12 gode råd mot båttyveri

Pressemelding
5 minutter lesetid

Det var færre skader på båt i fjor, men tyveriene økte med nesten 10 prosent. – Tyver har stjålet fra 150 000 båter i Norge.

Det sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen. I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier 15 prosent av båteierne at de har hatt tyveri av eller fra båten sin. Nå er båtsesongen godt i gang.

– Tyvene vet at det er enorme verdier de kan få tak i. Mange sikrer tingene dårlig og det utnytter tyvene de neste ukene, sier fagsjefen i Frende.

– Båtbransjeforbundet i Norge, Norboat, anslår at det nesten er en million fritidsbåter her til lands. Da har innbrudd og tyveri rammet hele 150 000 båter og eierne deres, sier Wold Gaulen. 

Så mye stjeler tyvene for 
Skadetallene fra Finans Norge for 2022 viser at tyveriene totalt kostet norske forsikringsselskaper 70 millioner kroner. 

– Det er en økning på hele 27 prosent fra året før. Snittkostnaden for båttyverier i fjor var drøyt 57 500 kroner. Mange mister store verdier. Jeg håper folk tar grep i år så tyvene får det vanskeligere, sier Wold Gaulen.

Dette stjeler tyvene

 1. Utstyr, tilbehør eller løsøre – 49 prosent
 2. Motoren – 33 prosent
 3. Selve båten – 16 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

– Mange har dyrt utstyr liggende litt for synlig eller lett tilgjengelig for tyver som går forbi. Det er dette som er enklest å stjele og det er også det som oftest ryker. Heldigvis er denne typen tyverier også den enkleste å unngå, sier fagsjefen i Frende. 

Lås tingene inn eller fast 
– Første bud er å ikke ha verdisaker liggende løst i båten. Selv om du bare forlater havna en liten tur, er det ikke lurt å la verdisaker ligge og slenge. Ta verdisakene med deg, lås dem inne eller lås dem fast, sier Edmond Wold Gaulen.

ANNONSE

Når du er ferdig for dagen 
– Når du skal hjem for dagen er det lurt å ta med små påhengsmotorer og bensintanken. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte. Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremme, sier Gaulen.

– Hvis du kan, er det lurt å klikke av rattet. Det er god tyverisikring, sier han.

Han anbefaler også å installere sporingsutstyr. 

Skremmer tyvene 
Det finnes mye godt, elektronisk sporingsutstyr til båt.

– Det bør du også vurdere hvis du har en mindre båt. En alarm med skikkelig sirene, vil også kunne skremme tyvene, så båten din får ligge, mener Gaulen.

Mange forsikringsselskaper gir deg rabatt båten ligger i en havn som har organisert vakthold. Både politiet og Frende anbefaler at du tar bilder av båten. Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten din, hvis noen stjeler den.

Totalt ble det meldt inn skader på norske båtforsikringer for nesten 600 millioner kroner i 2022. Den største skadeposten var havarier, som kostet drøyt 340 millioner kroner. 

TIPS: Gode råd mot båttyveri 

 • Bruk båthavner som har etablert vakthold 
 • Foreta selv hyppig tilsyn med båten 
 • Ta med deg verdisaker når båten forlates 
 • Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten 
 • Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger 
 • Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk 
 • Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag 
 • Fjern løs bensintank, eller lås denne inn 
 • Fjerning av en viktig motordel eller montering skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri 
 • Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd 
 • Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap 
 • Sørg for å ta bilder av båten
  (Kilde: Finans Norge) 

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.