Stor fare for å gå gjennom isen

Pressemelding
2 minutter lesetid

Varierende tykkelse på islagte vann gjør det vanskelig for selv erfarende skøyteløpere å vurdere forholdene. NVE oppfordrer alle til å sjekke istykkelsen ofte, gå sammen med andre og å ha med seg ispigger, istav og kasteline.

Et tynt snølag gjør at det er svært vanskelig å vurdere istykkelsen med bare øynene. Variasjoner i snøen og strømmer i vannet gjør at det er store forskjeller i istykkelsen på islagte vann. Selv erfarne folk som bruker isstaver til å sjekke istykkelse har falt igjennom isen. Når isen er tynn er det vanskelig å komme opp igjen dersom man er alene, selv med ispigger.

– Vi anbefaler at man går flere sammen og holder avstand til hverandre. Ta med tau eller kasteline, slik at du kan hjelpe andre dersom de faller igjennom isen. Sjekk isen ofte, helst med isstav slik at man kan måle istykkelsen et stykke foran seg, sier isvarsler Ånund Kvambekk i NVE.

Det er først når det er mer enn 10 cm med solid is at faren for å tråkke igjennom reduseres. Så tidlig i sesongen vil det være store lokale forskjeller i istykkelsen. De jevneste isforholdene finner man på små, grunne vann med liten gjennomstrømning av vann.

Les isvarselet for Østlandet på varsom.no.

ANNONSE

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.