Follobanen åpner for togtrafikk igjen 5. mars 2023. Foto: Øystein Grue, Jernbanedirektoratet

Follobanen åpner for trafikk 5. mars

Takk til alle pendlere og reisende på Østfoldbanen som har vært tålmodige med oss de siste ti ukene, mens Follobanen har vært stengt. Fra 5. mars 2023 kjører endelig togene igjen.

I et møte mellom Jernbanedirektoratet, Vy og Bane NOR i dag, fredag 24. februar, var det enighet om å sette Follobanen i drift fra 5. mars. Etter ti intense uker med å rette feil og mangler kan vi endelig ønske alle togreisende tilbake.

– Det har vært krevende uker for de som har reist mellom Ski og Oslo S. Jeg vil takke alle pendlere og reisende på Østfoldbanen som har vært tålmodige med oss disse ukene. Jeg vil også takke Vy for godt samarbeid underveis. Nå er vi trygge på at Follobanen er klar for togtrafikk igjen, og det er jeg veldig glade for, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR.

Normalt rutetilbud

Fra 5. mars blir rutetilbudet på Follobanen og Østfoldbanens lokallinje det samme som det var da vi åpnet 11. desember 2022. Det betyr at det kjøres med full trafikk fra søndag 5. mars. Fram til da fortsetter vi testkjøringen og ferdigstilling av anlegget. 

I løpet av dagen i dag har det blitt kjørt over 400 testturer med tog gjennom Blixtunnelen, og frem til vi åpner kjører vi med tre doble togsett i 200 km/t. I tillegg fortsetter arbeidet med å analysere målingene vi har gjort siden testkjøringene startet.

– Det er mye data som nå gås gjennom manuelt. Vi har prioritert å analysere testresultatene på de viktigste områdene først, og disse viser tilfredsstillende målinger. Vi fortsetter å gå gjennom analysene fram til åpning, og jobber videre med dette etter at vi åpner, sier Frimannslund.

ANNONSE

Gjenstår noe arbeid

Når vi åpner for trafikk vil det fortsatt være noen utbedringer som gjenstår. Vi kan allikevel forsikre alle som skal reise med Follobanen at det er trygt å kjøre tog gjennom Blixtunnelen. Det har vært gjennomført et omfattende test- og måleprogram i tunnelen, og vi har utbedret mangler ved anlegget og gjennomført tiltak for å gjøre anlegget mer hardfør.

– Vi har gjort en risikoanalyse og resultatet viser at gjenstående arbeid er av mindre grad som ikke påvirker togtrafikken. Det er trygt å åpne for trafikk igjen, sier Frimannslund.

Det gjenstående arbeidet vil bli utført i forbindelse med at Follobanen stenger noen dager i påskeferien og i sommer. Da skal arbeidet med å koble jernbanespor til Oslo S og Follobanen gjøres slik at pendlerne skal slippe å bytte tog på Oslo S. Dette er arbeid som har vært planlagt i lang tid.

(Pressemelding)

ANNONSE

ANNONSE

Nils (37) fra Askim vant 1 million kroner

Motorklubben åpnet innendørs crawlerbane