige, Eidsberg Sparebank, Lions, Gundersen Galvano, Slam og Spyleservice, Rema 1000 Mysen, Rema 1000 Spydeberg og flere melder seg på. Vi er veldig glade for at mange ønsker å bidra. Vi hadde fått en fin tur uansett, men mange har ikke anledning til å komme seg til mange av disse stedene, og da er det ekstra hyggelig å få til mest mulig opplevelser på turen.
Nesten to uker på tur
Gjengen blir borte i nesten to uker og turen avsluttes i Kristiansand.
– Der det jo stas å ikke bare kjøre rett forbi dyreparken, men faktisk kunne bruke en hel dag inne i parken. Det hadde ikke gått uten spons. Dyreparken er det Eidsberg Sparebank som sponser, fortsetter Herstad Frorud.
SLIK BLIR TUREN:
Turen går først til Trondheim. Der får vi første overnatting hos våre venner på Dagskolen i Trondheim. Her blir vi møtt av personalet når vi kommer, selv om det er etter arbeidstid. Vi har booket omvisning i Nidarosdomen, og etter det skal vi se oss om i byen. Elevene har den siste tiden lært mye om Inga fra Varteig, Håkon Håkonsen og hvordan de tok seg til Trondheim. Vi kjører jo praktisk talt fra Folkenborg til Trondheim i “deres fotspor”.
Dag to går ferden videre til Flatanger, hvor vi skal ut på Bjørøya fiskeoppdrettsanlegg på omvisning. Turen ut dit får vi i stor Rib, så vi også får kjenne på fart og spenning på havet. Etter omvisningen blir vi fraktet til Villa fyr. Her skal vi overnatte i fyrvokterboligen helt ytterst i havgapet. Det er verken strøm eller vann i boligen, så her må vi planlegge godt. Morgenen etter blir vi hentet av en fiskebåt, og skal ut å leite etter stortorsken. Håpet er at vi både får opplevelsen av å dra storfisk, men også å kunne lage middag av den på kvelden som skal tilbringes i huset til Monas kusine som bor på Vik. Her blir vi til neste morgen, hvor ferden går videre til Kristiansund og våre venner i opplæringsarenaen Levende vågen. Her skal vi møte elever fra denne skolen, og vi skal sove to netter i naustet deres. Vi er invitert til å dra krabbeteiner, grille å kose oss sammen med gjengen fra levende vågen. Vi håper også vi får oss en tur ut til Smøla, hvor det er mye spennende å se, bla krabbefabrikken som det ligger an til en omvisning på. Lokale krefter fra Indre Østfold har ordnet dette, og ønsker også å invitere med seg elevene fra skolen i Kristiansund.
Videre drar vi til Ålesund. Her har vi fått overnatting på SFO, gjennom kjente av vår kollega Mariann. I Ålesund skal vi besøke Atlanterhavsparken, og se på den historiske byen. Herfra går turen til Bergen, her har vi enda ikke fått overnatting, men hengekøyene er med og vi er godt vant med å ligge ute så det er bare stas. Ser vi at Bergensværet blir vått, så finner vi nok noen som forbarmer seg over oss. Det er vi ikke bekymret for. Vi må jo en tur på fløyen, og Lions sin spons kommer vi til å bruke litt av til å kjøpe oss litt god fiskemat på fisketorget i tillegg til turen opp med banen til fløyen.
Stavanger er neste stopp før vi avslutter i Kristiansand. I Stavanger blir tatt imot av nye venner på Lenden skole og ressurssenter, Lundsvågen. Her har vi fått lov til å bruke arenaen deres, som ligger på en øy, bare noen minutter med båt på utsiden av læringsarenaen de har på fastlandet. Gjestfrie som de er har de satt til disposisjon for oss både liten båt, snekke, kajakker, mm. Vi håper selvfølgelig på fiskelykke også her, så vi får smakt på mer av det havet har å tilby.
Vi skal kjøre de ytterste kystveiene, og innom mange kortere ferge turer på veien. Det blir sikkert masse å se på, og vi håper tålmodigheten til elever og voksne holder hele veien til mål. Det er mye læring i å være så mange sammen i så mange dager, og vi har snakket mye om å ta vare på hverandre og vise respekt for hverandres utfordringer. Tom Andre og Mona har jobbet sammen siden skoleåret 06/07, og hvor mange elevturer med overnatting det har blitt har vi mistet oversikten over for mange år siden. Det blir mange døgn i løpet av året. Vi er alltid på slalåmtur en kort uke på vinteren, og høst tur på fjellet, hengekøyeturer på våren med mer blir det bare mer og mer av. Det er en helt unik måte å jobbe med relasjonsarbeid med elevene på, og vi har mye igjen for det i hverdagen. Vi jobber etter kompetansemål fra LK20, på lik linje med alle andre elever på skolen. Forskjellen er at vi lærer det ved å se, høre og gjøre det praktisk. Vi vil på denne turen være innom mål fra samtlige fag. Overordnet del, med folkehelse og livsmestring blir også fokus område.
Vi som jobber på Pilotskolen slutter aldri. Vi er glade i jobben vår, og stolt av hvordan Pilotskolen gjennom mange år har klart å endre seg i takt med behovet elevene har. De siste årene har også elever fra andre ungdomsskoler i kommunen i noen tilfeller fått benytte seg av tilbudet. Noen barneskoleelever er også på hospitering noen dager i uka som en forberedelse på overgangen til ungdomsskole. Vi kan ikke si ja til dette ofte, da kapasiteten fort blir sprengt, men vi gjør alt for å hjelpe flest mulig.
Håper mange har lyst til å følge oss på turen, og vi vil oppdatere på kommunens Facebook-side og også videre her i avisa.
ANNONSE