Dette bildet er fra Båstad 24. desember 2022. ILLUSTRASJONSFOTO: Glenn Thomas Nilsen

Kaldeste desember på ti år

Sist måned ble den kaldeste desember siden 2012, og samlet var landet 20 prosent tørrere enn normalt. Arktis var delvis varmere og delvis kaldere enn normalen. Utbredelsen av sjøis i Arktis var uvanlig lav for desember.

I hele Sør-Norge og deler av Nordland var desember “kald” og til dels “svært kald” nord på Østlandet og i indre strøk av Trøndelag. I resten av Nord-Norge var desember «Normal – Kjølig» eller «Kald». Landstemperaturen var 2,9 grader under normalen, og måneden ble den kaldeste desember siden 2012. 

I måleserien som går tilbake til 1900 ble måneden den 26. kaldeste desember. 

– I sørlige deler av Østlandet var måneden «Våt», mens den ellers i Sør-Norge var «Normal – tørr» eller «Tørr», forteller klimaforsker Jostein Mamen.

Sørlige deler av Finnmark registrerte en «Våt» og til dels «Svært våt» desember, ellers var måneden «Normal – tørr» eller «Tørr» i Nord-Norge. For hele landet samlet falt det 20 prosent mindre nedbør enn normalt.

(Saken fortsetter under)

ILLUSTRASJONSFOTO: Glenn Thomas Nilsen

Lufttemperatur

I hele Sør-Norge og deler av Nordland var måneden «Kald», til dels «Svært kald» nord på Østlandet og i indre strøk av Trøndelag. I resten av Nord-Norge var desember «Normal – Kjølig» eller «Kald». Landstemperaturen var 2,9 grader under normalen, og måneden ble den kaldeste desember siden 2012. I måleserien som går tilbake til 1900 ble måneden den 26. kaldeste desember. 

De varmeste stasjonene var

 • Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) 3,4 grader (1,5 grader under normalen)
 • Kvitsøy – Nordbø (Rogaland) og Utsira fyr (Rogaland) 3,3 grader (begge 1,3 grader under normalen)
 • Røvær (Haugesund, Rogaland) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 3,2 grader (hhv 1,2 grader og 1,9 grader under normalen) 

De kaldeste stasjonene var

 • Folldal – Fredheim (Innlandet) -17,0 grader (7,3 grader under normalen)
 • Leirflaten (Sel, Innlandet) -16,2 grader (6,2 grader under normalen)
 • Tynset – Hansmoen (Innlandet) -14,9 grader (5,4 grader under normalen) 

Høyeste maksimumstemperatur var 12,2 grader, som ble registrert 20. desember på Ålesund IV (Møre og Romsdal). Gjennomsnittet av høyeste temperatur i Norge i desember i normalperioden 1991-2020 er 14,6 grader. Laveste minimumstemperatur var -35,9 grader, og ble registrert den 13. på Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark). Dette ble også årets laveste temperatur. Gjennomsnittet av laveste temperatur i Norge i desember i normalperioden 1991-2020 er -35,3 grader.

Nedbør

I sørlige deler av Østlandet var måneden «Våt», mens den ellers i Sør-Norge var «Normal – tørr» eller «Tørr». Sørlige deler av Finnmark registrerte en «Våt» og til dels «Svært våt» desember, ellers var måneden «Normal – tørr» eller «Tørr» i Nord-Norge. For hele landet samlet falt det 20 prosent mindre nedbør enn normalt. 

De våteste stasjonene var

ANNONSE

 • Gullfjellet (Bergen, Vestland) 341,2 mm (33 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 291,6 mm (26 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Eik – Hove (Lund, Rogaland) 281,2 mm (14 prosent mindre nedbør enn normalt) 

De tørreste stasjonene var

 • Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 9,8 mm (Ingen normal ennå)
 • Skjåk II (Innlandet) 11,7 mm (55 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Tynset – Hansmoen (Innlandet) 13,9 mm (48 prosent mindre nedbør enn normalt)

Høyeste døgnnedbør var 85,5 mm, og ble registrert den 31. på Gullfjellet (Bergen, Vestland). Gjennomsnittet av største døgnnedbør i desember i normalperioden 1991-2020 er 110 mm.

Lufttemperatur

Bjønøya var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på -2,6 grader (0,8 grader over normalen). Klauva var kaldest med -12,4 grader i gjennomsnitt (ingen normal ennå)

Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på -8,5 grader, noe som er 0,8 grader over normalen. Jan Mayen endte 3,2 grader under normalen, med en middeltemperatur på -5,7 grader. Middeltemperaturen på Svalbard lufthavn var -8,4 grader, som er 0,8 grader over normalen. På Hopen var månedstemperaturen -4,4 grader, som er 2,8 grader over normalen.

Månedens høyeste maksimumstemperatur ble målt 2. desember. Adventdalen registrerte da 7,0 grader. Den laveste minimumstemperaturen ble målt på Klauva med -24,9 grader den 14. desember.

Nedbør

Ny-Ålesund registrerte mest nedbør av de arktiske stasjonene med 89,1 mm (98 prosent mer nedbør enn normalt). Jan Mayen fikk nest mest med 49,2 mm (28 prosent mindre nedbør enn normalt). Adventdalen var tørrest med 17,2 mm (ingen normal ennå). Ny-Ålesund målte størst døgnnedbør av de arktiske stasjonene med 53,0 mm den 3. desember.

Sjøis

Utbredelsen av sjøis i Arktis for desember er den 8. laveste utbredelse som har blitt observert for desember med satellittmålinger1 og er lav i forhold til normalperioden, 1991-2020, for desember.

På regional skala, rundt Svalbard, er sjøisutbredelsen lavere enn “normalt” i forhold til 1991-2020, og er også blant de åtte laveste observert i dette området for desember. Det er hovedsakelig øst for Svalbard at det mangler sjøis i forhold til normalen.

(Pressemelding)

ANNONSE

ANNONSE

Slik kjører togene nå – og slik blir det fra 9. januar

Nå får du et enda bedre tilbud her