Ny helseapp kan redde liv på sjøen – skjetving har vært med i prosjektet

Glenn Thomas Nilsen
3 minutter lesetid

Gard og Norsk senter for maritim medisin og dykkemedisin har utviklet en ny og innovativ helseapp. Den er skreddersydd for sjøfolk og er tilgjengelig overalt, også i områder uten dekning.

En av de som har vært med i prosjektet er Lise Skogstad Loftsgaard som er bosatt i Skiptvet. Hun har vært hovedforfatter på det faglige innholdet i appen det siste halvannet året. Siden våren 2021 har hun arbeidet fulltid med innholdsproduksjon og fått god hjelp av et stort knippe samarbeidspartnere og bidragsytere.

– Det har vært et både engasjerende og utfordrende arbeid som jeg har lært mye av. Å arbeide med medisinsk apputvikling er en ny og spennende erfaring. Jeg har imidlertid arbeidet med medisinsk tekstformidling, også tidligere og under pandemien, da jeg arbeidet som medisinsk redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening. Den erfaringen var viktig inn i det praktiske arbeidet med appen, sier Skogstad Loftsgaard til indre24.no.

(Saken fortsetter under)

FAKTA:

Mariners Medico Guide er en gratis helse-app som skal sikre bedre og raskere medisinsk behandling til folk på sjøen. Den er gratis og tilgjengelig både på pc og mobil (Apple App Store og Google Play).

Globalt har sjøfolk vært under ekstra stort press de siste par årene, ikke minst på grunn av Covid-19-pandemien.

I Gard økte antall forsikringssaker knyttet til sykdom eller død blant mannskap med hele 75 prosent fra 2018 til 2021. I 2020, året da pandemien brøt ut, økte antall saker knyttet til mentale lidelser med 34 prosent. Også antall dødsfall og selvmord har gått opp de siste årene.

ANNONSE

– Vi skylder sjøfolkene våre mye – de legger ned en enorm innsats hver eneste dag, både for bedrifter, lokalsamfunn og for den globale økonomien. Samtidig vet vi at jobben de gjør er risikofylt, og at avstanden til nærmeste lege ofte kan være lang. Derfor er det så viktig at vi sørger for at de alltid har tilgang på best mulig helsehjelp, uansett hvor de befinner seg, sier Rolf Thore Roppestad, administrerende direktør i Gard i en pressemelding.

Mariners Medico Guide vil gjøre det lettere å gi rask og god helsehjelp til dem som trenger det. Appen dekker både psykisk og fysisk helse, og gir brukeren stegvis og symptombasert rådgivning.

(Kilde: Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.