Gamleskolen i Skiptvet er flyttet til bygdetunet

Nina Johansen Bullock
2 minutter lesetid

Skiptvet kommune kjøpte i 1894 Karlsrud skoletomt av kirkesanger Andreas Olsen. Tomten ble kjøpt til skolehus og lekeplass for barna i Karlsrud krets, som da var kommunesenteret i Skiptvet.

På naboeiendommen Karlsrud skole, nå Klokkergården, var det skolebygning, postkontor og kommunale kontorer. Fordi skolelokalene der var for trange og kommunen trengte mer plass ble det bygget et nytt skolebygg på skoletomta. Gamleskolen, som nå flyttes til bygdetunet, ble bygd i 1895. Her var det ett stort klasserom og de største klassene fikk undervisning i Gamleskolen. Der var det også konfirmasjonsundervisning ledet av sogneprest Nils Thrap. Da Karlsrud skole ble nedlagt og flyttet til Kirkelund skole, ble Klokkergården solgt til Haakon Agnalt, mens kommunen beholdt Gamleskolen.

Bygningen sto tom noen år. På 1960-tallet ble Gamleskolen leid ut til Skiptvet kristelige ungdomsforening i mange år. Deretter har Skiptvet bygdekvinnelag benyttet Gamleskolen til vevstue i flere år. Skiptvet speidergruppe har også leid Gamleskolen. Etter at speidergruppa ble lagt ned, har lokalene stått tomme i mange år.

Forfallet har økt og det har vært mye ødeleggelser. Det er derfor flott at ildsjelene i Skiptvet historielag fattet interesse for bygget – og sørger for at Gamleskolen vil komme til heder og verdighet på bygdetunet.

ANNONSE

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.