Håvard Osflaten. Foto: Adrian Sellstrøm

Vi har ingen ungdom å miste!

I en reportasje på NRK Østfold en 9. april framkommer det at gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse for russen i Moss har ført til at rekordmange russ har vaksinert seg.

Av: Håvard Osflaten, kommunestyremedlem for SV

Vaksinen er nå for første gang gratis for Mosse elevene, og oppslutningen så langt viser at godt over 80 prosent av VG2 elevene har tatt vaksinen. Også i Fredrikstad er det en økning i antall vaksinerte elever etter at kommunen dekket halve prisen
for elevene.

Elevene i Indre Østfold, Sarpsborg og Halden må derimot betale full pris for denne vaksinen, og her ligger oppslutningen på vaksinering på mellom 45 og 56 prosent.

Hvert år blir russ alvorlig syke av hjernehinnebetennelse, i verste fall kan det føre til dødsfall blant ungdommen vår. Likevel velger mange kommuner å ta full betalt for at russen skal få tatt vaksinen mot denne sykdommen slik at de kan gå en trygg russefeiring i møte.

Grunnen til dette er at den ikke er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Det burde den absolutt være mener vi i SV.

ANNONSE

I Indre Østfold kommune koster en slik vaksine 420 kroner som russen selv må punge ut for. Denne høye prisen gjør at flere 18 åringer dropper å vaksinere seg da de ikke har råd. Dette er med på å bidra til enda mer sosial ulikhet i helse. De med god råd tar vaksinen og holder seg friske, mens de med dårlig råd sliter med å betale for vaksinen, dropper det og risikerer sykdom og død.

SV mener helt klart at slik kan vi ikke ha det. Det er ikke lommeboka som skal avgjøre om du har mulighet til å vaksinere deg eller ikke. Fram til dette er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet mener vi i SV at kommunen må sørge for at russen får gratis eller i det minste redusert pris på vaksine for å unngå hjernehinnebetennelse i russetida.

Derfor tar vi i SV nå initiativ til at vi får en politisk sak om dette i Indre Østfold kommunestyre.

Vi har ingen ungdom å miste!

ANNONSE

Mopedfører til sykehus

Disse fylkesveiene i Indre Østfold får asfalt i år