TimeOut sørger for gratis skolelunsj

Linda Andresen
4 minutter lesetid

Kosthold og spisevaner i Norge har endret seg over tid. Den obligatoriske matpakka som mange er vokst opp med blir stadig oftere droppet og erstattet med brus/kaffe, snacks eller noen raske karbohydrater man rask kjøper med seg i forbifarten.

Norske elever er intet unntak. I Askim har ungdomshuset TimeOut derfor startet et prosjekt som sørger for gratis lunsj til elevene hver torsdag. Lunsjpakken består av to grove knekkebrød, tubeost eller syltetøy for de som ønsker det. Tilbudet startet i uke 36, og ble veldig godt mottatt.

Renata Markota, som er avdelingsleder for ungdomshusene i Indre Østfold kommune, forteller:

Vi klargjør drøyt 400 matpakker og sist uke gikk alt med. Tilbakemeldingene fra elevene er at de setter pris på tilbudet. Lærerne har også kommentert at de merket en markant endring og bedre humør etter lunsj sist uke. Elevene var mer blide og fornøyde.

(Saken fortsetter under)

F.v. Nina Ingebrigtsen, Alexander Isetorp Masulodic og Renata Markota. Foto: Linda Andresen

Positiv rektor
Initiativet til gratis lunsj er det TimeOut`s egne ansatte som står for. Nina Ingebrigtsen, Alexander Isetorp Masulodic og Renata Markota sørget tidligere for gratis mat etter skoletid på torsdager, men på grunn av busstransport, tidlig treninger og andre forpliktelser som elevene hadde, så var det et tilbud som inkluderte en veldig begrenset mengde elever.

Derfor kontaktet de rektor Gunnar Aandstad for å sjekke ut muligheten med et samarbeid i skolens storefri. Gunnar var positiv og initiativet ble en realitet.

Dette setter vi stor pris på. Vi ønsker dog at de spiser i foajeen med tanke på renhold og smuler, men utover det er dette bare flott. Elevene spiser og koser seg, konkluderer han og smiler.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Foto: Linda Andresen

Setter pris på tilbudet
Noen av dem som benytter seg av tilbudet er Marie Strøm Hasselgård, Mille Huse, Isabelle Mathisen og Adele Steen Sundby.

Det er veldig fint med gratis lunsj. Det er ikke alltid vi rekker å lage matpakke, så dette passer veldig bra, konstaterer Isabelle.

Jentene er unisont enig i at mat som har ligget i skolesekken en hel formiddag heller ikke er spesielt fristende, og at TimeOut sitt initiativ om knekkebrød til lunsj er et kjempebra tilbud som de virkelig setter pris på.

Mat er sosialt og knytter folk sammen. Mat er også grunnlag for et fellesskap som gir ringeffekt langt utover det å spise sammen, tilføyer Renata.

(Saken fortsetter under)

Lang kø for å få seg gratis lunsj. Foto: Linda Andresen

Foreløpig er ordningen et prøveprosjekt frem til jul. Responsen er avgjørende for om tilbudet fortsetter, men ut ifra aktiviteten da Indre24 var innom, er det ingen grunn til å tro at det opphører.

Kostnaden dekkes per nå av TimeOut, men vi har dialog med SLT-koordinator Vegard Halvorsen om bistand til å få dekket deler av det, fortsetter avdelingslederen.

I Indre Østfold er det fem ungdomshus. Huset i Spydeberg, Time Out i Askim, Mekkegarasjen og UKH i Mysen serverer alle gratis mat til elevene de ettermiddagene de er åpne. I Trøgstad er ikke dette helt på plass enda, men det er grunn til å tro at det blir gratis mat her også på sikt. Alle ungdomshusene har ulike aktiviteter, så det er ikke uvanlig at elevene benytter seg av tilbudet på tvers i kommunen.

Alle ungdomshusene har litt ulike åpningstilbud, men fredager har alle åpent. Da er det i gjennomsnitt 100 elever innom på hvert sted, avslutter Renata Markota.

Oppdaterte åpningstider finnes på kommunens nettsider www.iokommune.no

Foto: Linda Andresen
Foto: Privat

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.