Engebret Soot (Lasse Lindtner) og Inger Marie Soot (Agnes Kittelsen). Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Lover nye magiske øyeblikk

Etter to år uten Soot-spelet i Ørje ble billettene til det nye spelet i fjor nærmest revet bort. Fjorårets oppsetning ble, ifølge arrangørene, en formidabel suksess.

MARKER: Totalt var det 10 forestillinger og alle var utsolgt, ikke ett eneste ledig sete. Fredag 23. juni er det igjen klart for det populære spelet i Ørje Sluseamfi. Helt frem til 2. juli er det forestillinger.

Inger Marie (Engebret Soots førstefødte datter) spilt av Agnes Kittelsen hadde hovedrollen i fjor. Før jul ble det kjent at hun er også med i 2023.

Hver sommer fra 2015 til 2019 har Soot-spelet blitt gjennomført. Dette er basert på historien om Engebret Soot.

ANNONSE

Hvem var Engebret Soot?

Engebret Soot var husmannssønnen, som med inspirasjon i en gammel fysikkbok, finneblod i årene, mytologisk sjarme og en enorm arbeidsevne; tilslutt blir grunnleggeren av hele Haldenkanalen. 

Han var en kapasitet i ord, handling og idérikdom. Sterke menneskelige følelser, enormt pågangsmot, høyreist, uredd, musikalsk; men også impulsiv, temperamentsfull og egenrådig. Et barn av elementene, som med rosentorv og kampesten temmet vannets veldige krefter og tok dem i bruk 

Ingen mann har hatt så stor betydning for Haldenkanalen som Engebret Soot. Men han var ikke bare en lokal størrelse. Av forfatteren Jonas Lie ble han og Ole Bull omtalt som det århundrets to store naturgenier.

Det nye SOOTspelet er ikke bare en historie om en av Norges største menn, men også en historie om kjærlighet, svik, tilgivelse og forsoning.

(Kilde: Soot-spelet.no)

ANNONSE

ANNONSE

IØ kan bli Norges havrehovedstad

Vogntog lastet med sprengstoff hadde ikke alt på stell