Tidligere denne måneden fikk en fullsatt sal på Askim Kulturhus en opplevelse de sent vil glemme. Nasjonalforeningen Indre Østfold demensforening ønsket velkommen til et arrangement av de helt sjeldne. En følelsesladet kveld med latter og sang, tanker og alvor, nærhet og tårer, om hverandre.
(Innsendt sak)
Kvelden startet med gamle, kjente sanger sunget av Indre Østfold kommunes demenskor «Optimitst koret», som i disse dager fyller ett år. «Optimist-koret» er et kommunalt tilrettelagt kulturtilbud til personer med demens. I hovedsak for de som fortsatt bor hjemme. Koret har i dag 17 medlemmer. De øver hver onsdag på Løkentunet sykehjem. Mens demenskoret synger er det pårørendekafè for de som følger sine til øvelse. Koret ledes profesjonelt av dirigent Kjersti Karlsrud, musikkterapeut ved Indre Østfold Kulturskole. I tillegg har de med seg pianist og gitarist Ingvald Minge.
Demenskoordinator og leder for hukommelsesteamet i Indre Østfold kommune, Linda Tendeland, drar i de viktige trådene for å få dette til. I tillegg samarbeider de med demensforeningen og frivillige. Koret avsluttet med å synge «Danser mot vår» sammen med Kim Wigaard. Så flott å se den gleden dette ga, både til de i koret, og til alle i salen.
Kvelden fortsatte med det kraftfulle foredraget «Sangens kraft og musikkens betydning» av Kim Wigaard, kjent som dirigenten i NRKs demenskor på TV. Kim er som et smilende fyrverkeri på scenen. Så levende og engasjert. Han dro oss alle opp av stolene og med på korøvelse og allsang.
Kim Wigaard har skrevet boken Musikkens Magi, om musikkens kraft – og hva den kan gjøre med oss. Kim har selv vært pårørende for fem familiemedlemmer med demenssykdom, og har erfart hvordan musikk vekker minner hos mennesker med kognitiv svikt.
Forskning viser at musikkterapi kan øke velvære og redusere symptomer på angst og depresjon hos mennesker med demens. Slik terapi kan også redusere atferdsproblemer og gi noe bedre kognisjon. Musikken bidrar til å åpne «kroppens eget apotek», da den frigjør dopamin og endorfin – såkalte lykkehormoner – i hjernen. I tillegg bidrar den til å koordinere ulike hjernefunksjoner, slik at deler som er satt ut av funksjon, kan begynne å virke igjen.
Det var i tillegg en samtale på scenen ledet av Kai Roger Vatne, daglig leder på fylkeskontoret til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Han snakket med Kim om musikkens makt, demenskoret på NRK og det at Kim selv har vært påførende til sin pappa som i ung alder fikk Frontallappsdemens. Med oss var også Jan Runar Eliassen, fra NRKs demenskor, som fikk diagnosen Alzheimer som 45-årig fembarns-pappa. Han hadde med seg sin kone; Marion Tur Eliassen. Å høre dem fortelle om hvordan livet har vært, og er, var gripende.
Alle tre snakket åpent og ærlig om tanker og følelser.
Kvelden ble avsluttet ved at Kim og Jan Runar sang «You´ll never walk alone» sammen. Det ble stående applaus med tårevåte øyne fra sterkt berørte tilhørere. Denne kvelden satte i gang både tanker og følelser hos de fleste av oss som var der.
(Innsendt sak)
ANNONSE