Amalie Haugerud Teig i aksjon. Foto: Camilla Bye

Amalie ønsker å få med flere jenter på trening

I Ekhaugenveien 1, i Båstad ligger den splitter nye gigantiske skøytehallen Trøgstad Sparebank Is-Arena. Her er det speilblank is til tross for mildværet utenfor.

Skøyteløperen Amalie Haugerud Teig (15) og faren Glenn-Øyvind Teig ønsker å fremme skøyteidretten i Indre Østfold. De ønsker å få med flere, spesielt jenter på trening.

Kom å prøv isen i den nye hallen!

– Vi ønsker å få folk ut og på banen. Jeg higer etter at bredden skal ha det bra og være med og gå på skøyter. Det er det som skaper ett miljø. Her er det ulike aktiviteter nesten hver dag, som skøyteskole og serieløp som er åpent for alle, forteller ildsjelen Glenn-Øyvind.

(Saken fortsetter under)

Skøyteløper Amalie Haugerud Teig (15) med faren Glenn-Øyvind Teig. Foto: Camilla Bye

– Det spiller ingen rolle om du har danseskøyter, hockeyskøyter, om du bare skal kose deg og gå på skøyter eller være med på trening. Bare kom og ta en titt! Utenom treningene som er fra klokken 18 20, så er det også mulig å spille ishockey, sier Amalie.

Skøyter var en folkesport for noen år siden, men det har blitt vanskeligere å utøve sporten.

– Så vi er veldig heldige som har fått denne muligheten i Indre Østfold. På sikt håper vi også å få til en ishockeybane i midten, sier Glenn-Øyvind og legger til at det er det åpent for alle fra morgenen til klokken 22:00 hver dag.

(Saken fortsetter under)

Foto: Camilla Bye

Skøyteløper med gode resultater

Det er på denne banen Amalie trener. Hennes interesse for skøyter startet da hun var liten og fikk skøyter i julegave av besteforeldrene. Men hun startet for alvor å trene i sesongen i 2014/2015. Den blide, imøtekommende og målbevisste jenta begynner nå på sitt åttende år som skøyteløper. Hun går både hurtigløp og kortbaneløp.

Hva liker du med skøytesporten?

– Alt! Men gå fort og sette nye rekorder er det beste. Vi har også ett godt miljø og har det fint sammen på trening. Dessuten er det veldig godt å nå kunne gå under tak i den nye hallen og være tørr på trening.

Dere ønsker flere på trening i Båstad. Hvor mange er dere nå?

– De var flere tidligere, men mange hopper av når de blir fjorten-femten år og det blir utfordrende å drive aktivt med skøyter og skole. I dag er de er flere yngre, men de er tre; to gutter og Amalie som er kvalifisert for Norgescup, forteller Glenn-Øyvind.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Foto: Camilla Bye

Neste mål

Tidligere i år ble Amalie norgesmester på kortbane og i slutten av januar er hun tatt ut for å representere Norge i junior-OL (European Youth Olympics Festival som holdes i Pontebba i Italia.

Hva er de neste målene dine?

– Vinne Norgescupen. Jeg er født tidlig på året og må derfor gå mot andre som er både ett og to år eldre. Så skal jeg gå Vikingløpet i Tønsberg, som er ett uttaksløp til ungdoms EM i Heerenveen i mars. Neste år skal jeg begynne på videregående og har som mål å komme inn på skøytelinjen, på Wang toppidrett på Hamar, forteller hun.

(Saken fortsetter under)

Amalie Haugerud Teigs skøytekarriere

2022
– Vant OSK open. Uttaksløp til EYOF, ett slags junior OL i kortbane.
To jenter og to gutter skal representere Norge. Amalie er en av de.
– Landsmester i kortbane.
– Bronse fellesstart i Landsmesterskapet i hurtigløp.
– Leder Norgescupen sammenlagt med nesten 200 poeng etter 5 av 7 løp.

2021
– Fem sølv i Landsmesterskapet i hurtigløp på Hamar.
– Gull på samtlige regionale løp.

2020
– To gull, en sølv og en bronse i landsmesterskapet i Bjugn.
– Vant Vikingløpet, ett uttaksløp til ungdoms EM.
– Gikk ungdoms EM i Heerenveen.

2019
– Ny kretsrekord 1000 m i Stavanger, slo en 16 år gammel rekord.

Det krever mye trening for å være på det nivået du er nå, hvor mye trener du?

– Jeg er glad i å trene og trener seks dager i uka om jeg ikke går løp og fem om det er løp i helgen. 8-15 timer i uken. Jeg gjør mye av skolearbeidet på skolen, så fritiden kan gå til trening. Når jeg skal slappe av så er det sofa og film eller Formel 1 som gjelder. Det sosiale er på trening og ikke mist på løp. Jeg har flere gode skøytevenninner fra Oslo.

Det store forbildet er Ragne Wiklund. Pappa Glenn Øyvind forteller at Amalie møtte henne lenge før hun ble kjent skøyteløper. Hun var den eneste som gikk bort og spurte om autografen hennes. Nå har Ragne vunnet både OL og VM.

Hva er planen i julen?

– Nå er det juleferie. Da skal jeg slappe av, trene og spise masse god mat!

Aktivitet for hele familien i juleferien og ellers: Det er bare å komme å bruke hallen, åpen til 22:00 om kvelden. Dette vil koste 30,- pr gang og 400,- for årskort. Skøyter kan lånes på utlånssentralene (ekstern lenke)

Foto: Camilla Bye
Foto: Camilla Bye
Foto: Camilla Bye

ANNONSE

ANNONSE

Østfoldinger har fylt denne koppen 20 millioner ganger

Avsluttet årets juleturné i Østfolddomen