Stan Okereke (med blå caps) og Jørgen Johnsen i aksjon. Foto: Camilla Bye

Har stiftet Indre Østfold Håndbak-klubb

– Interessen for håndbak er sterkt voksende som idrettsgren både i Norge og internasjonalt. Mulig alle videoene på YouTube har litt av æren for det, sier Vidar Heggen.

Han er leder for klubben i Indre Østfold som ble stiftet 7. februar i år. I skrivende stund har de 13 medlemmer.

– Det er en sport for både barn/ungdom, jenter og gutter i alle aldre og vektklasser. Også for paralympiske utøvere.  

Se flere bilder nederst!

Ønsker flere velkommen

Det yngste medlemmet er ei jente på 12 år. De ønsker seg flere medlemmer, og da spesielt yngre medlemmer og jenter. Dette er viktig for at sporten skal vokse. Planen er å ha en stand på Askimtorget og besøke de videregående skolene i distriktet, for å la folk prøve og på den måten rekruttere flere. Men bare i dag har «jungeltelegrafen jobbet» og tre nye kommer på trening.

Vidar Heggen og John Andre Berger er initiativtakere, og henholdsvis leder og nestleder i den nyetablerte klubben midt i Askim sentrum.

Berger er norgesmester i benkpress fra 2019. De siste årene har han hatt lyst å prøve en ny idrett, men synes det ble for langt å reise til Fredrikstad for å trene håndbak. Han er derfor er veldig fornøyd med å ha fått dette tilbudet i Askim.

Gjengen får også god hjelp og veiledning på treningene av de tidligere landslagsutøverne, Lena Eilertsen og Arne Ingar Revhaug.

(Saken fortsetter under)

Vidar Heggen. Foto: Camilla Bye

Utøverne må være sterke

Håndbak er en del av Norges Bryteforbund og er en sport i vekst. Under pandemien ble det laget mye youtubefilmer om håndbak, som har økt interessen for sporten.

Denne idretten kan virke enkelt, men det er mye teknikk. Utøverne må være sterke, utholdende og raske. I konkurranse kan grepet avsløre mye om motstanderen, såpass mye at man hilser med motsatt hånd av den man skal konkurrere med.

Heggen forteller at medlemmene kan begynne å konkurrere det året de fyller 13.

– Her i Norge konkurreres det iblant annet NM-cup, som blir holdt rundt omkring og distriktsvennlig i landet, cirka fire ganger i året. Selve NM er en av dem. Selv har jeg klart å karre til meg litt medaljer, og klarte å få sølv i -80 kg, Grandmaster (50 år+) sammenlagt i NM cupen 2022. Nå er jeg i oppkjøring mot neste NM-cup i Hardanger, i mars.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Foran fra venstre: John Anders Terland (35), John Andre Berger (35), Vidar Heggen (51), Stan Okereke (40) og Stian Robrahn (36). Bak fra venstre: Atle Pedersen (36), Joakim Sundt (32) og Jørgen Johnsen (25). Foto: Camilla Bye

Forlot politikken og startet med sport

Ifølge Heggen ligger en av de første store og mest tradisjonsrike klubbene i Norge i Fredrikstad. Til nå har han selv reist dit for å trene.  

– Da jeg forlot politikken ønsket jeg å begynne med en sport. Med familie med tre barn er hverdagen hektisk. Da passer det fint med en sport hvor jeg kan trene på egenhånd og med andre en dag i uken. Håndbak er belastende og bør ikke trenes oftere enn det. Men andre armøvelser kan gjøres og generell trening er også viktig for å bli en god utøver. Jeg tar meg selv i å trene med handlekurven i butikken, ler han.  

John Andre Berger (f.v.) og John Anders Terland. Foto: Camilla Bye
Her trener gjengen. Foto: Camilla Bye
Atle Pedersen (f.v.) og Joakim Sundt. Foto: Camilla Bye
Stian Robrahn (f.v.) og Vidar Heggen.

ANNONSE

ANNONSE

Delte ut arkitektur- og byggeskikkpris for første gang

– Vi ønsker bidrag fra unge og gamle