Hågensen fikk stående applaus i kulturhuset

Glenn Thomas Nilsen
2 minutter lesetid

Et fullsatt Askim kulturhus var torsdag kveld til stede for å få med seg teaterforestillingen Yngve – fra barnehjemmet til LO-toppen.

Forestillingen handler om tidligere LO-leder Yngve Hågensens liv. Gjennom tidene er han en av de fagforeningskjemper som har hatt mest innflytelse på samfunnsutviklingen i Norge. Hans liv ble gjenskapt på scenen med Dennis Storhøi i hovedrollen og Anette Hoff som Gro Harlem Brundtland.
Hågensen var gjennom sine verv en en sentral person i maktens korridorer, og det er mye dramatisk materiale å hente fra hans liv.

– Han hadde en tøff barndom, bodde flere år på barnehjem og under krigen måtte han flykte fra tyskernes bomber. Fra 1955 til 1969 var han papirarbeider ved Saugbrugsforeningen i Halden. Gjennom dette kom han inn i fagforeningsarbeid og ble etter hvert distriktssekretær, LO-sekretær og LO-leder. Hågensen var en markant og sterk LO-leder som ikke nølte med å være kritisk til Arbeiderpartiet om deres politikk gikk utover de fagorganiserte, står det å lese om stykket.

Hovedpersonen selv kom opp på scenen og fikk stående applaus.

– Jeg var i tvil om mitt liv er så mye verdt og så spennende at det har noe å gjøre på en teaterscene, sa han til frifagbevegelse.no i 2020.

I tillegg til Storhøi og Hoff finner man også Alexander Hermansen, Frank Skovrand, Terje Brevik, Ole-J. Lindberg, Sunniva Berg og Dag Sørlie på scenen.

ANNONSE

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.