Liv på tur med hundene Amy og Bamse i Folkeparken. Foto: Privat

Turer, hundetreff og gratis hjelp til hundeeiere

Solbergfoss hundepark i Askim ble opprettet for snart elleve år siden. Parken har blitt en sosial møteplass for både folk og dyr flere ganger i uken.

Her er alle velkomne, også de som opplever utfordringer med hunden sin. Hundene kan få løpe løs og bli sosialisert med andre hunder. Eierne kan dele erfaringer og bli kjent i ett trivelig miljø, med stor takhøyde. Med ulike kurs om hund, erfaringsbasert kunnskap og ett ønske om at alle som trenger det skal få hjelp, sørger Liv Andresen (71) for at hundeeiere kan få veiledning helt gratis.

Hun har jobbet i barnehage, butikk, helsekost og vært leder av natteravnene i Askim i 18 år. Interessen for hund startet for snart elleve år siden. Da Liv fikk golden retrieveren Bamse, som viste seg å ha en del utfordringer. Han bjeffet, dro i båndet og utagerte mot andre hunder. Liv har hatt hund nesten hele livet, men aldri før en hund med slike utfordringer. Da Bamse fylte to år måtte de oppsøke hjelp.

(Saken fortsetter under)

Solbergfoss hundepark. Foto: Liv Andresen

Utfordrende hundehold og vendepunktet.

– Jeg var rett og slett for myk, snill og klarte ikke være konsekvent for da synes jeg synd på han. Vi dro på kurs. Første kurskvelden hadde han på halsbånd, sele og grime så jeg var sikker på å kunne holde han igjen. Jeg ble så godt mottatt og fikk god hjelp. Jeg gjennomførte tre kurs og fant ut at jeg måtte videre. Jeg måtte lære mer. Jeg klarte ikke slappe av og dette påvirket relasjonen til hunden. Så ble vi med på passeringskurs hos veterinær Kathrine Handal. Hun så alle utfordringene vi hadde og oppfordret meg til å bli med på kurs om «hundens språk», forteller Liv.

Det ble vendepunktet.

– Der var det fire instruktører. Etter teoridelen, fikk jeg beskjed om å slippe Bamse inn til en annen hund, en rottweiler. Jeg var livredd og tenkte at dette kommer til å gå galt. Men fikk beskjed om å ta det med ro og at instruktørene skulle ordne dette. Jeg slipper Bamse. Som forventet løper og bjeffer mot den andre. Men så skjer det overraskende. Bamse bråstopper og går en annen vei. Han forsto at den andre hunden ikke godtok tull. Og jeg ble så glad for da gikk det opp for meg at han faktisk ikke er var en farlig hund, men han må bare lære. Og dette ble starten for oss. Etter mye trening kunne jeg til og med bruke han i arbeid med andre hunder som trengte å lære. Alle utfordringene og det at vi fant måter å jobbe oss igjennom det på, gjorde båndet mellom oss sterkere. Nå som han ikke er her lenger, merker jeg det. Jeg savner han skikkelig.

(Saken fortsetter under)

Liv Andresen (71) sørger for at hundeeiere kan få veiledning helt gratis. Foto: Camilla Bye

Solbergfoss hundepark

Liv og ektemannen, Jan, var mye ute på tur med ett vennepar som kjøpte fetteren til den andre hunden deres, Bonzo. Etter hvert vokser det frem, ett felles sterkt ønske om å lage en plass hundene kunne løpe løs. De lette lenge rundt omkring i Askim, langs Solbergfosslinna, inni skogen. Så kom de over en gammel fyllplass nedenfor Solbergfoss, hvor hundene tydelig likte seg. Området er skjermet, med skog rundt. Alle var enige om at dette kunne bli en bra plass. De dro så til kraftverket og spurte Rolf Engen, om det var mulig å låne dette området til hundepark. Han ringte sporenstreks til sin sjef og fikk tommel opp dersom nærmeste nabo godtok de, noe de gjorde. Venneparet stilte med den nødvendige startkapitalen. Dermed var drømmen ett faktum og de gikk i gang med dugnadsarbeidet. Det ble satt opp gjerde rundt hele parken.

– Parken åpnet offisielt 16. september 2012. Vi grillet pølser, stekte lapper og hadde loddsalg med 35 hunder løpende rundt. Vi fikk også 10000 kr og en bålpanne fra en anonym giver. Det ble raskt ett veldig hyggelig miljø, hvor alle støttet alle. Solbergfoss hundepark ble registrert i grasrotandelen og er det fortsatt, noe som fungerer helt topp for oss. Nå er det stort sett mannen min og jeg som driver parken, med hjelp når vi har dugnad.

I dag har parken sluse, ett område eierne kan sitte under tak og hundene kan trene i tuneller, på ulike klatreelementer og balansebommer.

ANNONSE

Hundespråk

Liv går flere kurs for å lære mer om hundens språk. Hunder kommuniserer med kroppen. Ved å observere de signalene hunden viser med kroppsspråket, kan vi se hva hunden forsøker å formidle både til oss mennesker og til andre hunder.

– Etter hvert som jeg lærte meg mer av hundens språk, ønsket jeg også at brukerne av parken skulle lære om dette. Jeg ville at hundene skulle ha det greit og få noe ut av å være i parken. I starten observerte jeg mye rart, folk som kastet hundene i bakken og til og med en som sparket hunden sin. Noen ble utvist. Vi hadde en del uhell i starten, fordi folk bare slapp hundene inn i parken selv om det var andre der. Jeg startet derfor hundetreffene og folk var veldig flinke til å stille opp. Nå er det sjelden at det er noen episoder i parken.

Hun brukte Bamse aktivt i treffene og satt han i grupper med andre hunder han kom overens med. Det fine var at det ofte var hunder som ikke andre vil være med. Bamse hadde ett tydelig kroppsspråk og gjorde de derfor tryggere.

– Når det nå er treff i hundeparken setter jeg sammen gruppene blant annet ut ifra hva jeg kjenner til om den enkelte hund, størrelse og noe alder. Så blir eierne veiledet i hva de skal gjøre helt fra de står i slusen og mens hundene er i parken. I tillegg til treffene i hundeparken arrangerer Liv fellesturer hver torsdag for alle og felles trening annen hver søndag. Alt er gratis.

Gratis veiledning

Liv får positive tilbakemeldinger på treffene, men mange synes det er rart at hun driver med dette gratis.

– Dette koser jeg meg med. Det å se at noen hunder får det bedre, er lønnen min. Det er moro å se at eierne lærer og andre slipper å gjøre de samme feil som jeg gjorde med Bamse.

Råd til nye hundeeiere

– Se hunden din og vær oppmerksom på hva hunden din forteller deg. Tren «ro». Alle hunder er forskjellige, man får ikke to like. Mange har utfordringer med hundehold i dag. Hva som gjør det er jeg usikker på, om det er oppdrett eller oss mennesker. Vi skal være snille med dyrene, men vi må være tydelige. Her må man finne den gylne middelvei som passer til ens egen hund. Vi må formidle til hunden at «jeg ser deg, hører deg og vet hva du vil si meg». Hundene trenger den tilbakemeldingen og at vi er konsekvente.

Og hvordan skal eiere gjøre dette i praksis?

– Ta kurs i hundens språk. Det kan gjøres via webinar eller gjennom vanlige kurs. I Solbergfoss hundepark har vi ett årlig kurs, hvor vi har dyktige eksterne instruktører underviser. Dette er også gratis.

Videre planer

Så fort snøen forsvinner har Liv planer om å sette i gang nye treff. Takket være flere ildsjeler som nå har fått masse kunnskap, har de kapasitet til å hjelpe flere. Når det blir lysere igjen, kan både onsdag og søndag brukes til treff.

– Så må jeg bare skryte av brukerne. Hvordan folk tar til seg kunnskap. Selv om jeg sier en ting, så er det ikke sikkert det er rett for akkurat den hunden. Eierne er flinke til å følge magefølelsen sin og trekker ut det som virker riktig for ens egen hund. Man kan få råd, men det er vel så viktig å tenke selv og observere hva som faktisk fungerer, avslutter hun.

ANNONSE

ANNONSE

Stenger snart dørene – dette er årsaken

Åpning av ny fotoutstilling i Tomter